kuka kykenee kohtuukäyttöön?

Niii, siinäpä kysymys. Kuka kykenee kohtuukäyttöön? Mä en ainakaa! Tulipa taas todettua jälleen kerran tää mun viha-rakkaussuhteeni leipään. Jessus. Kuten oon varmasti täälläkin monesti kertonut, en osta kotiini leipää, koska a) saan kuituja ja hiilareita muutenkin kaikesta syömästäni ja b) jos kaapissa on leipää, korvaan sillä aterioita ja c) en yksinkertaisesti vain kykene leivän kohtuukäyttöön. Mä en käsitä mikä siinä on niin hyvää? Alkuviikosta oli ihan järkyttävä makeanhimo, joka ei mennyt ohi edes neljässä päivässä. Ajattelin joka päivä, että kun tämän päivän kestän, nii huomenna on taas normaali olotila. Mutta ei. Jatkui vaan. Usein makeanhimo johtuu omalla kohdallani väsymyksestä tai siitä, että oon syönyt liian vähän tai huonosti. No, eipä mennyt makeanhimo ohi vaikka pidin lepopäiviä ja nukuin hyviä yöunia. Ajattelin, että ehkäpä sitten tuo kolmas vaihtoehto, eli ruoka, voisi olla viimeinen oljenkorsi, koska periksihän en tän herkuttoman helmikuun kanssa anna (jee, puolivälissä mennään!), nii päätinkin sitten, että teen jotain hyvää ruokaa. Siis jotain muuta kuin ”bodyruokaa”. Ostinkin kotiin munia ja sinistä maitoa ja ruokakermaa, jotta olisin voinut loihtia jonkun herkullisen kiusauksen tai laatikon uunissa. Mutta kappas, olinkin liian laiska siihen :D Kun makaronit on keitetty ja lihat paistettu, nii miks ihmeessä niitä jaksais vielä alkaa uuniin laittelee, kun ne on syömäkelpoisia ihan sellaisenaankin.. Sitten sain loistavan idean. Ostankin kotiin leipää, pienen paketin oivariinia ja jotain hyviä leikkeleitä! Tavallaan terveellistä herkkua.

helmikuu13 (3)

Näin jälkikäteen täytyy vaan todeta, että tää idea oli kaikkea muuta kuin hyvä :D Soitin kaverilleni leipähurmoksessa ja kerroin, että nyt yritän (taas kerran) leivän kohtuukäyttöä. Eiks se aina niin mee, että kun yrittää tavoitella jotain, nii tavoitteessa pysyy paremmin, kun sen sanoo ääneen jollekin. Kaveri oli vieläpä tulossa kylään mun luo samaisella viikolla, joten hän voisi tarkistaa mun tilanteeni :D Mutta jooo. Niinhän siinä kävi, että kolmen päivän aikana söin leipää vähän joka aterialla aamupalaa lukuunottamatta. ÄÄH! Ajattelin joka kerta, että otan vaan yhden leivän tähän ruuan päälle. Ja sitten otinkin kaksi. Ja kun neljällä aterialla syö pari palaa leipää nii eihän homma nyt ihan hankassa sitten pysynyt :D Vitsit mulla oli maha kipee pari päivää ja ihan jäätävä hiilariturvotus ja muutenkin huono olo. Niin oudolta kun se varmaan jonkun korvaan kuulostaakin, mä en rehellisesti sanottuna vaan kykene leivän kohtuukäyttöön. Se on mulle kuin suklaalevy kaapissa – pyörii mielessä koko ajan ja niin kauan, että maistan vähän :D

Oon tehnyt tän ihmiskokeen monta kertaa aiemminkin, mutta ajattelin nyt kirjoittaa sen tänne näkyviin. Jotta muistaisin paremmin ja jotta en enää erehtyisi luulemaan, että musta on kohtuukäyttäjäksi :D Mä rakastan kaikkia erilaisia leipiä, ja todellakin syön niitä ja nautin ihan kunnolla silloin, kun oon esim. kylässä/hotelliaamiaisella/lomamatkalla/ulkona syömässä/kaverin ruokapöydässä. Silloin mulle voi tarjota leipää kyllä, kiitos mielellään! :) Kerran yks kaveri toteskin kun olin hänen luonaan syömässä et ”ainiii, mä unohdin miten helposti sut voi tehä onnelliseks”. Jep. Ruisleivällä ja oivariinilla. Se olkoon nyt mulle sallittu kaikkialla muualla kuin kotona. Koska kotona se pilaa mun hyvän oloni, treenit ja ruokailut. Se nimittäin pistää ikävästi vatsassa kun hyppii attackissa. Ja eihän lihaksetkaa kasva ihan vaan oivariinin voimalla. Eikä fyysinen paha olo riitä, vaan kyllä se vähän henkisestikin kolahtaa, kun ei vaa kykene vastustaa houkutusta :D

Olisko mulla ketään kohtalontoveria? Pliis! Tai onko teillä jotain muita ruoka-aineita, joihin on samanlainen viha-rakkaus-hallitsemattomuussuhde? Mä en voi olla ainut ihminen maailmassa – enhän? :D

helmikuu15Ainiiin, herkuttomaan liittyen tuli mieleen mainostaa tota uutta skyriä. Tai en tiiä, onko se kauheen uutta, mutta ite en oo aikasemmin törmännyt siihen. Ostin yks päivä lidlistä tota ananaksen makuista skyriä. Ja täytyy kyllä sanoa, että jos se mun toinen paheeni, jonka kohtuukäyttöön en varmaan kykenisi myöskään – eli jugurtti – pitäisi korvata jollain nii tää skyr on kyllä aika potentiaalinen! Tähän mennessä paras maku, mitä oon kyseiseltä merkiltä maistanut, eikä ollu yhtää niin teollinen kuin esimerkiksi uuniomena. Ja tosiaan skyrejähän on kahta laatua: niitä joissa on sokeria yhtä paljon kuin jugurtissa ja sitten näitä makeutettuja. Ananas on kans makeutettu, eli sokerittomaan sopiva herkku ;) Lusikalla aika tönkköä kamaa, mutta kun sekoittaa ehrmanin rahkajugurttiin niin tulee tosi hyvää!

 

………….Niin. Ja pari päivää kärvisteltyäni tän leipähomman kanssa, heitin kaiken jäljelläolevan roskiin. Harmi, että se ei ihan riittänyt. Vaan jälkiseuraksena mun naamassa on tietenkin taas kivoja näppylöitä. Sen siitä saa. pöh. Kyllä terveellinen ruoka vaan kannattaa, jopa mun ihoni on pysynyt pitkään todella hyvässä kunnossa ennen tätä kokeilua :D

Milla

38 vastausta artikkeliin “kuka kykenee kohtuukäyttöön?”

 1. I feel you!! Mulla se on PASTA!! Aaah. Jos alan syömään pastaa, en pysty enää lopettamaan. Syön sitä tuplasti enemmän kun mua 30 kiloa painavampi poikaystäväni… se vaan on niin hyvää. Nykyään syön pastaa vaan jalkatreenipäivinä jos on jäätävä himo, viimeksi toissapäivänä, ja käsistähän se lähti taas… Huoh. :/

  • pasta!? haha. En oo koskaan kuullu, että pasta vois olla niin suuri herkku. No, onneks on jalkatreenipäivät, nii voi sit välillä herkutella ihan hyvällä omallatunnolla :-)!

 2. täällä kohtalotoveri!!!! nimimerkillä eilen meni 5 leipää plus panini… ja kaupan päälle sain pallomasun ja vatsakivun. miten leipä voi himottaa enemmän ku jopa suklaa!? mä en ikinä opi varmaa kohtuukäyttäjäksi, se on kaikki tai ei mitään.

  • Mä en osaa ees nimetä, kumpi himottais kaapissa enemmän: leipä vai suklaa? Yhtä pahoja kummatkin! Ja pallomahanhan siitä saa palkaksi, yff.

 3. Täällä myös kohtalotoveri! :D Paketillinen jotain hyvää leipää menis helposti! Se onkin aina vaikeeta, kun on porukoilla käymässä ja siellä on aina jotain, jossain lähikaupassa leivottua leipää, niin yritä siinä sitten syödä vain siivu tai kaksi.. :D Tämän takia en myöskään osta kotiin leipää :D

  • Noni, helpottavaa kuulla, että on muitakin kohtuuttomuuskäyttäjiä :D Musta on ihanaa juurikin jossain kylässä herkutella leivällä, ku sillontällön leipäöverit on ihan jees, mut tosiaan kotiin ei kyllä kannata ostaa!

 4. Mulla on sama juttu myslin kanssa. Oon ollu siihen ihan hulluna monta vuotta sitten. Sillon päätin et parempi et meiän tiet eroaa. En oo vuosiin ajatellukkaa mysliä mutta nyt alotin dieetin jossa saa syödä mysliä 25g aamupalalla. Ajattelin että kyllä mä pystyn siihen ku en oo sitä syöny pitkää aikaan mutta annasolla ku yhen päivän selvisin ja seuraavana päivänä söin sitä jo suoraa pussista kuivana :D koko pussi meni enkä tosiaan osta sitä enää koskaa:D

  • Haha. EikÄ! Mysli? Mä en oo varmaan kymmeneen vuoteen ees maistanut mysliä. Onkse niin hyvää? :D Parempi ehkä olla maistamattakin. Mikä ihme siinä on, ettei voi pysyä kohtuudessa? Ku sais vaikka joka aamu sen pienen herkkuhetken- mut ei ku pitää vetää kaikki kerralla :D Tuttuahuttua.

 5. I feel you! Juurikin tästä syystä oon jo vuosia sitten lopettanut koko leivän ostelun, koska sitä tulee syötyä liikaa ja tulee tosi huono olo. Ruisleipä voilla on jotain niin hyvää, että eihän sen syömistä vaan voi lopettaa. Muistan kun lapsena mummi aina söi iltaisin melkein puolet ruislimpusta ja laittoi paksusti voita päälle. EI kuulema voinut lopettaa syömistä, kun oli niin hyvää. SIlloin en ehkä ymmärtänyt, mutta nyt ymmärrän.

  Ei siis leipää tähän kotiin vaan pelkästään yksittäisiä sämpylöitä. :)

  • Okei, en tiennykää et sullaki on tää sama probleema! Oon nimittäin monesti kuolannut sun herkullisia leipä-voi -kuvia ja niistä jotenkin ajatellut, että oot leivän kohtuukäyttäjä ;) Vitsit sun mummolla oli huikee tapa, eiks sit vanhana voi iteki jo ihan hyvällä omallatunnolla? Jos malttais nyt olla ostelematta niitä limppuviipaleita kotiin, nii voi sit kiikkustuolissa joskus kuudenkymmenen vuoden päästä ottaa vahingon takasin :D

 6. Taas oon tässä kohtalotoveri: leipä on niin hyvää! Mä syön nyt ohjelman ruokavalion mukaa aamulla puuron lisäks kaks ruisleivän puolikasta kinkulla. Ees sen verran saa. Sit aina himoitten illalla avomiehen leipiä mitä se syö!:D toisaalt mul on sairautena toi pcos hormonisairaus ni siihen kuulu älytön hiilarihimo:S jos sais hormokitoimintojaki tasapainoo ku on kunnon ruokavalio ja säännöllisyys syömingeissä!:)

  • jee, ihanan helpottavaa lukea näitä kommentteja – en oo ainut maailmassa joka himoitsee leipää :D vertaistuki on paras tuki. Ja sähän oot kyllä sit kohtuukäyttäjä, kerran pystyt tyytyy siihen pariin palaan aamupalalla, ja kieltäytyyn sitten illasta, hyvä sua! :)

 7. Eiih, mä niin samaistun :D _Kaiken_ hyvän kohtuukäyttäminen vaatii kyllä erityisen hyvää mielenlujuutta!! Sama kun alkoholistille sanois, että kyllä sä voit pari ottaa viikonloppuna..

  • noniii! leipäholistit ry kokoontuu :D Onneks mennää sinne brunssille kohta nii pääsee herkuttelee luvan kanssa taas ;)

 8. Kyllä! Varsinkin kun saa tuoreita ruispaloja niin ne vois vetää hetkessä. Eilenkin meni 8 siivua leipää. Noh. Ei kai se niiiiin vaarallista :)

  • tuore ruisleipä ja oivariini on kyllä paras mahdollinen yhdistelmä! Eipä se vaarallista oo. Mut se vatsakipu ja hiilariähkyturvotusmaha on inhottavia, nii ite en ainakaa kauheen mielellää enää ottais niitä itelleni :D

 9. Mie olin tammikuun kokonaan herkuttomalla + en syöny leipää. Ei normaalistikaan kotiin usein osta leipää, mut just jotain patonkeja tai sen sellaisia tulee joskus syötyä niin om nom. Tammikuun jälkeen en ole enää niin no no leivälle, mutta ei kanneta sitä kotiinkaan. Tänään taas huomasin miks: otin pari hapankorppuu ja oi että oli hyvää. Tunnin päästä taas samanlaine satsi. Kroppa ilmottaa varmasti huomen ettei kannattanu :S :D.

  • sä olitki sit pitkän kuukauden herkuttomalla! Mä otin vähän iisimmin, ja oon vaa tän helmikuun :D Joo hapankorput on kyl aika ärtsyjä mahalle, melkein pahempi vaihtoehto vielä ku tavallinen leipä :D

 10. Bongasin cittarista myös verigreipin makusta skyriä myös makeutus aineilla makeutettu ilman lisättyä sokeria.

  • okei! Sellasta en ookaan nähny, tarvii varmaa maistaa. Vissii vaa bongasit, ettet kuitenkaan ostanut? Olisin tiedustellut, et oliko hyvää. Verigreippi kun on aika kirpsakka maku, nii toi skyr ei välttis olis semmonen ällömakea ees :) Ehkä kokeilen ku tulee joku kerta kaupassa vastaan, kiitti vinkistä!

  • Nyt oon ostanutkin niinkuin tuota ananastakin! ja molemmat oli hirmu hyviä, omasta mielestä veriappelsiini oli jopa parempi kuin ananas! ^^

  • mun on kyllä pakko maistaa sitäki sit :D Katoin viimeks kun kävin isommassa kaupassa, mutt siellä ei ollut kumpaakaan näistä. Tarvii varmaa lähtee johonki hypermarkettii bussilla käymää :D

 11. Minä säilytän leivät ja sämpylät pakkasessa. Sieltä sitten otan yksitellen ja sulattelen mikrossa tai paahtimessa. Ei tule niin helposti vedettyä montaa palaa ja pysyvät myöskin tuoreena pitkään.

  • Toimii jos toimii. Mulla ei :D Oon kokeillut. Ja sit on vaa käsi siellä pakastimella koko ajan ja heittelen niitä leipiä yksitellen mikroon :D

 12. Anteeksi, mutta mä täällä räkätän vedet silmissä sulle! Klikkasin tän sun postauksen alle ja mietin, että mistäkö on kyse ja kuin luin niin nauru raikui. Tavallaan vakava asia, mutta varmaan ymmärrät ettei leipä tullut heti ensimmäisenä mieleeni… :D
  Kysymys: Miksi et laittaisi leipää yksittäin pakattuna pakkaseen ja nappaisia sieltä tiettyinä päivän viikossa? Pitäisi ehkä leipäherkkuhiiren loitolla paremmin ;)

  • haha. voi jessus. kiitti kommentista! Mulla on tänää ollu ihan surkee päivä mut tää sun kommentti sai mut vähä hihittää kans. kiitos piristyksestä :-) ja mulla tosiaan pelkkä oivariini paketti kaapissa riittää siihen, että ne leivät tulee mun käsiini kaapista tai pakastimesta eniveis. että parempi olla vaa kuljettamatta niitä tähän talouteen ollenkaan.

 13. Sama täällä, leipä on paheeni! En voi vastustaa leipää ja sitä löytyy aina kaapista… Hiilarihimo on pahinta :D
  Syötkö molemmilla oikeilla ruuilla pastaa/riisiä/perunaa?

  • joo mä syön kyllä joka aterialla hiilareita. Söin sillon pt-projektinkin aikana (paitsi iltapalalla vähemmän) ja sekin jo, että niitä rajoitettiin nii oli mulle jotenki iso juttu :D käyn ihan hiilareilla!

 14. Mulla on täysin sama juttu leivän kanssa! Olen päättänyt, että saan syödä leipää (gluteenitonta), jos leivon sen itse… välillä kuitenkin himo iskee niin suureksi, että on ostettava valmista leipää kaupasta. Eikä muuten mene kauaa, kun leipäpussi nököttää tyhjänä keittiön pöydällä. :-D

  • hahaa. hassua kuulla että meitä on niin monta samassa veneessä! :D Olisko leipäpartyt joskus? Kuka kaipaa enää juhliin sipsiä ja karkkia, kun kaikkien suurin ja himoituin ja kielletty herkku on leipÄ! :D

 15. Eikä luulin olevani ainoa leipäpossu! :D aina olen leivästä tykännyt, mutta nyt kun sen käyttöä on rajoittanut minimiin, niin himo kasvaa välillä ihan järjettömäksi.. Siis maailma olisi täydellinen jos saisin vetää vaikka pussillisen leipää päivässä ilman surkeaa henkistä ja fyysistä oloa! En ymmärrä miten vuosi sitten en syönyt leipää juuri ollenkaan, mutta nyt voisin syödä sitä vaikka koko ajan ja kuorruttaa jokaisen viipaleen paksusti oivariinilla </3 :D

  • hahaa. et ollut ainoa – ehkä huomasit tästä kommenttiboksistakin? ;) ai sä et ennen syönyt leipää ja nyt se on suuri herkku? :D Mulla taas meni vähän toisinpäin: ennen söin ihan huoletta leipää, en edes ajatellut, että olisi muita ilta- aamu- ja välipalavaihtoehtoja. Sitten kun aloin treenaa tavoitteellisemmin, huomasin, että leipä on oikeastaan melko turha. Ja sit kun sen on jättänyt pois, nii välillä on ihan hirveet himot! ääh :D mut sit kun sitä saa, nii kyllä siinä päällä täytyy olla jättimäisen paksu kerros oivariinia ;)

 16. Halleluja! sun blogis on mule täydellinen :D mää oon kans leipä addikti… ennen pärjäs kun asuin yksin niin en ostanu leipää tai ostin vaan jonkun pikkupaketin ja se sai riittää viikoks. Nyt kun asun miehen kans ja se syöleipää niin tulee kyllä lipsumisii..

  • noooo lipsumisia tarvi välillä tullakin, ei voi olla liian ehdotonkaan kaiken suhteen :) Ja kun leipä nyt on vielä ihan terveellistäkin. Oon miettinyt kans, et mitenkähä mun käy sit ku joskus päätän jakaa oivariinipakettini jonkun kanssa, osaanko sit käyttää kohtuudella?? :D

 17. Löysin sun blogin vasta tänään, enkä tajua miten on voinut mennä multa ohi! Erityisen vahvasti samastuin tähän kohtuukäyttöjuttuun… Itelleni kaikkea hiilaripitoista on aika vaikea käyttää kohtuudella :D Leivät vielä menee kun säännöstelee (…) mut jos erehtyy ostamaan vaikka jäätelöä niin aika pikasesti uppoaa! Ja toki leipääkin jos keskittyminen herpaantuu edes hetkeksi :D

  • haha. hiilarit on aika koukuttavia ;) onneks niitä voi vetääkin kun treenaa paljon, mut hauska kuulla et kohtuukäyttö on välillä vähän haastavaa muillekin :D kiva kun löysit tiesi tänne mun blogiin! Toivottavasti jäät seurailemaan ja kommentoimaan jatkossakin :)

 18. Luskelen tässä yövuoron ajanvietteenä tätä sun blogia ja nyt on pakko kommentoida tätä postausta, vaikka tää onkin yli puolvuotta vanha!

  Mut on kotona kasvatettu siihen, et jos ei oo muuta ruokaa niin sit syödään leipää. Mun kihlattu joskus meidän seurustelun alkuaikoina katto monttu auki ihmeissään kun meidän perhe söi kunnon päivällisen sijasta paketillisen leipää.. Se oli tottunu syömään normaalia kotiruokaa, niin meidän tavat tuli pienenä shokkina sille. Yritän olla ostamatta sen takia meille leipää, koska en vaan pysty syömään sitä yhtä palasta vaan sit pitää vetää koko paketti kerralla. Viime jouluna olin jopa kuukauden syömättä leipää, vois oikeestaan kokeilla tänä vuonna samaa. :D

  • saa kommentoida vanhojakin kirjoituksia! Mulla tulee kaikista kommenteista ilmoitus, joten tulee aina luettua. Ja pahoittelut, kun nyt kesti näin kauan vastata.. Kauhee härdelliviikko ollut, enkä oo ollenkaa kerinny koneelle :/ Mutta siis mä tosiaankin tunnistan ton ihan saman! Varmasti moni muukin suomalainen. On vaan totuttu lapsesta asti siihen, että leipä on helppo ja nopea (ja terveellinen?) aamupala, välipala ja iltapala. Ja sitten pahimmassa hädässä syödään sitä ruuaksikin. Kukapa ei olis syöny esim. uunissa tehtyjä leipiä esim. päivällisenä? ;) Tosin, jos sun kihlattu on tosiaan kasvatettu siihen kotiruokamalliin, niin en ihmettele, että tuli vähän shokkina tää sun tapa :D haha. Mut onneks kaikesta voi oppia ulos, ja vaikka leipä ei sinänsä ketään tapa, niin ite ainakin mielelläni opettelen leivän sijasta syömään kotiruokaa, ja jos ei kohtuukäyttö onnistu, nii oon sitten kokonaan ilman!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta