juoksu

Heips! Kuten aikaisemmin keväällä ennustin, mulle on tullu taas jokakeväinen juoksuinnostus. Eli semmonen myönteinen asenne juoksua kohtaan urheilulajina ja treeninä :) En väitä, että olisin nyt mitenkää kauheesti käyny juoksemassa, mutta tää innostus ja myönteinen suhtautuminen lajia kohtaan nostaa aina päätään keväisin/ kesäisin. Ja sen huomaa siitä, kun suunnittelen viikon treenejä niin mun tekee mieli varata joku päivistä juoksulenkille tai sitten saatan extemporee jättää esim. salitreenin väliin ja lähteä ulos juoksentelemaan. Eilenkin soiteltiin kaverin kanssa, että mitähän sitä treenailis, ku kalenterissa lukee kuntosali, mutta mieli tekis sitoa lenkkarit jalkaa ja lähtee kohti lenkkipolkuja :p No, arvaatte varmastikin, kuinka siinä lopulta kävi. Talvisin juoksu on mulle lähinnä sellainen ’mennään, kun ei raaski jättää koiraa yksin ja lähteä salille’ -treeni. Eli kun tekee mieli liikkua, mutta ei raaski asua töiden jälkee salilla, nii sitten otan koiran mukaa ja lähetää lenkille. 
 
Mutta tässä vaiheessa vuotta juoksu on siis oikeesti mielekästä hommaa! Oon oikeestaan koko kevään tehny sellasia 7-12km lenkkejä aika keskitasoisilla sykkeillä (120-160). Joskus, kun innostuu, nii toki porrastreenit pyynikinportailla saattaa vetää puoleensa ja sit vetelen kovalla sykkeellä niitä hetken ylös ja alas. Ja joskus taas köpöttelen menee kevyttä hölkkää pelkästä juoksentelun ilosta :) Oon huomannu, että käynnistyn juoksulenkillä siinä 20 minuutin jälkeen. Kun tää maaginen aika ohittuu, niin askel alkaa rullata ihan huomaamatta eteenpäin ja löytyy sellainen tietty rytmi. Siinä vaiheessa ei enää ajattele kauheesti sitä matkaa tai maastoa, vaan fiilistelee vaa musiikkeja kuulokkeista ja nauttii sen hetkisestä säästä. Se on oikeestaan se paras fiilis juoksussa. Se, kun et huomaa treenaavasi, mutta kuitenkin treenaat :D Joku vissii sano, että zumba on semmosta, mutta juoksussa sen löytyminen on ihan huikeeta! Aina en oo tätä tunnetta juoksussa saanu, ja uskonkin, että hyvä kunto ja oman juoksutekniikan hiominen ovat auttaneet juoksunautinnon löytymisessä :) Sellanen tietty rentous puuttui ainakin ennen mun juoksemisesta.
 
Oon tosiaan juoksuinnostuksissani mennyt myös ilmoittautumaan parin viikon päästä pidettävään juoksutapahtumaan, Military runiin, joka on jossain Parolassa päin. Maasto on melko vaikeakulkuista ja sinne on koottu tyyliin jotai vesi- ja mutaesteitä. Ja juoksureitti on 11km pitkä. Aloinkin tässä pohtia, että ihan hyvä, että oon käyny edes jonkin verran juoksemassa, koska ei toikaan matka kaikkineen esteineen oo mikään ihan kevyt suoritus :D Haluaisinkin käydä nyt ens viikolla juoksee vaihteluks semmosen lenkin, jossa mittaan nimenomaan matkaa, enkä sykkeitä. Matkaa vois olla yli 12km, jotta alan uskoa omaan selvityymiseeni tuolla military runilla :D En oo meinaa hetkeen juossut niin pitkää lenkkiä nii tekis ihan hyvää kyllä! 
 
Ainut ongelma, mikä mun ja juoksun suhteessa ilmaantuu usein ja on ilmaantunut jälleen tänä keväänä, on penikan ja polven säryt. Mulla on nyt pari viikkoa särkeny aina vaihtelevan satunnaisesti oikeaan polveen tai penikoihin juostessa kovalla alustalla. Eli asvaltti ei tule kuulonkaan tällä hetkellä. Likkojenlenkilläkin pururataosuudet meni ihan normaalisti, mutta pienikin pätkä asvaltilla sai polven kivun taas takaisin. Vähänkö ärsyttävää! Oon käyny katsastuttaa oman askellukseni, jotta osaan hankkia oikeanlaiset kengät, mutta mitään erityistä tukea mun jalkani ei kuulemma tarvitse. Ja  ostan myös tarvittaessa puolenvuoden-vuoden välein uusia juoksukenkiä, joten en käsitä, miksi tää vaiva ilmaantuu joka ikinen vuosi kuitenkin. Kävin myös vuosi sitten ortopedin vastaanotolla kyseisestä vaivasta johtuen, mutta hän vain kehotti lepäämään silloin kun särkyjä ilmaantuu, juoksemaan pehmeällä alustalla silloin kun pystyy ja ostamaan vuosittain uudet kengät. Oonkin nyt taas suunnitellut, että voisin laittaa New Balancet juoksukengiksi ja ostaa kesällä jumpalle uudet juoksukengät :) Ei siitä mitään hyötyä varmaan ole, mutta eniveis tää juoksuinto tukahtuu kuitenkin syksyn tullen viimeistään,joten onpa ainakin hankittuna uudet laadukkaat kengät jumpalle jos ei muuta :D

Jos juokseminen ei kauheesti houkuttele, nii ehdottaisin muutamaa omalla kohdallani toimivaa motivaatiokeinoa. Ensinnäkin täytyy olla hyvät juoksuvaatteet ja -kengät. On niin siistiä, kun kesällä voi lähteä ihan vaa toppi + shortsit päällä ulos! Ei tuu yhtään semmosta arpapeliä, niinku talvella, kun saa aina miettiä, että pukiko liian paljon vai liian vähän ja ollaanko kohta kipeenä taas. Nyt voi halvemmalla panostaa laadukkaisiin treenivaatteisiin, koska tosiaan ei tarvii nii montaa liikkuvaa osaa laittaa päälle :) Sen lisäks kannattaa olla puhelin, jossa on spotify. Tai toki mp3-soitinkin käy. Kunhan on musiikkia! Hitsit se on kivaa kirmailla jossai pienillä poluilla tuolla pyynikin metsissäkin ja hyppiä kiven ja kannon yli toiselle Everywherin tai muiden hyvien treenimusiikkien tahtiin :)! Ja ite hankin justii semmosen käteen sidottavan kotelon, jonne saan puhelin kätevästi laitettua, nii ei tarvii enää pelätä et siihen tulee hikoilun voimasta kosteusvaurio, tai että se tippuu taskusta hetkellä millä hyvänsä :D Näiden lisäksi sykemittari on tietysti cool, koska juoksu on vaa niin tehokasta, että kulutusten seuraaminen suorastaan kirittää sua juoksemaan vielä vähän lisää. Ja saman tekee sportstracker -sovellus! Jos on juossut 9.2km nii ei vaan voi vielä kirmata kotiovelle, koska 10km täyttyminen on niin lähellä :D Nimimerkillä: olen kiertänyt pyynikin kentän yhden kierroksen ympäri, jotta tietty lukema täyttyisi :D haha. Ai mitennii mussa asuu pieni mittailija-suorittaja-urheilija. Mutta näillä kaikilla eväillä juoksusta tulee vaan kevät- ja kesäauringon ja lämmön siivittämänä niin houkuttelevaa, että saattaa jäädä talvenkin aikan lemppareiksi julistetut lajit kakkoseksi!

 
Tykkääksä juosta?
 
se vaan on hienoo lähtee juoksee pelkät toppi+shortsit päällä! :)
Milla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta