Ruokakuluista

Mitä maksaa treenaavan ihmisen ruuat viikko- tai kuukausitasolla? Toivepostausta luvassa taas, ja tällä kertaa aiheena ruokakulut. Kysymys postauksen taustalla kuului seuraavalla tavalla: Muistaakseni olet aika järjestelmällinen ruokajutuissa. Siksi kiinnostaisi kauppakassin sisältö ja sen jälkeinen foodpreppi. Kuinka pitkälle se riittää ja teettekö miehen kanssa yhteiset ruuat vai miten.

Käydään miehen kanssa säännöllisesti kerran viikossa kaupassa, ja ostetaan kerralla koko viikon tarpeisiin. On kyllä luksusta näin kortittomana kun pääsee toisen kanssa autolla kauppaan, pystyy oikeasti kerralla ostaa kaiken tarvitsemansa, eikä tarvii viikolla miettiä kauppahommia ollenkaan. Jotkut ihmiset käyttävät kauppalappua, mutta meillä on aina samat hankinnat, joten sellaisia ei tarvita. Jos kuitenkin kirjoittaisin muistiota ylös, mun kauppalapussani lukisi tällä hetkellä seuraavat asiat: kaurahiutaleita, kahvia, raejuustoa, marjoja, lesitiiniä, riisiä, pastaa, kalaa, lihaa, salaattia, kasviksia, tonnikalaa, pähkinöitä, kananmunia, kauraleipää ja maitoa. Ja mitä nyt muita taloustarvikkeita kaupasta tavallisesti tarvitaan, niin tietysti myös niitä. Mutta suurinpiirtein noilla ruokatarvikkeilla mennään.

Snapchat-3322133682914314870

Ja miksi sanon, että tällä hetkellä, niin tietenkään en osta vuoden ympäri aina vaan samoja juttuja. Kerran viikossa kaupassa käyminen vaati tietysti sen, että ruokailut on ennaltasuunniteltu. Täytyy tietää, kuinka paljon syö ja mitä syö. Eihän se muuten onnistu, vaan saattaa olla jo torstaina kaappi tyhjänä, tai vaihtoehtoisesti tavaraa on vielä sunnuntainakin aivan liikaa ja pahimmassa tapauksessa osa ehti pilaantuakin jo! Kokeilemalla oppii, kuinka paljon on sopivasti. Ja en varmasti ole ainut, joka on tietynlainen kausiruokailija – jollain hetkellä maistuu joku tietty ruoka kovastikin ja sitten taas tulee vaihdettua yliannostuksen jälkeen johonkin muuhun. Käytännössä siis esimerkiksi tällä hetkellä ostan aina sunnuntaina yli kilon lohta, josta syön sitten kolme päivää lämmintä ruokaa. Ja loppuviikon syön jauhelihaa lounaalla ja päivällisellä. Maanantaista keskiviikkoon lohta ja riisiä ja torstaista lauantaihin jauhelihaa – so simple. Välipalat kulkevat samalla tavalla kausittain, ja tällä hetkellä ostan aina 5-6 purkkia tonnikalaa, koska syön sellaisen aina iltapäivän välipalaksi. Aamupala on ollut samanlainen jo varmaan viitisen vuotta, ja iltapalaksi menee kananmunia kauraleivällä, joten varmaan jokainen ymmärtää, että mun on tosi helppoa hankkia syömiseni viikoksi eteenpäin. Ehkä sunkin on? Uskon, että kaikilla on lemppariruokansa ja tietyt rutiinit esimerkiksi ilta- tai aamupalaksi, joten joitakin toistuvia hankintoja tulee joka viikko tehtyä.

Mitä ruuat sitten maksaa viikko- ja kuukausitasolla? No, kertaostokset ovat vähimmillään seitsemänkymmentä euroa ja pahimmillaan noin sata euroa euroa, siltä väliltä joka kerta. Kuukausitasollahan näitä reissuja tulee noin neljä, joskus viisi. Esimerkiksi pähkinät ja lesitiini ovat kalliita, mutta niitä ei tarvitse joka viikko hankkia. Ja sitten taas esimerkiksi kovasti heilahdellut lohen kilohinta vaikuttaa paljonkin viikkotason kuluihin. Viime sunnuntaina, kun D-leikkuu oli jo kaksikymmentä euroa kilolta, piti ostaa ruodokkaampaa, jossa kilohinta oli kahdeksan euroa vähemmän?! huhhuh. Onneksi on toi ruuanlaitosta ees vähä kiinnostuneempi kotona, niin ei tarvii ite perkaa.

Snapchat-4061235628687847125

 

Ja ostetaan tosiaan miehen kanssa aina omat ruuat, koska kummallakin on suhteellisen järjestelmällinen ruokavalio. Ja laitetaan omat ruokamme viikon varrella. Toinen preppaa melkein joka päivä jotain, kun syö enemmän oikeeta ruokaa. Ja mä preppaan aina sunnuntaisin ja keskiviikkoisin. Tosin toi toinen kyllä laittaa sunnuntaisin mun kalatkin samalla kun omansa, eli teen oikeestaan tosi vähän ikinä mitään ruokaa – vaimomatskua selkeesti :D Mutta siis tiivistetysti ilmaistuna järjestelmällisyys on kyllä tässä ruoka-asiassa aika elämää helpottava tekijä. On aina ruokaa kaapissa, ja tietää syövänsä kunnollisesti. Ei tarvi viikolla miettiä kaupassakäymistä, ja toisaalta ei tuu tehtyä mitään heräteostoksia, kun siellä kaupassa ei ravaa päivittäin. Paljonhan tohon ruokaan menee treenaavalla ihmisellä rahaa, mutta ei sitä osaa harmia ottaa, kun käy työssä ja tietää sen olevan panostus omaan hyvinvointiin. Täytyy syödä joka tapauksessa, niin miksi ei sitten söisi hyvin?!

Onko sun mielestä tällaiset viikkokulutukset kauppaan paljon pelkästään ruokakuluihin?  Tai no, tavallaanhan pitäisi puhua ruokakauppakuluista, koska kyllähän noilla kalliimilla reissuilla tulee ostettua ruuan lisäksi jotain kotiin tarvittavia taloustarvikkeita.  Prismakulutus on kuitenkin kuukausitasolla 300 – 500 euroa. Summana se on mun mielestä ja mun palkastani aika iso. Mutta toisaalta, itse en syö ikinä työpaikkalounasta, enkä kovin usein ravintolassa, joten sikäli vaikka summa on suuri, niin ei se lopulta ehkä olekaan? Sillä saa tyyliin kaikki kuukauden ruuat kuitenkin… Ja Kuinka paljon sulla menee rahaa ruokaan viikossa tai kuukaudessa?

Milla

8 vastausta artikkeliin “Ruokakuluista”

  • uskon kyllä :-D riippuu niin et mitä valmistaa ja kuinka paljon syö… Sillä onhan esim. vaikka perinteinen jauhelihakeitto riittoisa ja halpa ruoka verrattuna vaikka loheen. Mut onneks jokainen voi valita oman perheen (tai navan) tarpeisiin nähden parhaalla tavalla.

 1. Tää on kyllä niin ikuisuuspuheenaihe mutta mun mielestä ruoka nyt vaan on ainoa ns. helppo tapa säästää rahaa, koska pienillä valinnoilla saa helposti säästettyä vaikka 100euroa kuukaudessa. Toisaalta taas ruoka vaikuttaa niin paljon hyvinsvointiin, joten eikö siihen kannattaisi panostaa? Niin. Johonkin se raja on vaan vedettävä ja nyt kun palkkani on aika pieni niin yritän pärjää 200eurolla kuukaudessa, joka sisältää myös pesuaineet yms ja kissan ruoat :D

  • Hyvin sanottu, ikusuuspuheenaihe todella :) Oon itsekin kirjoittanut aiheesta aiemmin mut tottakai halusin kirjoittaa uudelleen kun toive tuli! Pienillä valinnoilla voi joo säästää paljonkin. Itse nautin nyt niin tästä helppoudesta kun pääsee autolla kerran viikossa kauppaan, joten en juokse esim. tarjousten perässä tai tee sitä, mitä opiskeluaikana eli etsi edullisimpia vaihtoehtoja tuoteryhmistä. Ostan parhaan makuisia juttuja, ja liian monesti ne kyllä löytyvät kalleimmista merkeistä..

 2. siis oliks nää nyt teijän yhteiset ruokakulut vai ainoostaan sun ? :P meinaan mulla menee yksin n. 250-300e :D että jäi hämmentään koska voi olla kummin vain, itekkin saisin varmaan omiin ruokiini käytettyä 400e helposti.

  • Tässä postauksessa on siis vain mun omia ruokakuluja. Joskus menee se 70e / viikko ja toisinaan 110e. Tosin kun miettii nii varmaankaan tossa 70e kokonaisuudessa ei ole paljoa muuta kuin viikon ruuat. Ja sitten kun menee enemmän niin on joutunut ostaa enemmän taloustarvikkeita:-) Pivo näyttää prisman kohdalla joka tapauksessa pottia muutamasta sadasta viiteen sataan asti, riippuen kuukaudesta.

 3. Meillä on kaksi aikuista ja kaksi lasta taloudessa, mä treenaan ja mies ei. Ennen käytiin cittarissa ja ksupermarketissa, sillon meni 700-800€/kk. Nyt käydään 80% lidlissä, ja hyvien tarjousten perässä stokkalla ja ksupermarketissa. Nyt menee 400-550€/kk. Mä olen myös todella järjestelmällinen safkoissani, ja jos mun pään mukaan mentäisiin, riittäisi 500€/kk. Koska ainakin 50€ menee miehen herkkuhimoihin ja hetken mielijohde ostoksiin. Lisäksi mä tsekkaan aina kilohinnan, lidlissä tällä hetkellä suomalaiset tomaatit ja kurkut todella halvat! Mies saattaa silti ostaa ksuperista neljä kertaa kalliimpaa :D

 4. Meidän perheessä on kaksi aikuista (minä + mies) ja yksi lapsi, eli kolmihenkinen perhe.
  Ruokaan (+ vessa- ja talouspaperi, lapsen vaipat yms. taloustarvikkeet) menee kuukaudessa rahaa n. 400-500e.
  Syömme normaalia kotiruokaa ja toki myös välillä ostamme jotain herkkujakin (karkkipussi, jäätelöt tms.)
  Yritämme elää säästeliästi ja välillä tekisi mieli ostaa useammin esim. juurikin kalaa, mutta joskus tehdään niin,
  että ostetaan vain pieni pala kalaa lapsellemme, jolloin varmistetaan lapsen monipuolinen ravinnon saanti.

  On varmasti ikuisuus puheenaihe ja ainakin meillä myös elämäntilanne vaikuttaa asiaan. Nyt oon lapsen kanssa kotona,
  jolloin luonnollisesti tulot ovat pienemmän kuin silloin, kun olimme molemmat töissä. Mutta juuri nyt näin on hyvä! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta