Laiskuutta vai oikeeta saamattomuutta – pohdintoja kilpirauhasarvoista

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvät asiat ovat olleet huomioni mukaan pinnalla viime aikoina blogeissa, joten teki mieli taas itsekin  kirjoittaa asiasta omia kuulumisiani. Mulla on tosiaan todettu kyseinen sairaus viime syksynä. Vai oliko se loppukesää? Olin niin sumuissa, etten oikein itsekään enää muista. Syyskuulle tuo taisi ajoittua. Moni on kysellyt mun arvojani, enkä oo niitä aiemmin täällä huudellut, mutta nyt kun mietin, niin kai ne voi ihan julkisestikin kertoa. Tuskin siitä haittaa kenellekään on, ja joku saattaa jopa uskaltautua hakemaan itselleen apua, jos arvot ja oireet ovat kovin samanlaisia.

Screenshot_2015-12-20-08-32-39-1

Tyroksiini aloitettiin siis alkusyksystä, ja mulla oli TSH 5.9 ja T4V 11.1. Joka puolella kuulee paljon puhetta siitä, miten lääkärit suhtautuvat kovin eri tavalla arvoihin, ja viitteissä olevat arvot eivät yksilön oireista huolimatta riitä lääkityksen aloittamiseen. Käsitykseni mukaan viitearvot menevät siten, että TSH olisi jotain 0.5-3 väliltä (tosin mulle sanottiin tavoitteeksi alle 1) ja T4V jotain 9-19 väliltä. Korjatkaa, jos olen aivan väärässä. Joka tapauksessa, mulla todettiin vajaatoiminta sekä verikokeiden että kamalien oireitteni perusteella ja aloitin tyroksiinin. Tyroksiini alkoi helpottaa olotilaani yllättävän nopeasti, ihan muutamissa viikoissa. Mutta sitten oireet taas palasivat ja kävin lääkärissä sekä verikokeissa, ja annosta nostettiin jälleen. Näin venkslattiin koko syksy, haettiin niin sanotusti oikeaa annostusta. Joulukuussa verikokeet ja olotila antoivat ymmärtää, että vihdoin on löytynyt oikea annos.

Mutta tättärää – enpä olekaan enää niin varma!

Oon aika sinnikäs tyyppi, enkä  valita helposti pienestä. Ainakaan, jos on kyse mulle tärkeistä asioista, kuten arjen hyvästä fiiliksestä ja treenien sujumisesta. Ja mun ongelmani taitaakin olla se, että en osaa erottaa, mikä on laiskuutta ja mikä sellaista saamattomuutta, mitä vajaatoiminta on mulle aiemminkin aiheuttanut. Mulla on siis tällä hetkellä hyviä sekä huonoja päiviä ja viikkoja. Koko ajan vaihtelee. Hyvänä päivänä on niin onnellinen olo, että ihmettelee, miten kaikki ei tee itseään onnelliseksi tekeviä valintoja elämässä. Ja sit tulee huonompi jakso, ja on kovin samoja oireita, kuin syksylläkin. En oikein tiedä, onko tämä vain normaalia tammikuun uupumusta niin kuin muillakin täällä pimeydessä vaeltavilla suomalaisilla, vai pitäisikö käydä taas verikokeissa. Koska ei mulla ikinä ennen oo ollut mitään ongelmaa jaksaa arkea, oli vuodenaika mikä tahansa?!

Viimeisimmistä kokeista on kuitenkin jo puolitoista kuukautta aikaa. Silloin arvot olivat ilmeisen hyvät TSH 0.6 ja T4V 19.1. Sainkin ohjeen mennä seuraavan kerran vuoden päästä – muttaaaa?! Mietin vain, että voiko kerran hyväksi saadut arvot näin äkkiä huonontua taas. Jouduin aloittamaan kevyen viikonkin tällä kertaa suunniteltua aiemmin, koska en vain palautunut pitkilläkään tauoilla treeneistä. Itken helposti, nukun huonosti ja oon liian paljon hermostunut. Moni sanoo, että voi olla stressiäkin, siinä on kai samanlaiset oireet? Mistä näistä nyt sitten tietää, miten ne erottaa? :D Nyt joku tulee saivartelemaan, että pitäis vähän karaistua ja että ihan normaalia on. Ja se tekeekin kilppariasioista vaikeita puhua tai ylipäätään hakea apua, kun pidetään vaan laiskana. Ei oikein itsekään aina tiedä tai usko, että kyse voi olla siitä, ettei vajaatoiminnan hoito ole balanssissa. Onko tampereella hyviä kilpirauhasasioihin erikoistuneita lääkäreitä. Kertokaa, jos tiedätte! Voisin mennä visiitille ihan vaan oman mielenrauhan vuoksi :D

IMG_20150901_074604-1

Miten te muut kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät tunnistatte, mikä on normaalia saamattomuutta ja mikä taas oire siitä, että lääkitys ei ole kohdallaan? On jotenkin tosi vaikea tietää, koska on aina ollut sellainen aktiivinen ja aikaansaava. Ei pysty myöntää, että ei saa jotain aikaiseksi, tai ettei jaksa tehdä jotain tai pysty esimerkiksi treenata. Koska ei mulla oo tavallisesti mitää vaikeuksia jaksaa tai motivoitua arkisiin juttuihin, kuten treeniin ja työhön?! Aika höhlä juttu.

Milla

12 vastausta artikkeliin “Laiskuutta vai oikeeta saamattomuutta – pohdintoja kilpirauhasarvoista”

 1. Kyllä arvoissa voi olla isoja muutoksia 1,5kk ajassa. Varsinkin ,kun lääke on melko hiljattain tullut sinulle-kokemuksesta tiedän.
  Kannattaisi varmaan myös pyyntö T3-v mittaus, koska sillä hahmottaa paremmin kokonaisuutta ja sitä,miten tyroksiini muuttuu elimistössä. Myös vasta-aineet olisi hyvä katsoa!

  • näin mäkin oon ajatellut, kiitos kommentista :-) vasta-aineet on olleet myös seurannassa ja joulukuun alussa kaikki oli ok. tarvii varmaan tarkastaa tilanne taas :)

 2. Itsellä ei ole kokemuksia kilppariongelmista -stressistä vaan :D
  Mutta toivottavasti sulle saadaan kaikki pelittämään.
  ps. Mistä tuo paita on?

  • ja stressin oireet on kyllä niin kovin samoja! voi olla et mullakin siitä johtuu nyt vaa. työstressi. yök :D

   toi paita on tuliainen ku viime kesän morsmaikku oli häämatkalla. Musta aika cool! ;)

 3. Samaa mieltä, tarkistuta t3v. Lisäksi ota raudan ferritiinit (varastorauta). Jos sinun vasta-aineet olivat ok suuskuussa, eivät ne todennäköisesti ole nousseet nytkään. Sulla ei siis vaikuttaisi olevan aitoimmuuni tyreoidiitti. Onko selvitetty, mistä vajaatoiminta johtuu? Otettu molemmat vasta-aineet S-TPO-Ab ja S-TygIAb? Itselläni ollut 12 vuotta vajaatoiminta, ja kyllä se on edelleen välillä tasapainon hakua. Keväällä ja syksyllä joudut todennäköisesti hienosäätämään lääkeannostasi, valon määrä vaikuttaa. Ja mitenkäs vitamiinit? Olethan tietoinen että kilpparin vajaatoiminnasta tmv perussairaudesta kärsivä tarvii enemmän vitamiineja kuin terveet, eritoten kun treenaa (näistä tärkeimpänä pidän d-vitamiinia, seleeniä, e-, c-, ja b-vitamiineja.

  Itselläni tämä talvi ollut vaikea, koska raudan ferritiinit olivat ihan liian alhaiset (vaikkakin hb noin 140). Kaikki vaikuttaa kaikkeen, varsinkin jos olet jo valmiiksi väsynyt. Kilpirauhasoireet tulevat myös niin hitaasti, että voi olla vaikeaa tietää mikä on normaalia.

  Suosittelen Antioksidanttiklinikan lääkäreitä, ainakin täällä Helsingissä on hyviä. Itselläni käytössä eläinperäinen valmiste, joka voi ratkaista ainakin osan ongelmistasi jollei pelkkä thyroxin riitä sinulle.

  Jos näet aähköpostiosoitteeni, niin voit halutessasi laittaa viestiä, autan jos vain pystyn =)

  Toivottavasti tästä oli apua. Tsemppiä, et ole yksin! <3

  • niissä vasta-aineissa oli kyllä jotain häikkää, jokin oli koholla? ei näitä sen tarkemmin selitetä nii oon vähä pihalla :D Eli en tiedä, oonko selvitetty, mistä vajaatoiminta johtuu… Kiitos kun kirjoitit! Mulla on perusvitamiinit mitä treenaaja tarvii (ja varmistin tän kommentin jälkeen apteekista, et on kaikki kilpparin kannalta oleelliset määrät nii kuulemani mukaan oli) vielä ku olis vähä säntillisempi niiden ottamisen kanssa.. Aina on kiva kuulla etten ole yksin pohdintojen kanssa :)

 4. Ehkä se on se vanhuus :) No ei, mutta kyllä se ikäkin sitä teettää.
  Itselläni on säännöllisen epäsäännöllisesti kausia, jolloin vaan olen todella väsynyt ja saamaton. Olen käynyt muutaman kerran verikokeissa ja kaikki ollut aina kunnossa.
  Tällä viikolla olen nukkunut joka päivä päiväunet töiden jälkeen, ollut vain ihan poikki. Eiköhän se taas ohi mene. Jo pienen pieni tukkoisuus saattaa aiheuttaa väsymystä, monesti ihan vaan flunssakin sitä aiheuttaa, vaikka muuten ei olisikaan kipeä olo.

  Tottakai myös stressi vaikuttaa. Itse en ole stressaajatyyppiä, mutta kun se olo menee pois, huomaan stressanneeni.

  Mutta tottakai jos on sellainen olo, niin kannattaa mennä käymään kokeissa. Ja muistathan syödä tarpeeksi vitamiineja nöin talviaikaan? :)

  • Ikä voi tehdä joo, mutta tämmönen säännöllistäkin säännöllisempi arkirytmi tukee onneks jaksamista ;) veikkaan että stressi on kyllä nyt suurin syy…. Ja kiitos vitamiinimuistutuksesta, kaikki löytyy mut vielä ku muistaisi joka aamu ja ilta ottaa tarvittavat ;)

 5. Joo mee verikokeisiin! Ei niistä haittaakaan ole. 3 vuotta sairastanut ja arvot heittelee miten sattuu aina välillä. Mut heti kun on lääkärin mielestä hyvät niin seuraava lähete kokeisiin menee vuoden päähän. Uskomatonta. Arvot kun vaihtelee koko ajan vaikka lääkettä vetää saman verran. Omien arvojen huonontumisen tunnistan kun olosta tulee ”läski”, sellanen et vaikka kuinka treenaa ja syö siististi ni on tyytymätön. Just nyt on se fiilis vaikka kk sit labrat ja kaikki ok mut on ne ennenki heittäny näin lyhyessä ajassa. Mulla on myös huono tapa itse vähän ”säätää” lääkitystä vaikka niin ei sais tehdä mutta väitän että tunnen kroppani ja tiedän mitä se tarvii. Nykyään tuntuu et voin paremmin jos arvot on jopa vähän liikatoiminnalla, silloin ei mitään oireita ja olo erittäin hyvä. Menee ilmeisesti vuosina että kaikki saadaan balanssiin ja hei mulla ainakin stressi huonontaa arvot heti, joten voi olla molempia!

  • Okei! Kiitos kommentista ja kokemuksen jakamisesta. Kait ne arvot voi tosiaan heitellä ja huonontua koska tahansa… Ja toi sama läskiolo tulee mullekin! Tosi epämiellyttävä :/ Ihan eri fiilis ku se normaali mikä aamuisin on ku esim. nesteet poistuu normaalisti..

 6. Mä kokeilin jättää nyt viljat pois, kun kuulin että niiden syönti ei tekisi kovin hyvää kilpparille (vajaatoiminta itselläkin n.7v). Mulla tuli tosi huono olo leivästä jne., ihan turvonnut ylävatsa ja palan tunne kurkussa oli kamala. Samoin sokerin olen herkkuhiirenä jättänyt pääosin pois, välillä herkkupäivänä kerran viikossa saatan ostaa jotain pientä makeaa. Siitäkin mulle tuli tosi huono olo aiemmin. Nyt olen selvästi huomannut parannusta. Ei ole enää epänormaalia väsymystä ja turvotusta ja muutenkin on paljon virkeämpi olo! :) En tiedä oliko tuolla vaikutusta vai millä, mutta nyt kyllä tuntuu että jos näin paljon saan virtaa arkeen niin ehdottomasti jatkan tällä. Kahvi on muuten yksi minkä ylenpalttista ryystämistä ei suositella kilpparin vajaatoiminnassa, oliko niin että se surkastuttaisi sitä tai jotain?! Mä sorrun tähän välillä ja sen sitten huomaa – kamala möykky tulee heti kurkkuun :-/ Kahvista vaan ei voi luopua… vai voiko? :-) Vähentää ainakin pitäisi. Tsemppiä sinulle jatkoon! :-)

 7. Täällä kans yks kilpparin kanssa kamppaileva! Mulla todettiiin vajaatoiminta toissa syksynä, ja edelleen vaikka arvojen ja lääkityksen pitäis olla kohillaan, tulee aikoja (yleensä viikon/ max muutaman mittasia) jollon oon vaan toosi väsyny ja nuutunu, mikä taas aiheuttaa kiukkusen ja aikaansaamattoman olon. Vähän liiankin useesti on tullu mietittyä voiko ihan perus arki tuntua ”vaan” vajaatoiminnan takia välillä niin raskaalta ja voiko sen jumalattoman väsymyksen + kaikki muut vaivat laittaa sairauden piikkiin. Oonhan kuitenkin nuori, perusterve ihminen ja mun terveydentila ja asiat muutenkin on loppujen lopuks tosi hyvin. Mitä ite oon koittanu opetella on tietynlaista armollisuutta itteä kohtaan. Turhaan moitin itteeni ajoittaisesta saamattomuudestani tai vertailen itteeni muihin, se ei johda mihinkään. Koita säkin olla armollinen ittees kohtaan ja mee ihmeessä rohkeesti pyytämään pääsyä labraan jos epäilyttää, ettei arvot oo kohillaan!!
  Tsemppiä kevääseen! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta