kinesioteippaus

Heips, ootteko ollu teipattavina? Mä kävin taas tänää. Ja puhun nyt siis kinesioteippauksesta. Mulla on nyt kolmas teippaus tarrattuna kiinni. Innoistuinkin hakee enemmän tietoa asiasta ja ajattelin jakaa sitä nyt tiivistetysti teidänkin kanssa, josko joku sattuisi vaikka asiasta kiinnostumaan ja jakamaan omiakin kokemuksia/mielipiteitä :) Lähde
Kinesioteippausta voidaan käyttää monipuolisesti erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön 
ongelmiin. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset kiputilat sekä liikemallin tai lihastoiminnon häiriöt. Myös joitain turvotustiloja voidaan hoitaa kinesioteippauksella. Käytännössä teippauksessa on yksinkertaisuudessaan kyse siitä, että elastinen teippi kiinnitetään tietyillä tekniikoilla ihoon, jotta ihoa saadaan liikutettua ja pysymään säädetyssä asennossa pidempään, kuin vain esimerkiksi hierojalla tms. käynnin ajan. Kinesioteippauksen ajatus on mahdollistaa nivelessä täysi liikelaajuus, tosin kuin esimerkiksi urheiluteippauksessa, jossa nivel tuetaan teipillä ja täten sen liikettä myös rajoitetaan. Ootte varmasti nähneet ihmisillä eri värisiä teippejä ihossa? Mua itteäni eniten sykähdytti punaisensävyiset teipit, mutta ensimmäisen sellaisen sain vasta nyt kolmannella kerralla ihooni :D Onko niillä väreillä sitten jotain merkitystä esimerkiksi vaikutuksen suhteen – ei ole. Eri värejä on ilmeisesti kehitelty lähinnä esteettisestä syystä, vaikkakin niiden pohja ilmoitetaan olevan japanilaisessa väriterapia-ajattelussa, jossa eri värit stimuloisi kudoksia eri tavoilla.
Mun ensimmäinen teippaus vasemmassa olkapäässä pysyi paikallaan noin viikon. Se ei alkanut yhtää repsottaa, ennen kun ite aloin repiä sitä pois :D Toinen teippaus oli vain 3-4 päivää, koska se oli sellaisessa kohdassa, että mun oli saatava ne teipit irti – niinkin tärkeistä kuin esteettisistä syistä johtuen. Vai kuinka coolia oliskaan pitää juhlamekkoa ja ihonvärisen sukkahousun alta ’pilkistäis’ vihree-sini-punainen sekamelska teippiä? :D Kinesioteippi pysyy tavallisesti ihossa kiinni muutamasta päivästä jopa kahteen viikkoon. Pysyvyys on kiinni tietysti teipatusta kohdasta ja siitä, kuinka rajusti iho ottaa kontaktia vaatteiden ja veden ja kaiken muun kanssa.
Ja kuten mainitsin, niin teippauksen laiton syitä  on todella monia. Jos nyt mainitsen kuitenkin muutamia oireita, jotka itselleni kertovat jotain niin kinesiolla voidaan hoitaa esim. hyppääjän polvea, alaselän kipua, nilkan nyrjähdystä, polven nivelrikkoa, pohjekramppia, päänsärkyä, olkapään ahtaumaa, iskiasta, jännetulehduksia sekä lihasvenähdyksiä. Ja mitä vaikutuksia näihin monipuolisiin vaivoihin/ongelmiin voidaan teipin avulla saada, niin teippaus lievittää kipua/ lisää nivelliikkuvuutta/ ohjaa liikettä/ kohentaa asento- ja liiketuntemusta tai optimoi lihastoimintaa. Riippuu tietysti vaivasta ja teippaustavasta, minkälaista apua teipistä saadaan.

teippi1:vasen vammanen olkapää

Teippi2: penikka

Teippi3: Selkä
Omat kokemukseni kinesioteippauksen suhteen rajoittuvat siis kolmeen kokeiluun. Kokeilut ovat tulleet extemporee, eikä niillä ole varsinaisesti haettu mitään taivaasta pudonnutta apua pitkään jatkuneeseen ongelmaan. Vasen olkapääni on aina enemmän ja vähemmän kipeä, ilmeisesti sen takia, että siellä on jotain heikkoja pieniä lihaksia, joita tulisi vahvistaa. Teippauksen aikana olkapää ei oireillut, mutta en tiedä, oliko oireeton jakso teippauksen ansioita vai sattuiko vaan hyvä tsäkä sille jaksolle, jolloin teippi oli kädessä :) Penikka teipattiin, jotta paine penikoissa vähenisi. Ei niissä varsinaisesti ollut siis mitään kipuja, mutta aktiivipomppijalle penikoiden paineen vähennys ei liene koskaan huono kokeilu. Ja uusin teippaus, joka laitettiin siis tänään hierojakäynnin yhteydessä on suoriin selkälihaksiin laitettu teippaus. Se on ollut kuulemma todella suosittu ja periaatteessa sen tehtävä on vaa hieroa lihaksia :D Piti mennä ottaa aurinkoa viikonloppuna, jos säät sallii, mut ehkä otan vaa kasvoihin näin alkuun. Vai tuliskohan komeet rajat :D
Ainiin ja urheilijoillehan oleellinen info on se, että kinesioteippi läpäisee hien ja kestää vettä ja saunomista :) Ja sitten tärkein, eli minkälaisia kokemuksia tai mielipiteitä teillä on kinesioteippaukseen liittyen? :)
Milla

2 vastausta artikkeliin “kinesioteippaus”

  1. Mulla on kerran teipattu, koska oikea kyynärpää oli rasittunu töissä tosi kipeeks.. sit oli yks jumppamaraton ja en millään voinu jättää väliin. En pystyny tietty täysillä tekemään, koska ei se hetkessä pitkään jatkunutta kipua poista. Mutta viikon kuluttua kun otin teippaukset pois, niin kyynärpää oli jo lähes kunnossa :) Haluun ainaki uskoo, että siitä oli apua!

    • aijaa, vau! Mulla kävi tosiaa ton olkapään kans samalla tavalla ja halusin kans uskoa et jos se teippi oliski oikeesti auttanut :-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta