Salitreeni, ainut ja oikea?

Oon miettinyt tammikuun ruuhkasumussa kotisalillani sitä, miksi niin moni aloittaa uudenvuoden innostuksissaan salitreenaamisen. Siis nimenomaan salitreenaamisen. Ajatus toiminnan taustalla lienee se, että halutaan olla kunnossa ja liikkua enemmän. Ja nyt on ilmeisen muodikasta käydä salilla, joo ymmärrettävää. Mutta kokemuksesta tiedän, että suurin osa tammikuun punttailijoista on kaikonnut salilta parin kuukauden päästä. Olen nähnyt omin silmin. Ja siitä tämä teksti. Jos salitouhu ei hotsita enää maaliskuun puolella, niin voisi olla oikeasti järkevää aloittaa jo tammikuussa ihan jonkin toisen lajin parissa. Ei kaikkien tarvii käydä salilla. Ympärivuotiseen aktiivitreenaamiseen kun liittyy jo ihan jotain muuta kuin ajatus siitä, että pitäisi liikkua. Koska eihän kenenkään treenailut ole kovin vakaalla pohjalla, jos homma tuntuu pakkopullalta ja pitäämiseltä. Jos pitääminen on sana :D Ehkä saitte kuitenkin pointista kiinni?

Ja mistä tällainen ajatus löysi tiensä tänne blogiin, niin alunperin kai tuolta Unelma itsestä -työkirjan pohdintojen kautta. Innostuin itse omasta innostuksestani, mikä kumpuaa sisältä omia treeniviikkojani kohtaan! Kaikki eivät ole löytäneet samanlaista paloa treenaamiseen ja liikkumiseen littyen, joten jollain tapaa voimaannuin itse, kun hoksasin, että mulla sellainen löytyy. Ehkä oon löytänyt omat lajini, kun motivaatio on niin sisäänajettu, ettei mun tarvii pyöritellä mielessäni kysymyksiä siitä, lähtisinkö vaiko enkö lähtisi. Oon joka kerta salille mennessäni innostunut päivän keissistä: sumoveto on ehkä ykkösin kaikista just nyt! Tällä viikolla onnistuin vetämään jo seiskan ysikympillä. Laskutoimitusten mukaan mun maksimiykkönen pitäisi ton ysikympin perusteella olla 110kg. Arvaatteko, kuinka paljon mun tekis nyt mieli varata pt-treeni, jotta saan uuden ykkösmaksimin vedettyä :D! Jea, paljon! Tämänhetkinen maksimini on siis 105kg, ja se on vedetty viime syksynä.

Tänää pääsin jakamaan treeni-innostusta samanhenkisten kanssa, kun suutasin vuoden ensimmäiseen Fitfarmin pt-päivään. Mulla olisi ollut ohjelmani mukaan vuorossa hauis-ojentaja -treeni, ja oltiin vähän sovittu jo ystäväni kanssa, että mennään samaan treeniryhmään tekemään käsiä. Mutta kappas kummaa taas, vaihdoin lennosta suunnitelmaa ja päädyin tekemään etureisiä. Yllärii! Oonkohan yhtenäkään pt-päivänä pitäytynyt omassa treenisuunnitelmassani, tuskin. Mutta ehtiihän niitä käsiä tehdä taas ensi viikolla. Pääasia, että treenit innostaa. Ei voi liian tiukasti mennä ohjekirjan mukaan kuitenkaan ;) Tänää ei huvittanut tehdä hauista, niin tein sitte senkin edestä etureisiä. Ja oli sairaan kova setti! Kiertoharjoitteluna prässiä, hackia, ojennuksia, askelkyykkyä ynnä muuta ja hemmetti, että meni hyvin perille. Oli hyvä valinta. Enkä kyllä tiedä, pystynkö jatkossa enää edes miettiä muuta kuin jalkojen treenaamista pt-päivässä. Kahdesti oon tehnyt ja ovat kyllä kaksi parasta yhteistreeniä koko Fitfarmilla oloni aikana!

Screenshot_2016-01-23-12-50-17-1

Ymmärrän kyllä tottakai, että moni haluaa aloittaa salitreenaamisen, koska sillä voi oikeasti muokata kroppaa ja vahvistaa lihaskuntoa ja lisätä kokonaisenergiankulutusta ja oikeastaan mitä tahansa. Moni tavoite on sellainen, että salitreenaaminen sopii kuvioon. Siksi kai niin moni aloittaakin punttihommat tammikuussa. Mutta jos tuntuu, että salitreeni ei kulje, homma ei tunnu kropassa hyvältä tai fiilis on epävarma, niin on miljoona muutakin hyvää vaihtoehtoa. Tuli vain mieleen, kun itse innostelin tällä viikolla myös ihan toisenlaisten puuhien parissa. Pääsin vetämään BodyJamia ihan lavalla asti ;) hehe. Pistin instagramiinkin pätkän tuosta yhdestä tämän viikon kohokohdista, ja kyllä taas tuli postia ja kommenttia, kun oon ihan höhlä noitten videoitteni kanssa. Jollain kotisohvalla saatiin taas ilmeisen hyvät naurut, kun mä jammailen. Ja toiset ihmettelee, miten tommosesta heilumisesta voi saada iloa. Aika noloa jopa :D Mutta se juttu onkin siinä, että tykkään ihan hitsisti  lajista. BodyJamissa musiikki ja kehon liikuttaminen menee niin hyvin yhteen, että kun tunne ja innostus tulee jostain syvältä sisältä, niin ei siinä paljon mietitä, että onkohan tää mun harrastukseni nyt ihan hassu. BodyJamissa liikkuminen tuntuu hyvältä ja rennolta. Se vapauttaa hyvin työpäivistä ja vetreyttää kroppaa salitreenin vastapainoksi. Mä vaan tykkään siitä liian paljon.

Kulunut treeniviikko onkin kokonaisuudessaan tuntunut ihan liian kivalta! Uusia ennätyksiä ja kivoja tanssitreenejä. Sunnuntaina lienee ansaittu ja tarpeellinen lepopäivä, sillä just nyt alkaa vähän joka paikkaan kolottaa :D Neljä treeniä, kolme lepopäivää. Tällainen treeniviikko tällä kertaa. Ensi viikolla ehkä jotain muuta. Ja se, mitä tahdon sanoa kaikille alkuvuodesta liikkumaan innostuneille, että etsikää oikeasti oma lajinne. Silloin kun tykkää ihan hitsisti siitä, mitä tekee, niin sille raivaa väkisinkin aikaa viikoista. Ja sillain siitä liikunnasta tulee huomaamatta osa arkea. Kysy itseltäsi, tykkäätkö siitä, mitä teet. Ja jos vastaus on kieltävä, niin vaihda lajia. So simple! Vai olisko siinäkään mitään järkeä, että väkisin yrittää saada itsensä tykkäämään jostain tietystä lajista? En usko. Keho on luotu liikkumaan, ja varmasti jokaiselle löytyy kokeilemalla se oma juttu. Se juttu, mikä tuntuu niin kivalta, hyvältä ja innostavalta, että sitä haluaa tehdä vielä maaliskuussakin ;)

Screenshot_2016-01-23-16-08-53-1

Jakaakahan nyt kommenttiboksiin esimerkkinä erilaisia lajeja, joihin ootte hurahtaneet sellaisella palolla, kun mä oon saliin ja jamiin =)? Mikä laji saa sulla hyvät fiilikset päälle ja kehon tuntemaan olonsa hyväksi?

Milla

31 vastausta artikkeliin “Salitreeni, ainut ja oikea?”

 1. Mä oon suoraan sanoen ollut myöhäisherääjä liikunnan kanssa. Koulun liikunnantunneista jääneellä kammolla on ollut vaikea lähtä ja löytää mieleistä lajia itselleen.
  Oon kieltämättä kokeillut kymmeniä lajeja muutaman vuoden sisällä. Perinteistä salitreenaajaa musta ei tullu. Jumpat, zumbat ja sun muut body bicit ei kolahtanu. Kuitenkin tällaiselle nirsollekkin löytyi Se oikea -laji. Kahvakuula. Ohjaajan tuoma innostus ja koko kropan treeni yhdellä kertaa sopii tämän tytön mielelle.

  • Hei mahtavaa! Just tätä tarkoitin, kun vaa etsii niin kyllä se oma laji löytyy :-) Aika perinteisesti tytöt kokeilee jumppaa ja muuta bikkiä. Ja varmaan meneekin siten kausittain se liikkuminen jos ei innostukaan juurikin siitä lajista…. hienoa et sä oot löytäny koululiikuntatraumojenkin jälkeen kahvakuulailun ♡

 2. Mä oon kanssa hurahtanut bodyjamiin! Käyn siellä aina lauantaiaamuisin, niin paras viikonlopun alotus ja ootan sitä aina niin innolla! Joku siinä vaan on niin siistiä, musa ihan täysillä ja voi vaan antaa mennä :D rakastan <3

  • JOOO ♡♡ Bodyjam on huippua! Hauska kun kommentoit. Vaikka kirjoitan aina välillä bodyjam-rakkaudestani, nii kovin vähän on löytynyt lukijoista kyseiseen lajiin ihastuneita. Mut nyt ainaki joku!

  • Joo oon lukenut jo muutaman kuukauden sun blogia, tykkään muuten kovasti! :) pitää varmaan alkaa kommentoida useemmin ;)

  • Ilahduttaa kyllä aina jos onnistuu herättää ajatuksia lukijassa ja sit ku joku viitsii nähdä vaivaa ja kommentoida sen ajatuksen tänne kommenttiboksiin asti :)

 3. Salin lisäks mulla se on ehdottomasti Bodypump ja Bodycombat. Mulla on kyllä vähän samanlaiset fiilikset välillä Combatissa ku sulla Jamissa että onko tä heiluminen ihan hassua :D. Mutta ainakin hiki tulee, se on hauskaa ja kunto kasvaa. ;) Myös spinning on ihan parasta mutta valitettavasti meiän salilla ei oo sitä enää :(. Pakko vielä sanoo että nä sun treenipostaukset on aina niin innostavia ja saa paljon lisää motivaatiota omaanki tekemiseen! Hyvää viikonlopun jatkoa! :)

  • Combatti on kyl hauskaa kans! Ja onhan se oikeesti iha höhlää pomppia edestakas ja huitoa samaan aikaa ilmaa sekä käsillä että jaloilla :’D :’D Mut liike vaan tuntuu kropassa hyvältä, etenkin ku saa kunnon hien päälle ja on hyvä musiikki mikä vie mukanaan, oikein mainio laji ♡♡

   kiitos hei kivoista sanoista, ihana kuulla että mun kirjoituksilla on motivoiva vaikutus :-)

 4. Rakastan juoksua, spinningiä ja kovatehoisia HIIT-tunteja! Ai että, aamulla kerkeen juoksemaan :D

 5. Mulla on aina sellainen ongelma, että tykkäisin niin monesta lajista! Mutta sitten taas kehittyminen on vaikeaa jos monessa haluaisi kehittyä oikeasti kunnolla.
  Nyt teinkin päätöksen, että ekan puolikkaan tästä vuodesta keskityn juoksuun (ja nyt lumilla hiihtoon). ”Sali” saa olla tukemassa juoksua=varmasti enemmän kehonpainotreeniä ja vähemmän sitä peruspunttia.

  • Mullon ollu joskus sama ongelma – liikaa kaikkea kivaa :D Sillon teinkin vaa fiilispohjalta eikä ollu mitää muuta tavoitetta ku hauskanpito. Nykyisin sit vähä muutakin. Mut taitaa olla aika myönteinen ongelma kuitenkin ;) Hiihto on kyl kans kiva laji!

 6. Mä innostuin ensiksi juoksemisesta ja nyt oon ihan liekeissä triathlonista. Mukaan on mahtunut sali-innostustakin, mut kestävyyslajit taitaa olla mun juttu kun niistä innostun eniten :) maailmassa on tosiaan miljoonia lajeja ja mullakin tulee vähän väliä innostus uusiin lajeihin esim. Kiipeily ja ratsastus, mut sit kun aika ei riitä kaikkeen valitsen taas triathlonin, kun siinä on itsessään jo kolme lajia :)

  • Sun kautta oon joskus itekin innostunut juoksemisesta :-) Triathlon on kyl aika kova! Monipuolista treeniä ja vaatii hyvää kuntoa.

 7. Viime vuoden huhtikuusta lähtien olen aivan lääpälläni maastopyöräilyyn. Pääsin onnekseni mimmiporukkaan ajelemaan jossa on taitaviakin kuskeja. Niiltä oppii tekniikkaa ja rohkeutta. Sitten on hyvä, kun on polut tunteva kartturi koska muuten voi jäädä maisemat suppeanlaisiksi jos vain niitä polkuja ajelisi mitkä tuntee.
  Maantiepyöräilyä olen harrastanut jo reilut parikymmentä vuotta siksi vaihtelu virkistää. Kertakaikkisen rakastunut olen tähän uuteen lajiini =)
  Salilla olen käynyt jo kolme vuotta pari-kolme kertaa viikossa. Se tukee hyvin maastopyöräilyä koska keskivartalon sekä jalkojen että tietysti myös hartiaseudun täytyy olla tosi hyvässä kunnossa.
  Tsemppiä omiin lempiharrastuksiisi ;)

  • maastopyöräily! en tunne edes maasto- ja maantiepyöräilyn eroja mut vissii nimi kertoo edes jotain :D ja et lajin parissa on mimmijengejäkin? ihan uutta mulle. vau! pyöräiletkö talvellakin? Tai onks noi siis ympärivuotisia lajeja? Aika hauska :D

  • Kyllä vain, talvellakin pyöräillään poluilla sitä mukaa kun koirien kuettajat tamppavat polut sopiviksi pyörän kulkea. Raskaampaa – huomattavasti raskaampaa on maastopyöräily talvella. Mutta sittenpä taas keväällä on kiva huomata kuinka kunto on talven aikana noussut. Polkupyöräily ja muukin pyöräily tuntuu silloin tosi helpolta. Tosin maastopyöräilyssä on lumettomaankin aikaan haastetta jos ajelee kivisillä ja juurakkoisilla poluilla.

 8. Crossfit ja kahvakuula! Meikäläinenkin on jo harrastanut vuoden putkeen.. (Mikä on mulle paljon!!) Eikä loppua näy… :)

  • Hurahtaminen on kyllä hauskaa :D Oon kuullut et etenkin crossfittii jää helposti koukkuun. Ite en oo koskaa kokeillut mut monipuoliselta vaikuttaa :)

 9. Aikoinaan ravasin jumpassa jos toisessakin, ja mielellään kävisin edelleenkin. Siirryin kuitenkin olosuhteiden ”pakosta” joogaan ja parin ensimmäisen kokeilun jälkeen se kyllä vei mennessään ihan täysin. Nykyään siis lähinnä joogaa ja pilatesta kausilajien ohella ja näillä mennään!

  • Oi hitsit – ei ollenkaan huono! Kumpa itekin jäis koukkuun johonki kehoa huoltavaan lajiin :D

 10. crossfit <3 me
  Totaalihurahdus, nyt jo yli 2,5v takana ja "hullummaks" menee. :D

  • Oon kuullut joo että hulluksi menee ku siihen lajiin innostuu ;) haha. Ei vaa. Varmasti koukuttavaa kun nii monipuolista treeniä ja kehittyykin varmaan hyvää tahtia ku aktiivisesti tekee!

 11. Oon miettinyt tätä niin usein! Useat kaverini kommentoivat aina mulle, että ”miten sä jaksat käydä juoksemassa” ja sanon, että koska se on yksi parhasta jutuista mitä tiedän. Salitreeni ja juokseminen,ne tuntuvat olevat ”ainoat oikeat lajit”. Itse harrastan suunnistusta, käyn uimassa ja treenaan salilla varsinkin talvella sään takia, ja välillä lihaskuntoa. Mutta voin sanoa, että salitreeni ei ole mun juttu sillä tavalla että se olisi ainoa mitä voisin tehdä. Rakastan kilpailla, ja salilla käyn koska tiedän että minusta voi tulla parempi suunnistaja sen takia. Mutta mulle ei tuota mitään kiksejä ajatus siitä että painot kasvaa tai lihakset muotoutuu, ei sitten yhtään. Eikä tässä ole mitään vikaa. Välillä uimahallilla käydessäni mietin miten vähnä porukkaa siellä on saliin verrattuna, koska uiminen nyt ei ole mitenkään trendikästä. Mulle aina sanotaan, että ”pienenä tykkäsin niin paljon sählystä/futiksesta/sulkapallosta/uimisesta” mutta aikuisena ei niitä harrasteta kuitenkaan. Tää on musta hirveä sääli, ihmisten pitäisi tajuta että urheilusta pitää oikeasti nauttia! Mun lajit ei ehkä ole trendikkäitä, eikä niillä saa isoa peffaa tai habaaja kuteissakaan ei hirveän seksikkäältä näytä mutta se on jotain mitä rakastan ja se on tärkeintä!

  • Nimenomaan näin! Täytyy myös olla rehellinen itselle siitä, mikä laji koukuttaa ja houkuttaa ja miksi! Koska kyllä se motivaatio pysyy parhaiten yllä kun tekee sitä mistä tykkää ♡ Ja se näkyy varmasti muillakin elämän osa-alueilla sitten…. Ehkä jossain vaiheessa tulee buumi et kaikki alkaa toteuttaa noita lapsuuden / nuoruuden lempparilajeja ja sit alkaa olla hirveesti yleisiä vuoroja mihin saa mennä kymppikerran kortilla pelaa esim. korista tai lenttistä ? :D

 12. Sali, Zumba, Crossfit Circuit…
  Ja voi että kun oli kivaa, kun viime viikolla olin luistelemassa, kesäisinhän oon ihan hulluna rullaluisteluun ja nyt olis polte päästä jäällekin uudelleen luistelemaan, harmi vaan että iski sitten vesikelit :P

  • tanssi ja sali on kyllä yhdessä niiiii ♡ ihan erilaisia treenejä mut just siks niin kivoja ottaa kumpiiki treeniviikkoihin. Oi, luistelu! Ite en oo tänä vuonna vielä käyny mut toivotaan et vesikelit loppuu et pääsis vielä :-)

 13. Itse kävin ennen salilla ”pakosta” monia monia vuosia. Sitten lopetin koska en saanut enää mitään iloa siitä. Pari kuukautta olin liikkumatta ja hurahdin ihan täysin Kayla Itsinesin treeneihin. Nyt teen niitä 1-3 kertaa viikossa, jo yli vuoden ajan. Omalla kehonpainolla harjoittelu on tuottanut paljon tuloksia ja mikä parasta mieli on hyvä! Monet sanovat että kotona harjoittelusta ei tulee mitään mutta itselleni se sopii mainoisti. Saa tehdä kun ehtii eikä tarvitse lähteä minnekään!

  • Mahtavaa että oot löytänyt oman lajisi! Ite en oo tuosta koskaan kuullut, mutta jonkinlainen suuntaa-antava käsitys tuli kuvauksesta kuitenkin :) kotitreeni on kyllä varmasti ihan yhtä toimiva kuin mikä tahansa muukin jos sen tekee intohimolla ja innostuksella :-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta