päivä ilman aspartaamimyrkystä

Mä tykkään kovasti kaikesta makeasta. Oli kyseessä sitten herkutteluhetki tai välipala, mä valitsen kaikista mieluiten juurikin makeita vaihtoehtoja. Näissä tilanteissa siis esimerkiksi irtokarkkeja herkutteluun ja välipalaksi vaikkapa rahkaa ja pilttiä. Suolaiset piirakat ja munakkaat jätän muille. Sokeri ei kuitenkaan oo suurissa määrin kauhean hyvä homma, nii käytän aika paljon makeutettuja tuotteita. Nyt kun oon flunssassa, enkä näin ollen maista yhtään mitään, nii ajattelin hyvin ja hyödyn vuoksi viettää makeutusaineetonta päivää. Sain tän idean ihan vaan aamulla puuroa keitellessä, enkä siis ehtinyt kovin paljon etukäteen suunnittelemaan. Mutta tässä nyt vähän päivän kulkua =)
 
Aamupuurot meni toki samalla kaavalla kuin ennenkin. Mutta hups vaan mitäs siellä tulikaan heti vastaan -aspartaamikeittoa! Sokeriton mustikkakeitto on vaan mun makuaistin mukaan niin herkullista elovenan ja vadelmien kanssa, että se on jäänyt mulle jokapäiväiseen käyttöön. Tänää mentiin sitten aamupuuro ilman keittoa, ihan vain vadelmien kanssa. Helppoa oli, kun ei ollut sitä makuaistia olemassa edes aamulla. Mä käytän kahvissani myös hermesetasta sekä rasvatonta maitoa. Ja sama teen kanssa. Tavallisesti juon aamuisin tietysti kahvia, mutta nyt ei kyllä yhtään tehnyt mieli, nii oon juonu vähän pitkin päivää muumimamman voimajuomia. Nekin sitten ilman makeutusta. Minkä kamalan aspartaamipommin vedänkin heti aamusta tavallisesti :D?
 Sitten eväät laukkuun, bussikortti matkaan ja purkka suuhun! Öö, eiku? Se oliki aspartaamipurkkaa :D Nimittäin Airwaves, eli mun lempparipurkka, jota menee useampi pussi viikossa. Näitä lojuu keittiön koreissa, eteisessä, kaikissa laukuissa, työpaikan kaapissa, eväslaatikossa ym. Ja koska en todellakaan pysty elää ilman purkkaa, nii menin sitten kaupan kautta töihin. Ostin sitte sinistä jenkkiä. Siitä kyllä lähtee maku parissa minuutissa. Mutta eipä haitannut tänää – enhän mä maista mitään :D haha. Kaupassa mulla tuli myös mieleen, että töissähän mua odottaa välipalana joko skyrrahka tai fastin proteiinipatukka. Näistä kumpikin on makeutettu jonkinsortin myrkyillä, että päivän teeman mukaisesti ostinkin sitten ihan vaan jugurttirahkaa ja hedelmiä tilalle :D
 
Päivän lounas ja päivällinen sentään oli ihan kotitekoista jauhelihaperunavuokaa, joten sinne tuskin on eksynyt aspartaamia. Mutta oikeesti. Vaikka mä en oo oikeastaan ees miettinyt kovin tarkasti makeutusaineiden käyttöäni, nii kyllähän tästä huomaa, että niitä menee oikeastaan päivittäin ja useammalla aterialla. Aamupalalla aspartaamilla makeutettua keittoa, aamukahvissa hermesetasta, välipalalla protskupatukoita sukraloosilla, lounaan jälkeen taas vähä kahvia, iltapäivällä sukraloosilla makeutettua skyrrahkaa ja illalla vielä rahkasörsselit aspartaamikeitolla höystettynä -cool! :D haha. Ei nyt joka päivä toki oo samat kaavat, mutta periaatteessa kaikki edellämainitut on tosi tavallisia juttuja mulla. En oo tutustunut suosituksiin näiden käytöstä, mutta oon toki lukenut aikoinaan kohahduttaneet artikkelit aspartaamin vaaroista. En aijo tästä eteenpäinkään näitä varsinaisesti vältellä, mutta ehkä niiden käyttöön voisi kiinnittää ainakin toisinaan enemmän huomiota. Kun esimerkiksi välipaloja suunnittelee, niin on varmasti vatsaystävällisempää valita hedelmiä/kasviksia/rahkaa/marjoja kuin protskupatukoita tai keinotekoisesti makeutettuja ”terveystuotteita”. Niin, ja mikä järki tässä mun päivässä ilman aspartaamia oli? Ei varmaan mikään :D Mutta ainakin vatsa on saanut olla rauhassa, kun oon syönyt vähemmän myrkyllisiä ruoka-aineita. Mulla nimittäin kyllä iho ja vatsa reagoi, jos käytän liikaa lisäravinteita tms. Eikä tästä nyt ollut mitään vaivaa, kun ilman makuaistia on oikeastaan ihan sama, mitä sinne suuhunsa laittaa. 
 
Mitä mieltä te ootte, sokeria vai makeutusaineita? Vai kohtuudella molempia? 
Milla

11 vastausta artikkeliin “päivä ilman aspartaamimyrkystä”

 1. Mulla on sama homma, makeutusaineita menee ”huomaamatta” reilusti. Teetä hermesetaksella 3-4 kuppia, rahkaa makeutusjauheella, proteinpuddingia, protsupatukkaa, palautusjuomaa ja zero-kolaa..
  Oon tehnyt ihan tietoisen valinnan, kun oon vaihtanut sokeriversiot näihin, joten kanta tuli varmaan selväksi :). Mutta en mä toki näitä minään terveysruokana pidä, mutta itselleni parempana vaihtoehtona kuin sokerisia herkkuja.

  • no sittenhän sulla on tosi samanlaisia valintoja kun mulla :-) ja jos sulla menee zerokolaa, nii mulla pepsi max on usein viikonlopun kauppakassissa on myös mukana, sehän tosiaan unohtui tästä. oon kans pitänyt näitä parempina vaihtoehtoina kun kaikkia sokeroituja versioita :)

  • olen varmasti kykenevä aikuisena ihmisenä arvioimaan oman työkuntoni. ja ei – en ole marttyyrisankari joka uhrautuu muiden puolesta ja menee jopa kipeänä töihin. treenaamisen ja työkunnon kannalta flunssa on hieman eri asia, kuten varmasti itsekin tiedät jos hieman mietit asiaa.

 2. Ehdottomasti sokerilla makeutettu, vaikka onkin kaloripitoisempi. Mä en voi sietää aspartaamin tuomaa makua ja rakennetta ruokaan. Ja lisäksi se ei oo kun mielestä makea :D Ja en nyt halua kuumotella, mut ehkä tosiaan olis aiheellista miettiä vaihtoehtoja erityisesti aspartaamilla makeutetuille tuotteille tai voisko valkosen sokerin sijaan käyttää vaikka ruokosokeria tai kookossokeria? Mua kuumottaa aspartaami suurten saantimäärien takia ja koska suurista saantimääristä ei oo kattavia tutkimuksia kuten ei putkäaikasestakaan käytöstä. Herättävä aihe!

  • ai sä et tykkä aspartaamin mausta :D mä tykkään! oon kai liian tottunut vuosien varrella :D mut tosiaan oon hankkinut steviamakeutusta mahdollisuuksien mukaan, ja ainaki koittanu jotain muuta syödä ku aspartaamia. Mutta totuus on kyllä se, että ihan liikaa sitä menee silti :/

  • No mut sehän on pääasia, et hommaan kiinnittää huomiota, koska sen jälkeen vasta on mahis tehdä jotain toisia valintoja :) askel kerrallaan :)

 3. Sokeria sokeria ! No mun mielipiteen varmaan tiesitkin.. :D kookossokeri on hyvää nams !

  • arvaas mitä, olit mun mielessä jo ennen ku luonnoskaan ehti syntyä tästä postausideasta :D ajattelen sua usein kun kaadan myrkyllistä aspartaamikeittoa aamupuurooni. Eli kyllä, tiedän ja tunnen kantasi. Mutta kiva ku kommentoit! Toivoinkin, että tää teksti saavuttais sut :)) Tuo mulle joskus kookossokeria tullessas! hihi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta