Hormonitasapaino

Muistatteko, kun vuosi sitten kerroin sairastavani migreeniä?  Itse olin jo unohtanut koko jutun! Viime vuonna aihe oli kuitenkin hyvin pinnalla mun elämässäni. Oireet tulivat ihan yhtäkkiä. En ole sairastanut sitä siis koko ikääni. Migreeni vain puhkesi yhtäkkiä päälle. En tiedä mistä se tuli, mutta kohtaukset olivat niin pahoja, että lähdin selvittämään asiaa, hakemaan jotain apua. Migreenioireet olivat niin kamalia, että olin valmis tekemään mitä tahansa, jotta niitä ei tarvitse enää kokea. Sainkin muun muassa migreenilääkkeet käyttöön. Ja koska niiden kanssa ei sopinut jatkaa e-pillereiden käyttöä suurentuneen veritulppariskin vuoksi, lopetin pillerit. Siis ne pillerit, joita olin syönyt lähestulkoon kolmetoista vuotta! Yli puolet mun elämästäni! huhhuh.

Screenshot_2015-10-12-13-28-56-1

Mutta lopulta kävi niin, että en koskaan tarvinnut vahvoja kohtauslääkkeitä. Migreeni nimittäin lähti lopetettuani e-pillerit. Ihan täsmälleen samaan aikaan. Nyt voin sanoa, että ei ole yli vuoteen tullut yhtäkään kohtausta. En tiedä, onko asioilla yhteys. Mutta pääasia, että migreeni ei ole haitannut mun elämääni pitkiin aikoihin.

Oon vain alkanut miettiä, kuinka moni vaiva johtuu loppupeleissä hormoneista?

Yhtäkkiä tänä vuonna kilpirauhanenkin alkoi toimia vajaalla. Kukaanhan ei tietysti tiedä, miksi. Mutta tätä on korjailtu tänä syksynä ja tällä hetkellä verikokeet ja olotilat osoittavat, että oikeaan suuntaan ollaan menossa, joskin kovin hitaasti. Viitatakseni edellisen postauksen lopussa esittämääni kysymykseen – kyllä, tulin kuulluksi lääkärissä. Oikeastaan mun ei tarvinnut edes sanoa paljoakaan. Arvot ja olotilat ovat kohentuneet, mutta samanlainen työmaa on vielä edessä, jotta päästään normaaliin. Tyroksiiniannosta nostettiin siis edelleen, ja seuranta jatkuu. Pillereistä saatu tyroksiini on auttanut mun kehoani palaamaan normaalimpaan suuntaan. Eräs suuri helpotus on ollut  se, että mulla on jälleen menkat. Siis yli vuoden tauon jälkeen. Niin, siitäkin kului tosiaan vuosi.

IMG_20151006_194041-1-1

Tapahtuiko mun kropassani jotain todella erikoista silloin vuosi takaperin, kun lopetin e-pillerit?Välillä tuntuu, että kaikki on seurausta siitä. Koska ennen tätä mulla ei ollut terveysasiat juuri koskaan mielessä. Miksikäs nuoren ja terveen tartteisi niitä edes pähkäillä. Ellei sitten satu olemaan yhtäkkiä nuori, mutta ei-enää-niin-terve :D En tiedä asiasta sen enempää. Kunhan tässä pohdiskelen. Moni on ehdottanut luettavaksi Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino -kirjaa. Siitä ajatukseni ja tämäkin pohdinta oikeastaan lähti. Ehkä voisin kaivaa sen jostain käsiini. Jos sitä niin kovasti suositellaan aina vaan.

Mietitkö sä koskaan tällaisia hormonijuttuja? Mikä on seurausta mistäkin? Onko terveellistä syöttää jo 11-vuotiaalle e-pillereitä? Voiko niillä olla niin suuri vaikutus kaikkeen? Vaiko onko mulla vaan ollut todellinen epäonnen vuosi terveyteni kanssa johtumatta mistään tietystä asiasta…

 

Milla

36 vastausta artikkeliin “Hormonitasapaino”

 1. Heippa,

  Ihan pakko tulla kertomaan kun oma tilanne on lähes identtinen kanssasi! Olen 22v ja vuoden sisään olen siis taistellut kilpirauhas-asioista, sekä e-pillereiden lopetuksen seurauksista. Kilpirauhaslääkitys on nyt päällä, mutta senkin saaminen oli kyllä työn ja tuskan takana. Nyt mennyt n. 7kk ja edelleen seurataan arvoja, josko jossain vaiheessa voitaisiin lopettaa lääkitys kokonaan. E-pillerit lopetin samoihin aikoihin ja edelleen odotellaan menkkoja alkavaksi. Kroppa ei pelaa, ei sitten yhtään. Naama kukkii, iho on rutikuiva ja vatsa temppuilee sen minkä kerkeää. Millon turvottaa, millon yht äkkiä koko kroppa onkin aivan nesteinen. Plaah.. täytyy myöntää että pikkuhiljaa kyllästyttää kun tuntuu ettei oikein pysty itse edes vaikuttamaan.
  Salitreenejä olen jättänyt kesästä lähtien vähemmälle, sekä rankkaa liikuntaa myös, koska tuntuu että kroppa ei palaudu niistäkään vähistä treeneistä kunnolla. Eipä oo kivaa, mutta oon kyllä yrittänyt positiivisena pysyä ja ajattella että ajan kanssa helpottaa ja tämä ulkomuotokin siinä samassa vähän kevenisi. Tai ei niinkään se ulkonäkö, vaan se tukala olo mikä itsellä on jatkuvasti :/

  Olen myös huomannut että hektiset työpäivät väsyttävät miut aivan täysin ja välillä on ihan turha reenejä miettiäkkään kun on niin sippi päivän jälkeen. Olen siis itsekkin päiväkodissa töissä ja vaikka muuten onkin ihanaa, niin välillä se pelkkä melu ja hälinä riittää uuvuttamaan.
  Ensi viikolla olisi taas lääkäri käyntiä niin katsotaan mitä tehdäään. Itsellä kyllä sellanen fiilis että kaikki nämä hormonijutut liittyy toisiinsa ja valitettavasti myös pelkään että olisi aika paljolti itse aiheutettua :/ Pari vuotta syömisen kanssa pelleilyä, liikaa kovia treenejä henkiseen jaksamiseen nähden ja nyt sitten ollaankin tässä tilanteessa yht äkkiä. Toivoisin kyllä että pillereitä ei suositeltaisi ihan kaikille ja heti. Enpä tiennyt itsekkään sillon 14 vuotiaana että mihin kaikkeen ne voivat vaikuttaa ja miten niiden lopetus voi vaikuttaa, mutta noh, turha sitä on enään miettiä :)

  Pahoittelut jaarituksesta ja hurjan pitkästä tekstistä. Tuli vaan olo että pakko kertoa omia kokemuksia.
  Ihanaa syksyä sulle ja toivottavasti olo lähtee tästä helpottamaan pikkuhiljaa meillä molemmilla :) Joulua kohden, niin väkisin piristyy kun pääsee touhottamaan ;)

  • Moikka!

   Älä suotta pahoittele pitkää kommenttia. Päinvastoin – ihana kun jaoit oman tarinasi! Musta tuntuu että meillä on tismalleen sama tilanne ja tausta. Voihan perhana. Mut helpottavaa kuulla, etten oo asiani kanssa yksin.

   Mulla on onneks alkanu juurikin toi raskas pöhöttynyt olotila ja turvotus lähtemään :) ja muutama muukin oire on parempaan päin. Mut niinku säki kerroit, niin onhan tässä pitkä tie kuljettavana.

   Mukavaa marraskuuta sullekin! Joulua kohti ♡

 2. Joo joo! Mulla siis täysin samaa! Söin pillereitä monta vuotta, synnytyksen jälkeen aloitin pillerit uusiks ja alkoi migreenit. Lopetin pillerit niin migreenit loppu. Pari vuotta sitten migreenit alkoi uudestaan ja siinä rytäkässä todettiin sit kilpparin vajaatoiminta. Että kyllä, kaikki liittyy kaikkeen… Tänään labraan koska arvot seilaa joskus jopa liian korkealla. Mä niiiin feel you! Tsemppiä ja ota yhteyttä jos haluat vertaistukea :)

  • Eikäää!? Oikeesti :o vahvistaa todellakin mun epäilystä että kaikki liittyy kaikkeen.

   Kiitos vertaistuesta ja tsempit sinneki :)

 3. No huh!
  Kuulostaa tutulta ja ajattelin, että oon ainoa, joka kelaa näin: mullakin terveyden kanssa kamppailu alkoi lopetettuani e-pillerit.
  Kukaan ei usko, että se johtuisi siitä, mutta uskon, että niiden lopetus yhdistettynä esim stressiin, tekee keholle kamalia – niin kävi mulle.
  Lopetin pillerit siis 5 vuotta sitten, mutta aloitin ne hyvin nopeasti taas vuoden tauon jälkeen, sillä ajattelin, että niiden aloitus jeesaisi, no ei jeesaannu, vaan pahensi esim mielialaoireita potenssiin 100 (kokeilin kolme eri e-pilleriä), jonka jälkeen luovuin niistä kolme vuotta sitten.
  Vieläkin ajoittain kärsin, mutta uskon sen johtuvan lähinnä stressistä. Hormonitasapaino on heitelly näiden kolmen vuoden aikana ihan omiaan, mutta uskon, että stressin vähennys, riittävä rasvojen syönti ja tietynlainen rauhallisuus jeesaa.

  Ja ei, ei oo tervettä syöttää 11-vuotiaalle lisähormoonia, kun tuskin on vielä edes siinä iässä oma hormonituotanto lähteny käyntiin. Hullu maailma. Mut uskon, että kroppa kyl löytää keinon tasapainottaa itseään, jos sille antaa mahdollisuuden.

  PS. hitsi mä digaan näistä sun postauksista, ihan vaan koska uskallat olla niin avoin ja rehellinen.

  • Joo tutulta kuulostaa nimenomaan… ite oon aloittanut e-pillerit aknen hoitoon ja ne kyllä auttoi tosi hyvin :) et sillai siinä kohdassa oli kyllä hyvä ratkaisu!

   hitsi kun stressinkin vois vaa heivata pois tällaisessa elämäntilanteessa ku kroppa koittaa löytää tasapainoa olemiseen. Mutta ei – uus työpaikka vaan kehiin :D wääh. No kai tästä selviää.

   Tosi kiva kuulla jos mun blogin sisältö miellyttää :) hyvää palautetta ei tuu annettua tai saatua koskaan liikaa.

 4. Hei! Jos on kiinnostunut kilpirauhasasioista, hormonitoiminnasta ja kuinka kaikki vaikuttaa terveyteemme ja esimerkiksi kehonkoostumukseenkin jne, suosittelen erittäin lämpimästi Kaisa Jaakolan Hormonitasapaino -kirjaa! Se avaa ihmisestä aivan uuden maailman. Kirja on nimenomaan täydellinen treenaavalle, omasta optimaalisesta hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle naiselle :)

  • Joo näin mulle on täällä blogissa sekä ihan tosielämässä vinkattu – viimeaikoina taas useammin ja siks tulikin tää aihe mieleen :) täytyy tutustua!

 5. Kyllähän migreeni on ihan jo e-pillereiden lääketiedoissa mainittu sivuoireena. :) Mulle iski aivan jäätävän migreenin myös kun alotin pillerit joskus aikoinaan, vaikka aiemmin ei ollut mitään. Kieli ja raajat puutuivat ja luulin suunnilleen haltvaantuvani.:D Joillakin se vaan vaikuttaa näin. Tietenkään en saanut niitä jatkaa joten vaihdoin keltarauhaspillereihin, joista puolestaan puhkesi samantien aivan jäätävä akne vaikka aiemmin ei ollut mitään. Nyt olen saanut ihoni kuntoon ja olen niin kyllästynyt väkisin etsimään itselleni jotain hormonaalista ehkäisyä ja kärsimään sivuvaikutuksista, että ollaan sitten ilman :D

  • Migreenioireet on kyllä tosi pelottavia! Ja vaikka migreeni tosiaan voi olla yksi e-pillereiden sivuvaikutus tms. niin hassua et melkein 14 vuotta käytin niitä ennen kuin mulla tuli migreeniä ollenkaan… Mut outoja juttuja kaikki :D

 6. Moi Milla ja kiitos, että kirjoitat noin henkilökohtaista tekstiä! Tällaisia juttuja ei yleensä kuule ihmisiltä ihan small talkina, vaikka ne voikin koskea montaa ihmistä, niin on hienoa, että joku ’kehtaa’ avautua :)

  Oon miettinyt samaa, eli siis että kuinka pahasti e-pillerien lopettaminen vaikutti mun hormonitasapainoon. Kävin kesän alussa verikokeissa, joissa mun mielestä oli selkeä viittaus kilpirauhasen vajaatoimintaan (toinen arvo oli tosi korkea ja toinen tosi matala, silti just ja just viiterajoissa). Terkkari kuitenkin sanoi, että ”katellaan vielä, tuu vuoden päästä uudestaan”. Samalla se muistutti siitä, että pitää pitää itsestään huolta, nukkua hyvin, ei juoda alkoholia yms. Teki mieli ruveta kertoon sille, että en kyllä tiedä ketään muuta, joka nukkuisi yhtä paljon kuin mä, mutta silti käyn salilla/jumpissa säännöllisesti, syön terveellistä ja proteiinipitoista kasvisruokaa, enkä kyllä pahemmin käy viihteellä (koska en vain jaksa!). Mun omasta mielestä mun väsymys ja aivosumu ei voi johtua mun elintavoista. Ei oo normaalia, että kymmenen tunnin yöunien jälkeen tekisi mieli ottaa päiväunet, ja viikonloppuisinkin oon valmis nukkumaan viimeistään kymmeneltä.

  Lopetin e-pillerit siis noin viitisen vuotta sitten. Muistan, että sen jälkeisenä syksynä meinasin nukahdella luennoille, vaikka olisin nukkunut kuinka paljon (tai vähän) edellisenä yönä. Kävin silloin tällöin viettämässä iltaa kavereiden kanssa, mutta en todellakaan voinut jatkaa iltaa enää baariin asti, vaan lähdin samalla kotiin nukkumaan, kun muut meni bilettämään. Lisäksi mun keho ei oikein osannut päättää, mikä on sopiva lämpötila – välillä hikoilin ja välillä ihan oikeasti tärisin kylmästä. Sen jälkeen oon myös lihonut noin kymmenisen kiloa, vaikka treenaan ja syön nykyään mielestäni järkevämmin kuin ennen e-pillereiden lopettamista.

  En oo tosiaan nyt jaksanut mennä mihinkään valittamaan olostani sen yhden verikokeen lisäksi. Pelkään, että kukaan ei ota tosissaan, niin kuin sulle kävi aluksi. Mä itse tiedän, etten oo masentunut, koska mun elämä on oikeastaan tosi ihanaa ja usein ihan hymyilenkin itsekseni, kun mietin, mitä kaikkea mulla on (parisuhde, ihanat kissat, ystävät, perhe, harrastukset, opiskelut loppusuoralla, työpaikka…). Silti arjesta suoriutuminen on joskus tosi iso haaste, koska väsyttää niin paljon, eikä ajatus kulje. Miten siis voi selittää jollekulle toiselle, miltä itestä tuntuu, kun kilpirauhasen vajaatoiminnan oireetkin on niin sekalaiset ja yleispätevät? Jos luettelen ’oireena’ esimerkiksi sen, että nukun villasukat jalassa myös kesäisin, niin auttaako se diagnoosiin :D . Oireiden yleispätevyys aiheuttaa myös sen, että mullakin kesti melkein viisi vuotta tajuta, mistä voi olla kyse. Jotenkin vain ajattelin, että oireet on osa mun persoonaa. On vain ”mun tyylistä” mennä festareilla nukkumaan ennen pääesiintyjän keikkaa, ja nukahtaa siitä huolimatta, että teltta tärisee musiikin basson tahtiin ja show-valot kajastuu teltan kattoon (alkoholittomuudesta huolimatta, eli ei ole kyse sammumisesta). Niin no toisaalta, kuka mä oikeastaan sitten olen, jos ’oireet’ ei olisi osa mun persoonaa? :O :)

  Itse oon nyt sitten ottanut netistä selvää aiheesta ja sinnittelen vielä ilman lääkitystä. Oon alkanut syödä jodia ja seleeniä (käytännössä siis Kelpiä ja parapähkinöitä) ja jättänyt maitotuotteita pois ruokavaliosta, ja meen ehkä vuoden alussa uudestaan verikokeisiin. Toivottavasti mun kroppa alkais palautua vähitellen normaaliksi. Ihan varmasti keholle oli iso shokki, kun monta vuotta söin synteettisiä hormoneja, ja sitten sen pitäisikin ihan itse alkaa tuottamaan niitä. Pitäisi varmaan itsekin tutustua tuohon kirjaan, jonka mainitsit :)

  • Moikka,

   Nää on tosiaan sellaisia aiheita, joista kaikki ei välttämättä kirjoittaisi. Mut mä oon vähä tämmönen höpöhöpö et voin jutella näistä vaikka työkaverin kanssa, jos sattuu olee toisellekin ajankohtainen aihe tai et on omakohtaista kokemusta, eli vertaistukea. En tiedä, miksi tätä pitäisi piilotellakaan, kun kuuluu aika luonnollisena osana elämään. Että kiva kuulla jos nää uppoaa ;) ja näkyyhän se noissa kävijäluvuissa ja kommenttien määrässäkin et tällaisille on tarvetta ja mielenkiintoa :)

   Tosi tylsää kuulla, että vaikka sullakin on terveelliset elämäntavat niin on silti selitetty jotain turhaa niiden kanssa petraamisesta :/ Pahinta tosiaan on jos ei tule kuulluksi jos lähtee hakemaan apua! Ja noita oireita on mahdoton selittää sellaiselle, joka ei oo niitä ite kokenut. Tai mulle ainakin edelleenkin tulee laiska / tekosyyn tekosyinen tms olo jos koitan selittää jotain olotilojani..

   Mutta jos jotain voin jatkoon sanoa muuta ku tsempit, niin suosittelen silti selvittämään asiaa lisää jos tuntuu oikeasti ettei kaikki oo kropassa kunnossa! Mut jos nyt sinnitrelykausi tuottaa tulosta ja olo paranee pikkuhiljaa noiden ruokavaliojuttujen myötä nii sehän olis tietty kaikista paras!

   Mukavaa syksyn jatkoa joka tapauksessa ja kiva kun jätit sun tarinan asiaan liittyen :)

 7. Hei. Itse tulee aina välillä mietittyä hormonijuttujakin. Olen myöskin lukenut tuon Kaisa Jaakkolan kirjan, mutten muistaakseni saanut siitä itselleni mitään uutta irti. Mutta, koska lukemisesta ei ikinä ole haittaa, niin sinun kannattaa etsiä se käsiisi ja lukaista läpi. Itse löysin sen luettavaksi kirjastosta. :)
  Ihmettelen suuresti tuota, että joku antaa 11-vuotiaalle lapselle e-pillereitä. Oli se sitten lääkäri tai vanhempi. Mielestäni nuoren pitäisi olla vähintään se 15 v, jolloin se oma luonnollinen hormoonitoiminta olisi edes jotenkin kerinnyt käynnistymään (ja ehkäpä hivenen tasaantumaankin). Ymmärtääkseni jotkut lääkärit kirjoittavat e-pillereitä (ja antibiootteja) myös aknen hoitoon…kjeh kjeh, hoitoon… tarkoitin siis oireiden lievittämiseen aivan liian nuorilla lapsilla.
  Itse siis olen nyt 26 v, enkä ole elämässäni kertaakaan syönyt e-pillereitä, enkä aio syödä. Minulle on lääkärit tarjonneet e-pillereitä sekä aknen hoitoon, että ehkäisyksi. Mutta molemmilla kerroilla olen kieltäytynyt, koska muut vaihtoehdot ovat toimineet ehkäisyssä ja akneen halusin pysyvämmän ratkaisun väliaikaisen sijasta. Eli isotretioniinin. (ja sitäkään en suosittele kenellekään, paitsi vihoviimeisenä keinona). Kuulostanpas minä vastarannan kiiskiltä, kun tekstini mukaan mitään ei saa syödä. :D :D
  Toivottavasti saat ajan kanssa sopivaksi tuon kilpirauhaslääkityksen. Ja mielestäni sinulla on ihana ja mielenkiintoinen blogi. :)

  • Mä voisin kirjastosta kans koittaa tota kirjaa metsästää :)

   Ja joo, mulle on nimenomaan määrätty pillerit aikoinaan aknen hoitoon ja jatkuviin kipeisiin menkkoihin. Ja auttoi kyllä aikansa :) ja nythän ku piti lopettaa ne ja tuli vielä toi kilpirauhasen vajaatoiminta nii mun akne oli niiiiiin paha et nyt syön roaccuttanii.. ymmärrän kyllä sun pointit ja perustelut miks oot näitä vastaan :) voisin iteki ajatuksen tasolla olla mut käytännön hyöty on ollu nii merkittävä etten kyllä vaihtaisi kuitenkaan pois.

   Kiitos palautteesta, ihana kuulla jos blogin sisältö miellyttää ♡

 8. Joo ehdottomasti luet sen Hormonitasapaino- kirjan! Sen innoittamana jopa itse olen menossa paikanpäälle Optimal Performanceen, koska haluan tietää missä tosiaan mennään kropan kanssa ja missä on parannettava (lisäravinteet ja ruoka). Itsekin lopetin e-pillerit lähes vuosi sitten kymmenen vuoden käytön jälkeen.

  Kuulun siihen kastiin, jotka ovat vahvasti hormonaalista ehkäisyä vastaan, koska itsekin olin pillerit saadessani vasta 15- vuotias. Eli oma hormonitoiminta tuskin edes oli päässyt kuurilla vauhtiin kun tungin kurkusta alas ulkopuolista hormonia. Kymmenen vuoden käytön jälkeen sitten lopetin, 25- vuotiaana! Eli olen käytännössä melkein aikuinen ja nyt vasta annan omien hormonien toimia… Sanomattakin selvää, että eihän ne toimi!:)

  • Täytyy joo lukea se niin tietää sitten mistä kaikki puhuu :D

   Mulla on toi sama homma ku sulla. Yli kymmenen vuotta pillereitä ja aloitin ne ekan vuoden sisää siitä ku menkat alkanu. Eli aika lapsena. Sanomattakin selvää että munkin kroppa nyt ihan sekaisin :D

 9. Heippa! Itse lopetin e-pillerit toukokuussa 2014 ja sen jälkeen ei ole menkkoja kuulunut.. Ensi viikolla menenkin sitten hormonipolille asian tiimoilta. Mikäli tää asia johtuu e-pillereistä niin halleluja menee pata jumiin. Kilpparin vajaa toimintaa lähisuvussa on mutta ei ainakaan labroista löytynyt että sitä olisi. Mulla on ollut toi sama fiilis kyllä että ennen kun lopetin pillerit niin ei ollut mitään ongelmaa missään ja nyt on jos minkälaista ollut sen jälkeen.

  • Mäki kävin kesällä ihmettelee lääkäris ku ei menkkoi näy mut no, sekava juttu eikä tietysti voinu arvata mistä kyse. Sit ku aloitin tyroksiinin nii ekan kuukauden sisää tuliki jo ekat ja ilmeisesti kierto lähteny taas pelittämään :) aika helpotus kyllä, täytyy myöntää.

   Toivottavasti säkin saat jotain vastauksia sun tilanteeseen! :)

 10. Moikka!

  Mulla myös lähes identtinen tarina. Ikää 22v ja e-pillereitä olen napsinut sen vajaa 10 vuotta. Lopetin pillerit keväällä ja menin TODELLA huonoon kuntoon. Kilpirauhasen vajaatoiminta. Loppukesästä testailtiin thyroxin jos jonkunlaisilla annoksilla ilman tuloksia. Hetki sitten aloitettiin armour lääkitys ja olo alkanut vihdoin kohenemaan ! Hurjasti tsemppiä ja jaksamista sulle, sekä kiitos mukavista postauksista :)

  • Eikä, oikeesti!? Ootko ottanu missään lääkärissä puheeksi tätä et onko noilla selkeä yhteys toisiinsa? Mun mielestä aika pelottavaa ku pelkästää tähä yhteen pieneen blogitekstiin tulee näin monta identtisiä kokemusta asiasta!

   Mikä toi armour siis on? Hienoa että sun olo on alkanut vihdoin kohentua! Ei oo mikää nii perseestä ku kikkailla arkea läpi jos kilpirauhanen iskee kiviä rattaisiin koko ajan.

   Kiitos tsempeistä ja että jätit kommentin! Mukavaa marraskuuta sullekin :)

  • En ole ottanut aiemmin puheeksi mutta varmasti otan seuraavalla kerralla kun nään mun lääkärin. Tää on samaan aikaan todella surullista ja mielenkiintoista että näitä tarinoita on näin paljon, jossa on selkeä yhteys kilpparilla ja e-pillereillä !

   Armour on siis kilpirauhaslääke, joka sisältää kaikkia kilpirauhashormoneja. Thyroxin kun sisältää vain T4. Mulla thyroxin oikeastaan vain pahensi tilannetta.

   Täytyy sanoa, että sen helvetin jälkeen, minkä on vajaatoiminnan takia kokenut, niin osaa todella arvostaa sitä terveyttä ja jaksamista kun se pikkuhiljaa alkaa palautua. Ja tunnistaa taas oman luonteen joka on ollut täysin kadoksissa sairauden takia. Täytyy toivoa että e-pillereiden riskeistä ja haitoista saataisiin vähän enemmän tietoa kuuluviin, koska suomessa ei ole selvästi mitään kynnystä kirjoitella niitä reseptejä edes LAPSILLE, joiden omakaan hormonitoiminta ei ole vielä vakiintunut ja seuraukset voivat olla ihan hirveitä, niin kuin on jo pelkästään näissä kommenteissa käynyt ilmi.

 11. Sun täytyy tulla meidän asiakkaaksi ;-) BioPrint jota tarjotaan on nimenomaan kehitetty hormonitasapainotukseen ja sillä saa ihan uskomattoman hyvin apua melkeen mihin tahansa vaivaan! Parastahan siinä on just se, että kehoa hoidetaan kehon remppoja tukevalla ruokavaliolla ja siihen yhdistetyillä lisäravinteilla – eli kroppa on mahdollista saada toimimaan ilman mitään lääkityksiä kun vähän hioo pieniä mutta oleellisia juttuja. Yllä joku vinkannutkin Kaisa Jaakkolan kirjasta, Kaisa taitaakin olla tällä hetkellä Suomessa eniten BioPrintia tunnetuksi tehnein valmentaja (tai itseasiassa Biosignature koulutus on hänellä, joka on vanhempi versio BioPrintistä). Meillä on tällä hetkellä Suomen ainoat coachit jolta löytyy tää uudempi, päivitetty koulutus. Meijän kotisivuilla lukee lisää asiasta jos kiinnostaa! http://www.phioy.com
  Ens kerralla kun oot täällä Etelässä päin niin huutelee mulle niin Levi hoitaa sut kuntoon jos tarve heh :-)

  • No jopas! En tiennytkään et teette tämmöstä(kin) :D ei ihme jos puljua puljulla pyyhkii hyvin :)

   Kuinkahan kallis tikki olis tulla Levin hoidettavaksi :D tarviin myös tulkin! Muutoin ei huono idea ollenkaan.

 12. Moikka!

  Saman tyyppinen tarina täälläkin! Pillerit lopetin vuosi sitten 8 vuoden käytön jälkeen ja ensimmäiset menkat tulivat vasta kesäkuussa. Talven aika kilppariarvot huononivat ja keväällä oli pakko aloittaa thyroxin-lääkitys. Reilu kuukausi lääkityksen aloittamisesta alkoi menkat ja tulivatkin säännölliset tähän asti. Nyt sitten taas kuukauden olleet pois, vaikka arvot alkavat olemaan hyvällä mallilla. Perheenlisäys on toiveena, mutta aika mahdoton ajatus, kun kroppa on ihan sekaisin.

  En tiedä, onko pillereistä johtuvaa vai ei, mutta varmaa on se, ettei pillereitä tarvi enää ikinä syödä.

  • Kuulostaa kyllä niin tutulta. Jotenkin tosi pelottavaa että tää pillereiden ja kilpirauhasen vajaatoiminnan välinen yhteys on niin monella olemassa :o

   Ja toi perheenlisäys asia niin vaikka itelleni ei oo just nyt ajankohtaista nii kyllä sitä väkisin miettii et pitäis saada kroppa kuntoon nyt tässä hetkessä. Ettei käy noin et kun asia olis ajankohtainen nii sit vast aletaan ihmettelee ku mikää ei toimi :/ plääh.

   Tsemppiä sinne ♡

 13. Pillereistä on kyllä tullut niin paljon huonoja kokemuksia joka suunnasta tässä viimeisen parin-kolmen vuoden aikana !
  Itse söin pillereitä vain 4vuoden ajan jonka jälkeen lopetin ne kun olin aivan sekopää ! Eikä auttanut vaikka merkkiä vaihdettiin…ne ei vaan sopinut mulle ! Mulla kului vuosi niiden lopettamisesta kun kuukautiset alkoi uudestaan ja sen jälkeen ne onkin olleet aivan järkyttävän kivuliaat ! Mitään muuta ikävää ei ole onneksi tullut.
  Toivottavasti sun tilanne kohenee entisestään :) Ei oo kiva kun joutuu kamppailemaan oman terveyden kanssa ! Itsekkin olen sen kokenut tosin erilaisen asian tiimoilta mutta pystyn jotenkin samaistumaan tähän.
  Ihana lukea näitä sun kirjoituksia kun ne on niin aitoja ja niistä saa aina irti jotain :) Jatka samaan malliin :) Tsemppiä treenailuihin ja toivottavasti sun kilpparijutut saadaan tasapainoon :)

  • Joo nimenomaan näin. Tuntuu et pillereistä on hirveästi huonoja kokemuksia nostettu nyt pinnalle ja keskusteluun :/ vaikka täytyy nyt sanoa että mullahan ne toimi loistavasti aknen suhteen ja et menkkojen hallinnassa et nyt sit vaa tää lopetus sai aikaan kaikkea kuraa…

   Mut joo. Kyllä tää tästä paremmaksi muuttuu. Kiitos kivoista sanoista, ihana kuulla tällaista palautetta :) Mukavaa alkanutta marraskuuta sullekin!

 14. Mä oon syönyt e-pillereitä 19-25 vuotiaana ja viime keväänä lopetin ne. Pillereistä mulla ei tullut juurikaan mitään mielialavaihteluita tms. Kuukautiskipuihin auttoivat hyvin. Lopettamisella halusin tietää olisiko sillä jotain vaikutusta mielialaan yms, mutta en ole huomannut muutosta. Kasvojen iho poskista meni huonompaan kuntoon, ei varsinaisia finnejä, mutta pieniä näppyjä mitkä tekivät ihosta tosi epätasaisen ja tukkoisen tuntuisen. Myös olkapäiden ja selän iho on ollut koko kesän samanlaista pientä näppyä täynnä. Nyt kasvojen iho on normaali, ja selän ja olkapäiden myös. Kasvojen iho parani jo kesän aikana, selän ja olkapäiden myös. En sitten tiedä minkä verran vaikutusta oli sillä, etten enää syksyn tultua stressanut asiaa kun voi pitkähihaisilla paidoilla peittää kropan :) kuukautiset mulla palasi ihan ajallaan ja kierto on ollut suht säännöllinen, ja onneksi kivuton. En tiedä onko mahdollista että kivut jossain vaiheessa palaavat, toivottavasti ei. Hiukset mulla on ohentuneet paljon ja katkeilevat helposti, se harmittaa, koska hiukset ovat jo aiemmin olleet hennot ja ohuet. Mutta kaikenkaikkiaan ihan hyvä tilanne, ja kaukana siitä millaisia kauhutarinoita lopetttamisesta löytyy.

  • Sulla on kyllä kokonaisuudessaan ihan hyvä tilanne! Kiva kuulla tällaista tällaisiakin kokemuksia näiden ei-niin-kivojen joukossa :) ite oon huomannut että kesällä on yleensä parempi iho kuin vuoden muinakin aikoina. Auringolla varmaan osansa ;)

 15. Moi!

  Kiva kun kirjotit tästä aiheesta! Helpottaa kun huomaa, et on monia muitakin samasta asiasta kärsiviä…
  Lopetin e-pillerit n. vuosi sitten, koska olin muutenki alkanu elämään terveellisemmin enkä halunnu hormoneja enää popsia. Oon nyt 32v. ja olin syöny pillereitä n. 15 vuotta. Ennen lopetusta olin kaikin puolin (psyykkisesti ja fyysisesti) hyvinvoiva, mut siitä ne ongelmat sit alko.

  Menkat oli pois useamman kuukauden ja sit kun ne vihdoin alko, olin kuumeessa ja flunssassa kerran kuukaudessa, menkkojen aikaan. Luulen et kropalle oli vaan niin raskasta se sukuhormonitoiminnan käynnistyminen tai se kun yhtäkkiä niitä hormoneja ei kropassa ookkaan. Kun elimistö on saanu ne hormonit pillerin muodossa, eikä oo itse tarvinu niitä tuottaa, niin eihän se tuotanto ihan hetkessä käynnisty…ja kun hormonitoiminta on niin monimutkainen juttu. Sukuhormonitoiminta vaikuttaa monen muunkin elimen ja hormonin tuotantoon ja toimintaan.

  Yhessä vaiheessa hiuksia lähti järkyttävästi. Iho on ollu huonossa kunnossa nyt melkeen sen vuoden..näppyjen lisäks iho on tosi kuiva ja vuodessa vanhentunu enemmän kun viimesen 10 vuoden aikana….nää ihojutut on ehkä raskaimpia. Fyysisien juttujen lisäks jotain on tapahtunu psyykkisestikin. En vaan oo ollu oma itseni. Oon ollu paljo apeampi, väsyneempi ja tuntuu ettei oo energiaa eikä intoa tehdä asioita. Oon yleensä tosi energinen ja innostun helposti pienistäkin asioista.
  Oon lukenu hirveesti kaikkee netistä ja kirjoista. Englanniks löytyy myös hirveesti tietoa ja muiden kokemuksia. Nää vaivat on todella yleisiä. On uskomatonta, et lapsillekin noita tosiaan määrätään! Toikin on varmaan niin iso lääkebisnes. En keksi muuta syytä, miks aiheesta ei oo tehty enempää tutkimuksia ja miks haitoista ei kerrota.

  Lääkärillä kun kävin niin otettiin kilppariarvot. TSH oli 2,13 ja T4V 12, eli ihan normit. Kaisa Jaakkolahan kyllä puhuu kirjassaan siitä, ettei noi kokeet edes välttämättä kerro kaikkea, et esim. Yhdysvalloissa otetaan muitakin kilppari kokeita. Lääkärin ehdotus siis oli, et no jospa alotettais uudestaan pillerit 😠 vähä pisti vihaks. Kerroin etten todellakaan aio koskaan enää syödä minkäänlaista hormonivalmistetta, nyt kun ymmärrän mitä se käytännössä kehon kannalta tarkottaa.

  Tällä hetkellä syön Gelee royalea kapseleina (kuningatarhyytelö), sen pitäis tasapainottaa hormonitoimintaa ja edistää sitä, optimsm-jauhetta joka edistää mm. kollageenin tuotantoa (estrogeeni vaikuttaa kollageenin tuotantoon), Efamol helokkiöljykapseleita ja omega-3, molemmat hyväks mm. iholle, kelp kapseleita joissa jodia..helokin ja kuningatarhyytelön aloitin nyt uudestaan vasta muutama päivä sitten. Mielenkiintoista nähdä, onko iho menny huonompaan kuntoon, kun en oo niitä syöny. Luontaistuotekaupasta saa tyrosiinikapseleita ja niitä alan ehkä myös syömään, kilpirauhasen toimintaa tukemaan. Tyrosiini on yks luonnon aminohapoista ja tyroksiinin esiaste.

  Huh tulipa hirveesti tekstiä :D

  • Sen takia mä just kirjoitinkin, ku tuntuu et tulee hyvää vertaistukea ja saa kuulla kokemuksia ja ajatuksia ja vinkkejä ja huomaa ettei oo ihan yksin asian kanssa :)

   Sun tarina pillereiden lopettamisen jälkeen on kyllä aika hurja kanssa! Siitäkin huolimatta et migreenit on vähentynyt.. Kuulostaa vähä siltä et joudut sinnittelee ja kikkailee kaikkien eri keinojen avulla et sais oireita edes vähän kuriin? Eikai siinä tietysti muutakaan voi jos lääkärissä on käyty ja labrat näyttää viitearvoa. Mut silti kyl pitäisin kaikkia oireita niin tärkeinä et jos ne vaikuttaa elämänlaatuun nii hakisi vielä uudelleen apua! Arvot voi muuttua lyhyessäkin ajassa ja mulla esim. Nostettiin vielä lääkitystä ku tsh oli yli kolme. Ja tavoite on lääkärin mukaa et se olis 1-2 välissä.

 16. Ai niin ja sen unohdin sanoa, et mun migreenit on vähentyny todella paljon pillerien lopettamisen jälkeen. Se on se ehkä ainut positiivinen juttu :D

 17. Kyllä Satu mun mielestä sun arvot ei oo ok, vaikka onkin viitteiden sisällä. Oireet viittaa selkeästi kilpirauhasen vajaatoimintaan…. Oli vaan pakko kommentoida vaikka asia ei mulle kuulukaan :) Itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja jos mun arvot olis tollaset niin en pääsis sängystä ylös. Uudet labrat ja tyroksiini kokeiluun. Tsemppiä!

  • Eiku kiitti ku kommentoit! Hyvä vaan 😊 Lääkäri siis sano et koska on viitearvoissa niin on normaali. Voisin käydä eri lääkärillä ja pyytää labrat…koska tosiaan tää lääkäri tuskin asialle mitään tekis. Mitkä Sanna sun arvot on ollu ja onko sulle siis määrätty lääkettä?

  • Kiva ku luette näitä kommentteja ja arvaatte keskusteluja! :-) tsempit munkin puolesta ♡

 18. Mä käytin pillereitä ikävuosina 19-27, ja silloin mulla oli oireina alussa ’vain’ karmea läikikäs ihottuma useamman kuukauden. Sen luultiin johtuvan allergiasta, mutta testeissä ei näkynyt mitään. Kun lopetin pillerit, mulle iski elämäni eka akne. Siinä vaiheessa tajusin, mikä se ihottuma oli ollut 8 vuotta aiemmin… Pidin vuoden taukoa hormoneista, mikä oli aknea ja hikoilua lukuunottamatta ihanaa aikaa. Sitten aloitin ehkäisyrenkaan käytön olosuhteiden ”pakosta”. Aika pian alkoi migreeni, jonka luulin ensin johtuvan jumisesta niska-hartiaseudusta. Nettikirjoittelujen myötä mulle on selvinnyt, että ehkä ei. Nyt oon loettanut renkaan käytön monen vuoden jälkeen, ja onneks oma kierto lähti heti käyntiin vaikka oon jo 33 v.

  Paljon tsemppiä sulle! Toivottavasti saat pian kropan tasapainoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta