Roaccuttan puolivälissä

Hellou! Roaccuttan -kuuri on suurinpiirtein  puolivälissä meneillään ja ajattelin vähän päivittää tänne infoa siitä, miten homma on edennyt. Kuurille määritetään alussa siis jonkinlainen painoon perustuva tavoiteannos, joka saavutetaan kuurin aikana. Ja viimeksi viikko sitten ollessani yhteydessä ihotautilääkäriini, kuulin, että nyt mennään puolivälissä omaan tavoiteannokseeni nähden. Se miksi kirjoitan aiheesta tänne blogiin on yksinkertaisesti se, että aihe on kiinnostanut ja koskettanut niin monia,  että on mielekästä jakaa oma kokemukseni.

Oon tosiaan kärsinyt aknesta koko ikäni teinivuosista saakka, ja koska pillerien lopettamisen jälkeen homma riistäytyi aivan käsistä, hakeuduin alkusyksystä ihotautilääkärin vastaanotolle. Taustalla tietenkin se, että oon kokeillut kaikki keinot eri ruoka-aineiden välttämisestä maailman kalleimpiin ihonhoitotuotteisiin. Mikään ei auta, kun kyse on ihon sairaudesta, aknesta. Ei edes stressin vähentäminen ja maitotuotteiden skippaaminen – ja mitä näitä kaikkia ohjeita nyt onkaan. Niin. Tartuin siis jotakuinkin viimeiseen toivooni aloittaessani roaccuttankuurin. Tuntuu, että monilla on käsitys, että kuuri on todella vaarallinen ja raju ja käsittää paljon sivuvaikutuksia. Elin itsekin tässä ennakkoluulossa ennen ammattilaisen puoleen kääntymistä. Mua jopa vähän pelotti aloittaa kuuri – uskallanko? Syy siihen, miksi kuitenkin halusin ja uskalsin oli yksinkertaisesti ilmaistuna se, että akne haittasi liikaa mun elämääni. Se oli kipeä hikoillessa, kasvoja pestessä sekä meikatessa. Samoin se oli niin ruma, että vaikutti jo itsetuntoonkin. En näyttänyt lainkaan niin freesiltä ja terveeltä,  kuin mitä mä haluaisin näyttää. Kun kuitenkin elän siten, että näin pitäisi olla.

PicsArt_1450028278336
Ennen
PicsArt_1450027533823
Joulukuu 2015

Aloitin kuurin syyskuussa 2015. Annosta on nostettu pikkuhiljaa – iho on parantunut koko ajan. Ja mun fiiliksen on noussut sitä mukaa myös – luonnollisestikin :D Olkapäissä,  yläselässä eikä rintakehässä ole enää mitään ?! Ja kasvojenkin iho on jo todella siisti. Sivuvaikutuksia mulla ei ole ollut muuta kuin huulten ja nenän limakalvojen kuivuminen. Bepanthenia menee paljon. Eikä ilman sitä pysty olla edes tuntia. Mutta aika pieni hinta tästä onnesta!

Screenshot_2015-12-04-21-22-55-1-1

Jos sä kärsit aknesta, ja yhtään mietit roaccuttanin läpikäymistä, niin toivottavasti voin omalla kokemuksellani rohkaista kokeilemaan. Omalla kohdallani ainakin kaikki kauhuskenaariot kuurin suhteen on kumottu. Harmittaa ainoastaan se, että näinkin pitkään sinnittelin kamalan ihoni kanssa. Ja tokihan kuuri on vasta puolivälissä ja mitä tahansa voi vielä tapahtua. Emmä sitä kiellä ja pessimisti ei pety. Mut just tässä hetkessä roaccuttan on tuonut mulle pelkkää hyvää ;)

 

 

Milla

18 vastausta artikkeliin “Roaccuttan puolivälissä”

 1. Ihanaa että sulla on kuuri auttanut eikä ole tullu mitään aivan järkyttäviä sivuvaikutuksia! Mulla kans pillereiden lopettamisen myötä iho villiintyi täysin, aivan järkyttäviä verimätäpaiseita etenkin leukalinjassa, ja poskissa missä mulla ei ennen ole finnejä ollu! Ite mietin kans pitäiskö lääkäristä hakea apua, toisaalta mun tilanne ei ole niin paha etten usko saavani roaccuttan kuuria ja antibiootteja en haluaisi tähän vaivaan syödä…

  • Joo oon kyllä helpottunut, kun näin yksinkertaisella tavalla saa näinkin ison avun :D Ite söin ennen Roaa antibioottikuurin, mutta akne palas sen jälkeen heti takasin. Ja söin alkuun Roan kanssa myös antibioottia, jotta pahenemisvaihe ei olisi tullut niin pahana. Eikä kyllä tullutkaan, onneksi. En usko, että kukaan ihotautilääkäri vähättelee, jos oikeasti on akne. Iteki epäröin pitkään, et onko tarpeeksi ruma iho, jotta Roan saa. Mutta eipä semmosta keskustelua edes tarvinnut käydä :D Tsemppistä!

 2. Heippa!

  Itsekin syön parhaalla toista kuukautta vasta roaccutan kuuria. Vielä ei juurikaan näkyviä tuloksia ole tullut :/ minkälaista annostusta käytät? :)

  -Johanna

  • Okei! Kohtalontovereita siis ;) En tiiä onko noita eri vahvuuksina, mutta kahta pilleriä päivässä syön tällä hetkellä. Toivottavasti sullakin alkaa pian iho paranemaan!

 3. Itselläni oli teini-iässä samoin todella todella paha akne johon lopulta söin 2 kertaa roaccutanin, mutta toivon etten olisi koskaan syönyt. Akne kyllä vuodessa lähti mutta sivuvaikutuksena huulet repeilivät isoina paloina, silmät kuivuivat verestävän punaisiksi ja näkö heikkeni, iho kosketusarka, päänahka hilseili vuoden ja hiukset ohenivat puoleen, vatsa ja suolisto olivat sekaisin tosi kauan… Ja yhä 10v jälkeenkin silmäni ovat rutikuivat, suolistofloora heikossa kunnossa yms. Söin roan jälkeen 6v e-pillereitä ja nyt kun lopetin on akne jälleen. Mutta onneksi maidoton, sokeriton ja viljaton ruokavalio auttanut edes vähän koska roaan en ikinä enää koske..

  • Yff – kuulostaa kyllä pahalta. Ei sun ihotautilääkäri sitten puuttunut asiaan sen enempää, vaikka sivuvaikutukset oli noin pahoja? Multa ainakin kyselee kauheen tarkkaan joka kerta kaikki, ja jos on pienikin epäilys, että kroppa ei kestä lääkettä suunnitellulla annostuksen nostolla, niin aina varmuuden vuoksi edetään hitaammin… Sun tarina kuulostaa kyllä just semmoselta kauhuskenaariolta, mitä mulla oli ennakkoluulona ennen kuin itse kokeilin lääkettä D: Ilmeisesti tässäkin pätee se tosiasia, että toiselle sopii ja toiselle ei. Noi ruokavaliojutut onneks vähän jeesaa, tsemppistä! :)

  • Minulla ei ensin 6kk tapahtunut oikeastaan mitään ja annosta nostettiin ja sitten kertaheitolla alkoivat kaikki sivuoireet joiden pahenemista ei saatu pysähtymään vaikka lopetin koko lääkkeen :/ mutta olisin kyllä toivonut tarkempaa ohjeistusta, sivuvaikutuksista kertomista ja seurantaa. Ensin lääkäri ei edes suostunut virallisen haittavaikutusilmoituksen tekoon.. Mutta näinhän se aina on, kaikki ei sovi kaikille. Nykyinen (funktionaalinen) omalääkäri ei kirjoita roaccutan reaeptiä käytännössä kenellekään juuri kokonaisvaltaisten haittojen vuoksi.

  • Oli kyllä aika paha tää sun keissi :/ en ees tienny et noista tehdään jotain virallisia haottavaikutusilmoituksia….

 4. Hei! Oletan, että olet käynyt Tampereella ihotautilääkärillä, mutta missä tarkemmin? :) Olen tässä miettinyt minne itse varasin ajan…koskiklinikka, Terveystalo….?

  • Juu Tampereella tietysti, koskiklinikalla :) mulle suositeltiin sieltä hyvää lääkäriä ja palvelua ja samassa sanaa voisin jaksa eteenpäin. Pistä sähköpostia jos haluut lääkärin ihan nimeltä kuulla :)

 5. Heippa, itse söin roa-kuurin n. 2 vuotta sitten, siksi haluan sanoa sinulle, että ole loppukuurin varovainen sillä pahimmat oireet tulevat, mitä pitemmälle kuuri jatkuu. Kuurin ideana on se, että kroppaan kerääntyy kuurin aikana tietty määrä isotretinoiinia, joka kasautuessaan elimistöön poistaa aknea. Mitä kauemmin kuuria syöt, sitä enemmän vaikuttavaa ainetta kerääntyy, sitä enemmän tulee sivuoireita.
  Itse söin lääkettä n. 9 kuukautta. Ensimmäiset 6 kuukautta meni todella helposti, oli tietysti kuivumista ihossa huulissa ja päänahassa, mutta muuten ei mitään ihmeempiä. Annostusta nostettiin jossain vaiheessa, koska kuurin sivuoireet olivat niin lievät, arvot hyvät, ja ihossa oli vielä paljon parantamisen varaa vaikka kuuria oli enää yksi kolmasosa jäljellä. Noin viikko annostuksen nostamisen jälkeen alkoi silmät kuivumaan – en pystynyt pitämään silmiä auki kävellessäni eteenpäin, ilmavirta kirveli niin paljon. Silmät olivat tulipunaiset ja kuivat vaikka pistin tippoja monta kertaa päivässä. Soitin lääkärille – annostus laskettiin takaisin vanhaan. Sivuoireet paheni noston jälkeen vaikka annostus tiputettiin samaan. En nähnyt enää hämärässä eteenpäin, jatkuvaa kirvelyä ja punoitusta, kirkas valo kirveli silmiin, en enää pystynyt edes ajamaan autoa kun jokaisen vastaantulijan ajovalot sokaisi aina hetkeksi. Kurkku alkoi myös kuivua niin että keskellä yötä saattoi herätä siihen, kun tuntui kuin joku olisi kuristanut.
  Kuurin kiduin loppuun kaikesta huolimatta ja kasvojen kuntoon olen tyytyväinen. Pysyvät sivuoireet ovat kuitenkin niin haitalliset, etten missään nimessä kävisi kuuria uudestaan läpi. Kuurin lopettamisesta on tosiaan jo aikaa, eikä näköni ole vieläkään palautunut. Autolla ajaminen ei tule kuuloonkaan, enkä näe pimeällä enää mitään. Näkö on muutenkin huonontunut, ja olen joutunut käyttämään kuurin jälkeen silmälaseja. Noloin pysyvä sivuoire on kamala hikoilu, ja liikakarvoituksen kasvu. Tummia karvoja karvaa kasvoissa, alaselässä ja vatsassa, mikä on tosi noloa 20-vuotiaalle tytölle. En voi enää käyttää värillisiä paitoja kun hikoilen ne tunnissa läpi. Silmieni alle on myös tullut aivan järkyttävät tummat pussit, mitä huomaan sinullekkin ilmestyneen ennen ja jälkeen kuvien aikana. Pussit eivät ole vieläkään lähteneet, ja näytän ainakin 30-vuotiaalta… Missään ei kysytä papereita. Toivon todella ettei sinulle tule samanlaisia oireita, mutta varo loppukuurin aikana, ja pyydä heti pienempää annostusta jos siltä tuntuu!

  • Noi Hui! Kuulostaa hurjalta. Olisko noita pysyviä haittoja tullu jäädäkseen, jos et olisi väkisin kituutellut kuuria loppuun? :s Oon meinaa ite samanlainen, et jos nyt ilmaantuis jotai pientä nii varmaa haluisin kattella ja kokeilla et pystyykö niiden kanssa elämään kuurin loppuun vai ei…. Mut on kyllä sekä siinä paketissa olevassa lippulappusessa että lääkärin kautta tehty selväksi, että kaikkea mahdollista voi tulla ja niiden kaa tarvii olla tarkkana.

   Toi näkökyvyn huononeminen on kyllä oikeasti tosi paha juttu :/ mulla on aina ollut toi kainalohikihomma et se ei maailmaa kaataisi mut silmäpussit ja karvajuttu kuulostaa taas huonommilta :D

   Hmm. Nää kokemukset taitaa olla nimenomaan niitä, miksi roaa pidetään vähä pelottavana kuurina. Toivon tietysti itelleni helppoa tietä loppuun saakka. Saas nähdä, raportoin asiasta taas myöhemmin ;) kiitos kun jaoit sun kokemuksen ja ihanaa joulunodotusta ♡

  • Kiva kuulla miten Sinulla sujuu Roaccutanin kanssa. Muistan, kun kirjoitit aloittavasi lääkkeen ja kommentoinkin silloin omista kokemuksistani lääkkeen suhteen.

   Ihanaa, että lääkkeellä on selvästi vastetta! Kuulostat pärjäävän hyvin sivuvaikutusten kanssa eli hoidat niitä hyvin! Tuossa aikaisemmin on muutamalla ollut lääkkeen pidemmän käytön perusteella vaikeitakin sivuvaikutuksia. Mutta muista, että kaikki on yksilöllistä. Mikäli sivuvaikutuksia ilmaantuisi, niin lähesty herkästi hoitavaa lääkärisiäsi.

   Haluan muistuttaa ihon suojaamisesta auringolta Roaccutanin kanssa, koska pianhan me (onneksi!) mennään kevättä kohti. Muista kunnon suojakerroin (min. 30) keväthangillekin!

   Mukavaa Joulunaikaa Sinulle <3

  • Joo sainkin silloin aiemmin aknepostaukseen kivasti kaikkia roa-kokemuksia luettavaksi :)

   Tuota lääkettä annetaan vain pieni määrä kerrallaan ja resepti on vaik viikon voimassa, eli hyvin usein oon yhteydessä ihotautilääkäriini ja siinä käydään läpi se, kuinka olen lääkettä sietänyt. Ja kuten sanoit, tähän saakka oikein hyvin :)

   Joo tarvii muistaa ihonsuojaus kun kevättä kohti mennään! Kiitos kun kommentoit ja ihanaa joulunaikaa sullekin ♡

 6. Mulla ei ole Roaccutanista mitään kokemusta, koska mun akne lähti aikoinaan Differin-geelillä ja antibiooteilla parantumaan. E-pillerit mielestäni tasasivat myös tilannetta. Nyt olen ollut kesäkuusta asti ilman e-pillereitä ja mun iho ei ole räjähtänyt. Kauanko sulla meni pillereiden lopettamisen jälkeen, että iho räjähti? Saa nähdä, mitä itselleni käy, mutta nyt iho on varsin hyvä.

  • Mulla kans aiemmin e-pillerit auttoivat akneen. Mutta kun lopetin ne syyskuussa 2014 nii huhtikuussa oli jo aika paha iho ja heinä- elokuussa iha kamala :/ toki toi kilpirauhasen vajaatoiminta on myös voinut osaltaan vaikuttaa ihoon… kokeilin keväällä sekä uudestaan kesällä antibioottia plus differiniä / acnatac-geeliä mutta mulla ne ei oikein auttaneet… Et mulle tää roaccuttan on ollu kyl pelastus :)

  • Ok. :) Itselläni ei tosiaan vielä näy muutoksia ja puoli vuotta on mennyt. Mulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta se on ollut jo vuodesta 2009 saakka, ja lääkitys on ok. Ihojutut on aina hankalia, mutta ovat toki myös kilppariasiat.

 7. Kiitos kun oot kirjottanut roa-kuurista, pari vuotta sitten sitä eka kerran mulle ehdotettiin mutta otin antibiootit. Nyt sun kokemuksien ja lääkärin ei-pelottavien sanojen myötä mulla odottaa sama kuuri , hankalan ruusufinnin hoitoon. Aloitan 2 viikon päästä kun tullaan espanjasta pois :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta