juosten, kävellen vai hölkötellen?

Terveisiä pyynikiltä! Tänää ohjelmassa on ollut lenkkeilyä koiran kanssa kivassa kevätsäässä. Viime viikon, kun olin kipeenä, nii kaipasin ihan kauheesti urheilua. Tietysti. Mutta jumpan ja salin lisäks toi kevätaurinko jotenki sai mut kaipaamaan myös pyöräilyä ja lenkkeilyä. Ja nyt oonki päässy jo tekee jo lähes kaikkia edellämainittuja. Ainoastaan jumpalla en oo käynyt. Mutta ehtiihän sinne. Tänää oli ihan loistokeli pyöräillä töihin ja mä olin ihan fiiliksissä napit korvilla, enkä ollu ees huomannu, että oli ollu kauhee vastatuuli aamulla töihin mennessä :D haha. Töiden jälkeen otin koiran hihnan päähän ja lähettii ulkoilemaan lenkkeilyn merkeissä.
 Ja mikä tässä päivässä ja tässä lenkissä oli erilaista verrattuna tavallisuuteen, nii mulla ei ollut sykemittaria mukana ollenkaa eikä minkäänlaista lenkkisuunnitelmaa! Oon melko suorituskeskeinen monen asian suhteen ja liikunta kuuluu myös näihin. Suunnittelen treenejä pitkin viikkoa, lasken kulutettua aikaa, katson kulutettuja kaloreita ja vaadin itseltäni tiettyjä tasoja eri lajeissa. En koe tätä asiaa kuitenkaan pahaksi, sillä tietty suunnitelmallisuus ja suorituskeskeisyys myös ylläpitää mun kehittymistä, rutiinia, innostusta, kiinnostusta ja kaikkea muuta. Se vaa kuuluu mun luonteeseeni. Oon kuitenkin sen verran intohimoinen liikkumisten suhteen, että veikkaan sen kannattelevan kuitenkin mua arjessani suoritusvaatimusten sijaan. Täsmennyksenä siis niille, jotka nyt mahdollisesti saivat kuvan, että liikun vain, jotta saan suoritettua jonkin ennaltamääritellyn suunnitelman :D No way!
tänää oli tämmönen lenkki, että pysty pysähtyy valokuvaamaanki kevään merkkejä ilman huolenhäivää :D
Mutta mitä tulee suorituskeskeiseen minään lenkkeilyssä, niin tänää oli siitä erikoinen päivä, että mulla ei oikeesti ollu minkäännäköstä suunnitelmaa siitä, minkälaiselle lenkille oon lähdössä. (Sen lisäksi, että mulla ei ollu sitä sykemittaria ehkä ekaa kertaa sen jälkee ku oon sen saanu :D!? Sori, en voi olla ny ihmettelmättä itseäni) Tähän mennessä mulla on varmaan joka kerta ollut ennalta tiedossa, mitä oon menossa lenkille tekee. Kategorian ’lenkkeily’ alle kuuluu niin monenlaisia asioita, että periaatteessa mun heiaheia-merkintöjen kautta ei kyllä saa mitään selkeetä käsitystä, että mitä mä oon käyny lenkkeilemässä ja milloin :D Mun lenkkeilyni voisi karkeasti jakaa kolmeen erilaiseen lenkkeilyyn: juoksulenkki matkaa silmälläpitäen, juoksulenkki aikaa katsoen tai rento juoksu-hölkkä-kävelylenkki yhdistettynä. Kavereittenkin kanssa soitellaan usein että ”lähetääkö lenkille?” ja sit vastataan että joo, ja sitten vasta keskustellaan siitä, minkälaiselle lenkille oli tartkoitus mennä :-D On tullu käytyä tietysti myös ihan tavallisella kävelylenkillä, kävely-hölkkälenkillä ja raskaaksi tarkoitetulla pitkänmatkan lenkillä. Kaikkea tätä kuitenkin yhdistää se totuus, että lenkin sisältö on etukäteen suunniteltu!
A) Juoksulenkki – on mulle oikeesti sitten juoksulenkki. Tai voidaan mennä toki siis hölkkävauhtia, että kaverinkin kanssa pystyy samalla juttelee, mutta se mikä hermostuttaa juoksuun tarkoitetulla lenkillä, on kävelyyn vaihtaminen kesken lenkin! Tottakai alkuun ja loppuun voi kävellä ja kuulemma kuuluiskin, mutta ei kuitenkaan kesken lenkin. Juoksulenkillä mä mittaan aikaa ja matkaa ja tarkkailen sykkeitä. Lenkin on tarkoitus mennä aerobisesta treenistä. Viime aikoina oon vähä innostunut tarkkailee sykkeitä ja kulunutta matkaa pelkän ajallisen lenkkeilyn sijaan. Olisikin mielenkiintoista kokeilla esim. 10km juoksemista aikaa silmälläpitäen – mihinkähän sitä pystyiskään!? En tiiä, koska oon pitkään mennyt  vaan ’tunnin lenkkejä’ tietämättä matkasta mitään :D Juoksulenkithän olis kyllä oikeesti tosi kiinnostava tarkkailun ja kehittymisen paikka, kun nyt alkaa oikein miettii! Ainut miinuspuoli siinä on se, että mun innostus lopahtaa aina viimeistään kesän lopussa. Kevät on aina juoksuinnostuksen kulta-aikaa – joka vuosi :D Loppuvuosi mennä semmosilla pronssilinjoilla sitten, ei tyhjäkäynnillä mutta ei ihan täydellä intohimollakaan.
B)Kävely-hölkkä – On mulle semmonen lenkki, jota teen yleensä seurueessa joku kaveri + elmo :D Hölkötellää menee pitkin pyynikkiä, mutta Elmo tahtoo aina välillä pysähtyy haistelee ja kävelee, nii sitten mennää sen tahtiin aina jonkin aikaan. Tälle lenkille kutsutaan mukaan tyyliin sopimalla etukäteen ”jostain semmosesta rennosta lenkistä, ei nyt ihan kävellä mut ei tarvii kauheeta syketreeniikää vetää”. Tällä lenkillä ei hermostuta, vaikka vauhti välillä stoppaiskin, sillä nää lenkit on yleensä semmosia ekstratreenejä / sijaistreenejä, jos ei ehdi jumpalle tai jos on hieno ilma ulkoiluun tai jos on vaikka lihakset nii kipeet, ettei oo järkee mennä salille.. Jos nyt joskus on :D
C) Ohjelmistoon kuuluu myös tavallinen kävelylenkki, jossa kiinnostuksen kohteena on urheilullisten tavoitteiden sijaan esimerkiksi juoruilu, happihyppely, ruskettuminen tai vaikkapa koiran kanssa laatuajan viettäminen. Näitä ei tuu merkattua heiaheiaankaan, muuta kuin silloin, jos on ollut sykemittari mukana tai reittisovellus, että on saanu jonkun reitin ja sen tarkan matkan kilometreissä tallennettua :)
Mutta yhtä kaikki. Lenkkeilynä ne näkyy mun heiaheiassa ja usein tossa pyynikillä tapahtuu käytännön toteutus. Onhan se tietty vähä eri sanoo, että kävin tänää lenkillä, ku kävin koiran kanssa hölkkä-kävelyllä 45 minuutin ajan tai sitten, että kävin viikko sitten lenkillä ja juoksin 10km tuntiin :-D Miten te määrittelette lenkkeilyn? Onks teidän lenkit aina samanlaisia vai meettekö eri tavoitteiden vai fiiliksen mukaan? :)
Milla

2 vastausta artikkeliin “juosten, kävellen vai hölkötellen?”

  1. Jos epäilet/tiedät, että lenkkeily intosi heikentyy kesän lopussa voisithan suunnitella, että kesällä lenkkeilet himona ja muullon et, vai? :)

    Mä puhun yleensä, et meen joko juoksemaan tai kävelemään, ja sillon lenkit sisältää nimensä mukaista toimintaa. Tän lisäksi juoksemista voi olla kolmenlaista: peruskestävyyttä (syke alhaalla) vauhtikestävyyttä ja maksimikestävyyttä. Lisäksi on sit erikseen pitkä lenkki, joka tapahtuu matalilla sykkeillä joko kävellen tai juosten/hölkäten. Suurimmaksi osaksi mulla on seurattavana syke ja vauhti.

    • nii no sillai se on vähä mennykin aikasempina vuosina – toukokuussa oon jo hirveetä höyryä vetäny lenkkiä toisensa perään mut sitten loppukesästä tai viimeistää syksyllä into laantuu. Tänä vuonna mulla on näköjää toi kuntosali tullu siihen rooliin ja sit ku tykkään jumpataki usein nii loppuu tunnit vuorokausista ja päivät viikoista et ehtis tehä kaikkia kivoja :-D haha.

      ja tosiaan hyvä pointti toi et voi viel tosta näkökulmasta tota juoksua havainnoida :) Ehkä mä innostun taas, kunhan nyt vaikka viikonloppu tulis ja pääsis tonne lenkkipoluille. Työpäivinä yks treeni saa kyllä riittää pyöräilyn lisäks ;p

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta