Kun lääkäri käskee laihduttaa

Kun kaikki asiat ei olekaan omissa käsissä. Kun kaikkeen ei vaan voi vaikuttaa, eikä jokaista asiaa hallita. Kamala tunne. Mut mulle juurikin niin ajankohtainen.

Oma terveys.

En oo joutunut varmaan koskaan ajatella sen enempää valintojani elämässä terveyteni perusteella. Koska elän ihan tavallista perusterveellistä elämää, eikä mulla ole sen ihmeellisempiä sairauksia edes. Pienellä on päästy. Ja nyt yhtäkkiä oon tilanteessa, että ravaan lääkäreissä enemmän kuin koko elämäni aikana ja käyn pyörtyilemässä verikokeissa, koska en vaan oo tottunut sellaiseen. Aika pelottavaa. Ja toisaalta aika surullista. Ja ahdistavaa. En tiedä, voiko tätä tilannetta kuvata millään myönteisillä sanoilla? Ehkä hyvää on se, että apua saa kun sitä hakee. Kiitos siitä.

IMG_20150725_165924

Mutta kuten oon puoliksi suoraan ja vähän rivien välistäkin vihjaillut, mun kroppani ei toimi ihan optimaalisesti just nyt. Ja sitä asiaa selvitellään tällä hetkellä. Oon saanut jo kolmelta eri ammattilaiselta apua ja vastauksia kysymyksiini. Neljäs on ensi viikolla. On hienoa, että asiat etenevät ja vastauksia tulee. Jopa ehdotettuja hoitokeinoja jatkoon. En aio nyt kertoa tarkalleen, mitä kropassani on vikana. Koska en edelleenkään tiedä, onko diagnoosi oikea. Kokeilen ehdotettuja vaihtoehtoja ja syksyn aikana tarkkaillaan mahdollisia muutoksia. Mistään suuresta tai vaarallisesta asiasta ei siis ole kyse. Mutta mun pientä elämääni tämä kyllä hetkauttaa. Paljonkin. Koska en ole muutenkaan maailman vahvin tyyppi. Ja että kaikki jutut kolahtaa vieläpä niihin asioihin, joita kriiseilen muutenkin.

Edelleenkin. Tuntuu turhauttavalta, kun tekee asioita, jotta voisi hyvin. Ja silti just nyt en voi kovin hyvin. Tavallisesti rakastan about joka hetkeä olla minä. Koska kaikkine pohdintojen takana oli kuitenkin tieto siitä, että itse voi vaikuttaa. Jos tuntuu, että on huono kunto. Sen kuin lähdet treenaamaan siten, että joku päivä kunto on parempi. Mutta mitäs jos keskivartalo vaan on nesteinen. Tai jalat kerää rasvaa. Ja iho on huono. Eikä kroppa ota vastaan ruokavalion ja treenin kautta yritystä saada yleisilmettä freesimmäksi. Turhauttaa. Etenkin, jos joku vahingossa vähättelee asiaa. Tai pahimmassa tapauksessa on vahingoniloinen tai syyttää elämäntapaani. Wääh. Kaikki ne heitterit, jotka välillä käy mun blogissani kertomassa, että en ulospäin ei edes uskoisi, että treenaan. Niin joo, totta. Mun julkisesti lausuttu tavoitteeni on näyttää siltä, että ulospäinkin näkee että salilla on käyty. Mutta välillä tuntuu, että oon kaukana tavoitteestani. Hetkittäin näyttää ja tuntuu, että suunta todellakin on oikea. Ja välillä taas nämä asiat, joihin en itse voi vaikuttaa, pistää sormensa peliin.

Mutta mikä tärkeintä, mä en todellakaan luovuta ;)

IMG_20150807_095705

Eli kyllä tää tästä! Oon ehtinyt vähän käsitellä ja koota ajatuksia. Eikä kyse siis oikeasti ole mistään maailman vakavimmasta asiasta. Mutta koska tää on mun blogini ja mun elämäni ja mun kroppani. Niin mulle tää on aika iso asia. Ja tää nyt vain on pieni hidaste mun treenikengissäni.

Joku ehkä bongasi, mistä saattaa olla kyse. Ja jos tästä ei saanut mitään selkoa, niin ei huolta. Mä kerron lisää, kun oikeasti tiedän mistä on kyse ja miten siihen tartuttiin ;) Ja tuohon otsikkoon viitaten. Lääkäri todellakin suositteli, että pari kiloa pienempi elopaino vois olla tässä tilanteessa hyvä. Voi olla, että ei koske treenattuja bodyja. Tai sitten koskee. En tiedä. En muistanut kysyä, koska olin niin sumussa siitä kommentista. Sumusta selvittyäni laitoin ruoka- ja treeniohjeen suunnittelijalle sähköpostia. Kattellaan, millä jatketaan kohti syksyä :D Stay tuned!

Milla

26 vastausta artikkeliin “Kun lääkäri käskee laihduttaa”

 1. Häh? Luulin että olen melkoinen painokriitikko ja hyvin tietoinen ylipainon aiheuttamista ongelmista. Mutta missä se sun ylimääräinen paino muka on? Oikeasti vaikea kuvitella että kukaan voi vakavissaan ehdottaa sulle laihduttamista terveydellisistä syistä.

  • Oikeastaan juttu meni siis siten, että tää diagnoosi minkä sain, niin sen sairauden oireet vois helpottaa jos olis normaalipainoinen. Mut mä tosiaa menin niin sumuun ku kolahti pahasti, että en tiedä katsoiko lääkäri vain mun painoa suhteessa pituuteen ja kehotti sen vuoksi tiputtamaan pari kiloa…. ehkä se lääkäri ei huomannut et oon keränny isolla työllä vähä lihastakin. Mikä tietty painaa.. Toivottavasti näin. Etten oikeasti oo jo bmi:n mukaisen ylipainon lisäksi oikeasti lihava :’d wäh!

  • Pistäisin kyllä huoletta toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, lääkäreillä pitäis olla joku koulutus siihen miltä liian korkea rasvaprosentti näyttää ettei tarvitse pelkästään vaa’an numeroista arpoa.

  • Täytyy koittaa tehdä näin, kiitos :) ja oon sun kaa kyl ihan samaa mieltä! Ja jos tää olis käyny mun kaverille nii kehottaisin tekemään samoin. Mut sit ku osuu arkaan paikkaan nii jotenki sen ottaa isommin ku tarttis…

  • Pakko sanoa tähän väliin, että vaikka niillä lääkäreillä on koulutus, niin tosiaan, se kyky soveltaa sitä omaa tietoa on yllättävän monella lääkärillä hukassa. Sen verran luonnontiedepainotteisia ja analyyttisiä ihmisiä menee luonnontiedealoille kuten lääketiede, että myös se oman työn teko on hyvin pitkälle osalla niistä noh… suorittamista. Joskus jopa täysin alalle soveltumattomat menee lääkäreiksi, koska siihen tarvitaan niin paljon matemaattista osaamista. En tietysti tarkoita, että lääkärit on tyhmiä, mutta tarkotan, että tässä on aika isolla todennäkösyydellä käynyt juurikin se ”BMI on 26 -> alahan tyttö laihduttamaan” -tyyppinen tilanne. Monesti myös näkee näitä tapauksia, että ”aha sulla on tämä ja tämä: siihen hoito on tämä ja tämä” sen sijaan, että tutkittaisiin ihmisen oireita ja pohdittaisiin, minkälainen hoito juuri tälle ihmiselle sopii. Mutta hyvä, että nämä lääkärit ovat tehneet jotain oikeinkin ja saat asianmukaista hoitoa!

  • Ihan mielenkiintoinen näkökulma kyllä! :) Ku ite sosiaalialan ihmisenä miettii vähän liikaaki kaikkien osapuolien näkökulmia ja tunteita ja osuuksia eri asioihin :D Ihan vastakohta! Mutta pääasia tosiaan, että tutkimukset selvitti jotain ja sain kokeiluun jotain hoitoa :))

 2. Anteeks kun tiedän ettet kiroile mutta voi V*TTU ny oikeesti. Noi bmi-vauhkoilijalääkärit vois kävellä optikon kautta roskiin. Että nyt et ainakaan mitään painojuttuja rupea ressaamaan! Tarpeeks stressiä keholle muutenkin kun ei tiedä mikä on vikana. Sussa ei oo tippaakaan ylimäärästä.

  • Haha, ihana sä :D♡

   Mulle ei kyl pitäis sanoo tosiaan mitää noista bmi-jutuista. Tunnet kyllä hyvin ;) Voin lauantaina selvittää tätä asiaa enemmän ku nähää!

 3. Olis kiva olla sun kaveri :) koska vaikutat blogin välityksellä aivan ihanalta ihmiseltä ja rakastan tuota sun suhtautumista itseesi ja elämään (tämä oli ehkä väärä postaus tämän kommentin kirjoittamiseen) ja treeniin. Lisäksi mua on koskettanut sun kirjoituksen sun koirasta koska itselläni on ollut just samoja tuntemuksia niiden suhteen. Ja oot ihan USKOMATTOMAN kaunis ja sulla on upea lihaksikas kroppa. Todellakin huomaa että kyykätty on ja pystypunnerruksia on veivattu!

  Toivon sulle paljon tsemppiä ja toivottavasti saat tarvitsemaasi apua.

  • Voiei, kiitos ♡ Olipa ihana kommentti! Välillä mietin et musta voi saada ihan sekopään kuvan ku kirjottelen tänne kaikki mahdolliset fiilikset maanisesta näihin ei niin cooleihi juttuihin. Mut toisaalta aika inhimillistä ja rehellistä ja sen takia voi olla helppo samaistua :)

   Tsemppiä sulle koirajutun kanssa. Ei oo kyllä kivaa hommaa :/ Ja iso kiitos kun jätit kommentin! Tuli hyvä mieli.

 4. En-juuri-lukenut-tuota-lääkärin-kommenttia, enenen!! Ihan kuin ei jo muuten painais nuo kaikki asiat tarpeeksi siun mieltä niin sitten joku lääkäri laukoo tuollaista siun painosta. HUOH!

  Tsemppiä Milla <3 Toivotaan että asiat ratkeaa mahdollisimman pian ja saat mielenrauhan :) Ja muista, moni on kade siun treenatusta kropasta! Joka siis näyttää siltä muissakin kuin salikuvissa pumppi päällä. Oot upea! <3

  • Huoh, nimenomaan :’D Kiitos tsempeistä ja kauniista sanoista. Tiedän että oikeesti tarkoitat niitä ♡ Kyllä tää tästä! Musta tulee vielä entistä parempi ;)

 5. Unohda tuon lääkärin kommentti. Hän ei vain yksinkertaisesti ymmärrä eikä tiedä mitään bodauksesta tai siitä mitä se tekee kropalle, painolle, mielelle, terveydelle jne. Keskity nyt vain vastapainoksi kivoihin juttuihin ja vähennä stressiä kaikin keinoin. Tsemppiä!

  • Tää oli kyllä enemmän kuin hyvin sanottu! KIITOS. Kesäloman jälkeen oli tarkoitus pitää rentoa moodia yllä mut kyllähän tossa vähä stressitasot nous väkisin ku kaiken selvittelyn ohella todetaan ylipainoiseksikin. Ja ristiriitaisia myös sikäli ku oon osittain hakemassa selvyyttä siihen, miks mun paino nousee nousemistaan vaikka ihan tätä tahtia ei pitäis.

   Mut joo. Tämäkin viikko on täynnä huikeita punttitreenejä – kyykkyä 80kg 2 x 6 ja maveakin tein ekaa kertaa ja nous satanen ;) Täytyy vaa tehä kivoi juttui ja keskittyy liikunnan iloon ja siihe et ylipäänsä on ehjä kroppa ja voi liikkua!

   Kiitos tsempeistä ja hyviä treenejä sullekin :-)

 6. Hei! En tiedä, mistä sinun tilanteessasi on kyse eli minkä takia ja mikä kropassa krenklaa. Kerron vaan omasta kokemuksesta kropan krenklaamisesta ja yhteydestä painoon. En yritä vetää suoria viivoja omasta tapauksestani kroppasi ongelmiin.

  Eli itselläni todettiin PCOS (polykystiset munasarjat ja siihen liittyvät oireet) hieman sivulöydöksenä, kun kävin gynekologilla muusta syystä. Jälkeenpäin tajusin kyllä, että oman kuukautiskierron epätasaisuus oli PCOS oireita ja ihon rasvoittuminen myöskin todennäköisesti liittyy siihen. Olin kuitenkin normaalipainoinen tai ainakin BMI oli normaali. Hieman ehkä ylimääräistä hyllyvää kuitenkin, joten vaikka gynekologi ei itselleni laihduttamista suositellut (olen pitkä ja näytän normaalipainossakin hoikan puoleiselta), vaikka painosta keskusteltiin PCOS oireiden pahentajana, tiesin painavani enemmän kuin koskaan (edelleen normaalipainon sisällä). En halunnut aloittaa e-pillereitä uudestaan kuukautiskierron normaalistamiseksi joten päätin kokeilla, jos painon pudotus tai oikeastaan rasvaprosentin laskeminen auttaisi. Painoa sain treenillä pudotettua vain muutaman kilon, mutta rasvaa todennäköisesti lähti suhteessa enemmän, koska lihasmassaa tuli aloittelijana ihan kivasti. Tämä on vain silmämääräisesti arviotuna ja ”kroppakopeloituna” toki :D . Tämä muutaman kilon painon pudotus ja rasvamassan vähennys kuitenkin käynnisti kuukautiskierron ja kierto on ollut tämän jälkeen säännöllinen. Eli voi se olla muutamasta (rasva)kilosta kiinni. Jos gynekologi olisi suositellut laihduttamista, en olisi häntä pitänyt ilkeänä tai vauhkoilijana tai ottanut sitä henkilökohtaisena loukkauksena.

  • Kiitos kommentista! Mulla on vähä eri tilanne sikäli, että kroppa ei ny toimi normaalisti niin painoa on sillon hankala pudottaa.

   Toivottavasti tästä ei nyt saanu kuvaa että pidin lääkäriä ilkeänä tms. Emmä sillain. Kyse oli ehkä enemmänkin siitä, että kun oon näiden kaikkien ongelmien kanssa menny vastaanotolle (joista yksi siis selittämätön painonnousu) niin ohjeistetaan eri vaivaan auttavaksi keinoksi laihduttamista. Yhteen vaivaan voisi auttaa mutta kokonaisuutta kun katsoo niin vähän ristiriitaista, jopa mahdotonta.

 7. Vitsi mä inhoon koko BMI-mittaria. Varsinkin ihmisillä, kellä on lihasmassaa niin mehän ollaan kaikki vaan ylipainoisia lääkäreiden silmissä. Sä et nyt ainakaan oo yhtään ylipainoinen. Mä oon myös saanut kommenttia ylipainostani ja mietin, että mitä he kommentoivat OIKEASTI ylipainoisille..?

  Mulla yhessä vaiheessa alko aineenvaihdunta junnaamaan, iho huononemaan ja kroppa keräämään yhtäkkiä ihan törkeesti nestettä. Sain sitten ohjeen vähentää proteiinin syömistä ja se tais ainakin mulla olla se ongelma. Koska heti kun vähensin proteiinit 2-25g/painokilo sinne 1,5g/painokilo niin lähti kaikki oireet vekeen!
  Toivottavasti sullakin olisi jostain yhtä pienestä asiasta kyse :) Tsemppiä!

  • Tai bmi:n mukaan oon kyllä ylipainoinen mut on sit ihan eri asia et oonko lihava.

   Ai sulla on samanlaisia oireita ollu ja noin pienellä ruokavaliokorjauksella löyty apua! Hyvä! :) Mä en usko et omalla kohdallani on kyse ruokavalion vaikutuksista just nyt. Mut joskus siitäki löytyy kyllä jeesiä ku vähä fiksailee :)

 8. Haluan aloittaa kommentin sanomalla että kroppasi on ulkopuolisen silmään reenattu ja hyvännäköinen, joten turhaa murehdit sitä että oisit millään muotoa ylipainoinen tai sairas painon suhteen :)

  Kuitenkin tuntuu että monet aikasemmat kommentit eivät ota huomioon sitä, että Millan sanoista ymmärsin asian siten että lääkäri oli ehdottanut pientä laihdutusta koskien nimenomaan kyseistä ”sairautta” tai tilaa jonka vuoksi potilas oli tullut hänen vastaanotolleen. Koska en ole paikalla ollut, en tietenkään voi sanoa varmaksi, mutta tuntuu että tässä syyllistetään kyseistä lääkäriä nyt ihan turhaan. On monia sairauksia joiden ennuste paranee jo lievällä painonpudotuksella, myös normaalipainon rajoissa. Uskon että lääkäri on nähnyt terveen normaalipainoisen naisen, joka kuitenkin poikkeustilanteessa voisi hyötyä painonpudotuksesta. Jos potilas olisi tullut vastaanotolle ilman oireita, luulen ettei lääkäri olisi puuttunut painoon millään tavoin.

  Anteeksi pitkä tarina, mutta terveysalan opiskelijana koen pienen tarpeen puolustaa myös lääkärin näkemystä :) mutta kuten sanottu, ei sinun laihduttaa tarvitse mutta ilmeisesti lääkäri koki että siitä voisi olla apua terveytesi edistamiseksi :)

  • Juurikin ja nimenomaan näin. Saa puolustaa lääkärin näkemystä. Koska periaatteessa homma on just niinku sanoit :) Mut harmaata aluetta on se, että yks mun oireistani on selittämätön painonnousu. Mihin ei auta lääkkeeksi laihduttaminen, niinku tähän toiseen vaivaan auttaisi. Ja plus lisättynä mun kriiseilyni painon kanssa nii otan liian henkilökohtaisesti jos ohjataan laihduttamaan.

 9. Höh! Olihan tuo töksöä lääkäriltä, olisi voinut vähän tarkemmin selvittää asiaa, koska ylimääräistä sussa ei ole, mutta kuten ylläkin muutama kommentoinut niin lääkörilä saattoi olla jokin muu ajatus kuin ylipaino. Sulla on upea kroppa!!!
  Toivottavasti selkiää ja helppaa sun probleemas pian ettet joudu kauaa asian kanssa painimaan.
  Jaksuja ♡

  • Kyllä mä sit sanoinkin et ei oo helppo ottaa kehotusta vastaan ja se selitti varmaan mist on kyse. En vaa muista koska jäi vaa mieleen pyörii se et pitäs painaa vähemmän :D mut joo. Hyvää palvelua mä oon enivei saanu ja pikkuhiljaa kroppahommaki selviää! Kiitos tsempeistä ;)

 10. En oo koskaan kommentoinu sun blogia, vaikka oon lukenu tätä jo melkosen kauan. Vähän aikaa sitte meinasin kommentoida, kun luin sun postauksen keskivartalosta. Kommentoimpa nyt siihenkin. Meinaan et oo keskivartalolihavuutta nähnykään!

  Mutta nyt oli pakko kommentoida. Nimittäin. Tää maailma on välillä aika p*ska paikka. Niinä hetkinä etenkin, kun lukee, että tommoset heitterit tulee sanomaan sun blogiin, että näytät siltä, ettet oo treenannu koskaan. Mä nään susta, että oot niitä harvoja mimmejä, jotka nimenomaan osaa treenata ja syödä oikein. Sen takia luen tätä blogia, enkä juurikaan muita ”Fitness-blogeja”. Jos ei näe, että sä treenaat, on kyse vaan omasta tyhmyydestä: siitä, että luulee että treenaaminen on spiruliinajauheita, trikoiden esittelyä kympin rasvaprosentilla (koska silloinhan ne pienen pienet lihakset toki tulee helpommin esiin) ja belfieitä salilla. Oon seurannu sun blogia pitkään ja uskon, että oot nähny valtavasti vaivaa sun kropan eteen. Siks oonki ilonen, että nykyään oot sujut jalkojes kanssa. Sulla on hieno kroppa, sulla on syytä olla ylpee siitä! Toivottavasti terveysjutut selviää ja jatkat blogin kirjoittelua, tätä on ilo seurata.

  T. Toinen tukkijalka, BMI:n mukaan ylipainoinen, 70 kilonen, 162 senttinen mimmi, joka edelleenkin aikoo kasvattaa itteensä, etenki pakaraosastoa ;) Se on sitä lihasta nääs, joka painaa enemmän ku läski. Onneks noi BMI:t voi unohtaa ku oikeesti treenaa kovaa ja syö oikeeta safkaa (mun täytyy kyllä herkutteluaki harrastaa välillä, tai aika useinkin, oon vaa nii herkkujen perään ku olla ja voi :D)

  • Kiitos kun kommentoit nyt ;) Ja pahoitteluni kun kesti näin pitkään vastata! Vastaan kyllä aina kaikkiin kommentteihin, mut joskus arki vie mukanaan niin ettei vaa kerkiä ja sit menee monta päivää… :/

   Mutta siis. Mitäs tohon nyt vastat ensin. Varmastikin että KIITOS. Jotenkin ymmärrän mitä tarkoitat ;) En tykkää kauheesti tehdä itsestäni numeroa. Mutta nyt kun otit puheeksi, niin oon kyllä vähän samaa mieltä. Oon oikeesti opetellut syömään kunnolla. Ja opetellut (ja opettelen koko ajan) treenaamaan kovaa ja oikein. Niin perhana. On sitä tulostakin tullut. Ja oikeissa piireissä osaankin olla pirun ylpeä itsestäni ;) Mut sit jos liian pitkäksi aikaa menee seuraan, jossa kukaan ei syö tai bodaa niin väkisin tulee jotenkin outo tai lihava tai muuten vaa erikoinen olo :D

   Mut kiva kuulla aina muistakin samanhenkisistä! Ja tukkijaloista! ;) Unohdetaa BMI:t ja keskitytään todellakin täysiä tekee sitä mistä niin kovasti tykätään <3

 11. Vähän jatkoa..
  Kun vähän kiihdyksissä lähettää viestin niin jää jotain olennaista :D heitterit pistää vihaks. Mutta niin, pakko vielä mainita tuosta, että en tosissaan osaa sanoa liittyykö se painon pudottaminen tohon tilanteeseen, silloin tietty lääkäriä luonnollisesti kuunnellaan :) Ja varmasti tiiät itekkin, mutta oli pakko saada sanottua. ;)

  • haha. ihana sä :D Heitterit pistää kyllä vihaks. Tai mulle ehkä suruks. Jotenki oon niin herkkis et pahastun aina noista kommenteista. Mut en voi olla julkaisemattakaan ja vastaamatta, ku sit ajattelen et ne innostuu ja pistää lisää viestejä.

   ja painonpudotus tosiaan unohdettu tältä erää! huhhuh. onneks.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta