puoli kiloa päivässä

Viime viikolla kirjoittelin ruokavaliostani ja samalla mainitsin, etten erikoisemmin tykkää kasviksista tai vihanneksista. Syön niitä kyllä poikkeuksetta päivittäin, mutta en oikeastaan hyvän maun vuoksi, vaan siksi, että niistä saa kuitua ja ne täyttävät hyvin vatsaa olematta kuitenkaan kaloripommeja. Ihan puolivahingossa kiinnitinkin tän tekstin jälkeen enemmän huomiota kasvisten käyttööni, ja tässä viikon aikana oon koittanut tehdä niistä jotenkin herkullisempia. Tavallisesti näitä tuotteita menee keskimäärin 400 grammaa päivässä lounaan ja päivällisen lisukkeina, mutta viime päivinä oon pikku kokeiluiden ansioista saanut vähän lisättyä päivittäistä määrää. Valmistin muunmuassa aterioiden lisukkeiksi uunijuureksia kookosöljyllä! Hyviä olivat! Ja alkuviikko on syöty kasvissosekeittoa. Ihan hyväkin oli vähän vaihtaa pakollinen perinteinen vihersaalatti johonkin muuhun, koska perhan et on tomaatit ja kurkut kalliita nyt?! Luulen kyllä nyt jo tän lyhyen kokeilun perusteella, että kasvikset saa kyllä hyvän makuisiksi, kun jaksaisi aina nähdä vähän vaivaa. Ite harvemmin jaksan, ja sit syön vaan tapani mukaan perustyylisen vihersalaatin kurkulla, paprikalla, tomaatilla ja salaatinlehdillä, Onpas tosi vihreä kyllä. Tai sit jos oon tositosi laiska nii otan vaa pari-kolme porkkanaa ruuan kanssa mukaan evääksi :D

Muistatteko, kun joskus pyöri telkkarissa se mainos, jossa kehotettiin syömään puoli kiloa päivässä- siis suomalaisia kasviksia! Mä olin ite silloin mainoksen pyörimisaikoihin yläasteella (tai siis onhan se voinut pyöriä vaikka joka vuosi, mutta eräs muisto liittyy yläasteaikaan) , ja muistan miettineeni silloin, että en kyllä todellakaan syö joka päivä yhteensä puolta kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Puoleen kiloon saisi lukea kuuluvaksi siis esimerkiksi kaikki vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät. Kotimaiset kasvikset ry:n nettisivulta selviää, että suomalaiset söisivät keskimäärin 350grammaa päivässä edellämainittuja tuotteita! :D (lähde) Oon ite varmasti ollut silloin yläasteaikanani juurikin tuollaisen keskiarvon edustaja tai jopa sen alle.

helmikuu4

Nyt kun mietin tän hetkistä tilannettani, niin siitä huolimatta, että en syö päivittäin pääruuakseni mitään salaatteja, enkä eniten maailmassa tykkää kasviksista, nii käytän niitä kyllä aika runsaasti. No, ainakin verrattuna tohon suomalaisten keskiarvokulutukseen ja aiempiin ruokailutottumuksiini :D Kun mietin esimerkiksi eilistä päivää, tuotteiden käyttö näyttää tältä:

aamupala: 100grammaa marjoja

välipala: 100grammaa marjoja

tammikuu26 (6)

lounas: kaalisalaattia+herneitä+kurkkua 200g

välipala: 2 pikkupäärynää+1kiivi

päivällinen: kasvissosekeittoa (porkkana, lanttu, peruna),

tammikuu26 (4)tammikuu26 (5)

iltapala: marjoja 100g + päärynä

HELMIKUU2 (3)

Eli kyllä, eniten menee hedelmiä ja marjoja. Mutta kyllä tuosta lounaan ja päivällisen kyljessä syödystä salaatista on tullut enemmänkin tapa kuin poikkeus arjessa :) Ja mikä parasta, tää on tapahtunut ihan huomaamatta jossain välissä. Muistan vaan, että ajattelin yläasteellakin kouluruuasta, et sitä salaattia tarvii ottaa siihen lautaselle, kun kaikki muutkin otti :D Oikeasti tykkäsin vain ja ainoastaan porkkanaraasteesta. Luulin nyttenkin olevani aika huono kasvisten sun muiden käyttäjä, mutta enpäs olekaan. Että jotain edistystä omissa valinnoissa on tapahtunut ilman suuria ponnisteluja, jea!

Tuleeko teillä ihan puolihuomaamatta puoli kiloa päivässä, vai vaatiiko vähän suunnitteluja? :)

Milla

4 vastausta artikkeliin “puoli kiloa päivässä”

  1. Oon ite kans aina aatellu just tollee et kuka ihmees syö puol kiloo kasviksia! Enkä myös tykkää salaatista sellasenaan…pupunruokaa! -oon aina sanonu. Ja tossa kun oma PT laati mul ruokavalion ni eihä sittw niitä kasviksia voi maustaa enää ees kastikkeilla:P mä ite saan salaateista nyt tosikin maukkaita kun laitan vaan mausteita! Ite laitan pippuria iha pippurimyllystä ja oreganoa joka tuo jo paljon makua:) toki kaikki mausteet on jokaselle makuasia. Suosittelen maustaan, ni on ku raflojen salaatit;)

    • noniii, tiesin että on muitaki, jotka ei vedä kasviksii puolta kiloa päivässä – ainakaa helpolla :D mut maustaminen tosiaan auttaa kyllä asiaan vähän. mäki laitan aika usein vähän pasta rossa -maustetta ja pippurisekoitusta mun salaatteihin, joita roudaan töihin evääksi.

    • Joo on onnn! ihminen o luotu hinoitteen kaikkee rasssvaa!:D tosta oreganosta en ihan o varma herättääkö se mussa pizzan himoa vai turruttaa sitä:D päivästä riippuu! Mä oon btw iha sekunnin eli vasta muutama pv ollu iha uudel ruokavaliol ohjeitte mukaa ja aattelin ei hitsi mä kyllä lihoon ku näi usein syön! Totuus on et ku tänääki oli salilla….oon niin nälkänen kokoajan!:D ruokakaa ei tunnu täyttävän! Eli kai tää ohjelma si tehoo!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta