Lisenssivideota kohti

Lokakuu etenee jo puolivälissä ja mun ajatukseni ovat kovasti siirtyneet lisenssivideon kuvaamista kohti. Les Mills -ohjaajuuteen tarvitaan siis muutakin kuin viikonlopun kestävä intensiivikurssi, jota peruskoulutukseksi kutsutaan. Ylipäänsä tuo peruskoulutuskin täytyy läpäistä, eli sun ohjausten tulee mennä sen verran hyvin, että kouluttaja uskoo sun selviävän bodyjam-tunnin pitämisestä vaikka jo seuraavana päivänä. Ja jos saat tuon Pass-merkinnän mukaasi, saat alkaa harjoitella ohjaamista oikeille asiakkaille, eli käytännössä saat pitää ihan oikeita tunteja. Niinpä itsekin oon innokkaasti lähtenyt kohti niitä. Sijaistellut vähän siellä sun täällä ja koittanut olla aktiivinen, jotta tulisi niitä harjoittelumahdollisuuksia.

Seuraava tavoite on nimittäin osoittaa osaamiseni lisenssivideolla. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kuvaan videolle kokonaisen bodyjam-tunnin, jonka ohjaan parhaalla mahdollisella tavallani. Lataan videon Les Millsin nettisivulle, ja siellä toisessa päässä joku arvioija katsoo sen ja päättää mun kohtalostani – olenko virallisesti lisensioitu BodyJam-ohjaaja vai en. Aikaa ei ole loputtomasti, sillä video tulee olla ladattuna sivulle jouluun mennessä. Ja koska uudet ohjelmat vaihtuvat joulukuun alussa, mun olisi miellyttävintä käytännön tasolla saada kuvaukset tehtyä ennen sitä. Ja koska monella salilla aletaan miksata siinä kohti, kun ohjelmaa on menty kaksi kuukautta, niin senkin takia nyt alkaisi olla hyvät hetket kuvaamiselle. Syys- ja lokakuu on nyt menty Bodyjam78 -ohjelmaa, eli asiakkaat eivät ole ihan vielä kyllästyneet ohjelmaan, eikä miksauksia ole aloitettu. Lokakuun loppu olisi oikein sopiva rako pistää purkkiin joku kiva tunti ;) Ja siis joo, tottakai on olemassa kaikkia joustoja ja mahdollisuuksia ton kuvaamisen suhteen, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaisesti. Elämä kun joskus on sellaista. Mutta koska mä oon saanut joka viikko harjoitella ohjaamista, mulla on periaatteessa kaikki mahdollisuudet saada lisenssi tänä syksynä, tällä ohjelmalla. Niinhän se suunnitelmien mukaan menisi, nyt vaan kohti niitä yhtä määrätietoisesti kuin tähänkin saakka, eikö?!snapchat-4379750740193052385

Kuten muutkin askelet kohti tätä ohjaajaunelmaa, myös tämä herättää mussa kaikenlaisia ajatuksia ja tunteita. On epävarma olo, jännittää, innostuttaa, pelottaa ja epäilyttää. Mitä jos kaikki meneekin hyvin, mutta mun tekniikkani ei lopulta olekaan tarpeeksi hyvä? Mitä sitten, vaikka mun tunnilla olisi hyvä fiilis ja kaikki asiakkaat pääsisi mun ohjaustyylilläni mukaan tanssiin, mutta en täytäkään les millsin tiettyjä vaatimuksia tekniikan lisäksi muun muassa eri ohjaustasojen kannalta. Jos multa puuttuu joku kolmesta. Jos mun tunnilla ei olekaan hyvä fiilis? Mitä jos oonkin harjoitellut jonkun jutun alunperinkin ihan väärin, ja nyt vasta videolla selviää, että teen sen väärin? Mitä jos en vieläkään osaa sitä hemmetin trap arms-liikettä oikein, sen kun sain koulutuksesta kotiläksyksi opeteltavaksi? Mitä jos jokaiselle yritykselle kuvata lisenssivideo tuleekin joku moka? Tai useampi?? Kääks.

Paljon on mietityttäviä asioita. Mutta toisaalta, kaikki on kuitenkin mahdollista. Aion ainakin yrittää parhaani, jälleen kerran! Mulla olisi mahdollisuus kuvata lisenssivideo jo 23.10 tai 30.10. MItä luulette, onko se liian pian? Ei peruskoulutuksesta siinä vaiheessa kumminkaan ole kuin vasta kuukausi aikaa.. Toisaalta mä mietin, että voisin tulevan lomaviikon käyttää tekniikkatreeniin ja vielä tarkempaan skriptaukseen. Joten sikäli ehtisin valmistautua vieläkin paremmin ennen kuvausta. En tiedä, voiko tähän kuvaushommaan tuntea olevansa täysin valmis missään vaiheessa? Koska ainahan sulla on jotain, jossa voi kehittyä ja olla parempi, etenkin näin alkutaipaleella. Mutta tällä hetkellä mulla on kovin luottavainen olo joka tapauksessa. Oon kuitenkin päässyt ohjaamaan tunteja joka viikko, ja samaa on tiedossa jatkossakin. Osaan koreografian sataprosenttisesti ja ohjaamiseenkin olen löytänyt tietynlaisen rungon. Ja onhan mulla noita tunteja tiedossa lähiaikoina vielä lisääkin, siellä toki parasta harjoitusta saa. Tulkaahan tanssimaan huomenna torstaina Jumppaveska klo 17:30, sunnuntaina Lielahden P&T-kuntosali klo 11:00 ja keskiviikkona 2.11 klo 17:15 GoGo Park!<3 Voitte sitten kertoa, mitä voisi parantaa ja mitä jättää pois! Oon koittanut pyytää asiakkailta kovasti palautetta, mutta suomalaiset on keskimäärin kovin huonoja sanomaan mitään.. Ehkä kaikki on mennyt suhteellisen kivasti, kun kukaan ei ole ainakaan mietään kamalaa palautetta tullut sanomaan ;)

Jos sä oot Les Mills -ohjaaja, niin kuinka pian peruskoulutuksen jälkeen sä kuvasti sun lisenssivideon? Käykö siinä helposti niin, että se ei mene läpi? Saako videolla olla jotain virheitä, vai onko niissä ihan nollalinja? Kaikki kommentit ilahduttaa ja tuo lisätietoa, kiitos jos jätät!

 

Milla

13 vastausta artikkeliin “Lisenssivideota kohti”

 1. Kannattaa ehdottomasti kuvata eka video heti, kun tuntuu, että voisit! Kokemuksella voin sanoa, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan: musalaitteet tai mikki voi pettää, kamerasta loppua tallennustila, tiedosto vaurioitua siirrettäessä tms. Ite oon kuvannu Attackin ihan ekalla ohjauskerralla ja muut (Bc, Shbam, Bb) varmaan 3-6 ohjauksen jälkeen. Tästä saattaa nyt tulla kilometrikommentti, mutta tässä vinkkejä, mitä itse tullut opittua neljän lisenssin aikana:

  – Kannattaa ennen videointia tarkastaa esim. nauhoittamalla tunti yhtä seinää, että kameraan mahtuu se tunti. Ne ”tyhjää tilaa” arviot ei aina pidä paikkaansa.
  – Jos tila loppuu kesken ja vaikka 2 minuuttia jää pois niin se ei kyllä haittaa. Kannattaa muistaa, että videolle tulee alkuesittely ja lopetus, eli noin 3-5 min tunnin kestoon lisää.
  – Kameraa ei kannata pitää ihan täysin HD-kuvanlaadulla, tiedostosta tulee helposti liian iso (max. on 4 GB). Mutta oikeesti Les Millsille menee myös 6 GB, kokeiltu on. Lähetys kestää yleensä yli 10 h, joten tarkasta ettei tietokoneen asetukset sulje konetta automaattisesti tai ala tehdä mitään päivityksiä!
  – Videolla saa olla virheitä! Ei haittaa, jos jokin tekniikka on vähän pielessä, siitä vaan sanotaan, mitä pitää korjata. Miulla on mennyt läpi aina, vaikka on ollut pientä tekniikkaongelmaa, pari koreografiavirhettä ja ennakointi on tullut joskus myöhässä. Pitää vaan osata pitää homma kasassa. Tunnen paljon Les Mills -ohjaajia ja tiedän vaan kaks tapausta, joissa video ei oo mennyt läpi (Combatissa puuttunut Layer 2 -ohjeet).
  – Jos oot taipuvainen itsekriittisyyteen ja perfektionismiin, kuvaa eka video, ja saatat haluta sen jälkeen kuvata toisen. Siitä sitten voi kattoa, mitä haluaa seuraavalla kerralla parantaa.

  Tsemppiä kuvaukseen ja toivottavasti oli apua! :)

  • Oi, KIITOS <3 Ihan huikeeta, kun väsäsit näin kattavan vastauksen. Kiitoskiitos. Oli tosi paljon kaikkea hyödyllistä tietoa näin ensi kertalaiselle, niinku uskotkin varmasti.

   Musta on tosiaan tuntunut aika pian jo ohjaamisen aloittamisen jälkeen, että aion kyllä kuvata videoni tässä parin kuukauden sisällä heti. Ehkä pian voisi olla se aika. En kyllä tiedä, millä edes kuvaisin sen?? Mulla ei oo mitään kameraa tms. Millä sä oot kuvannu, tai millä ihmiset yleensä kuvaa?

   Eli se video alkaa siitä ku esittelen itteni ja tunnin sisällön, sit meen napauttaa musat päälle ja kamera tosiaan pysähtyy vasta kun loppusanat on sanottu. huhhei. Aika siistiä kyl! Oon vähä innoissani :D Onneks mulla on ens viikko lomaa, niin pystyn henkisesti ja fyysisesti valmistautuu tähän koitokseen. JA ehkä hankkia sen kuvausvälineenki…….. Uskon, et mun kohdalla tosiaan toimii parhaiten toi taktiikka, et kuvaan muutaman setin ja valitsen niistä sitte.

  • Kiva vaan olla avuksi! 😊 Oon kuvannut ihan kännykkäkameralla (iphone 6), se on helppo asettaa esim. step-lautojen päälle ja tukea vaikka painoilla paikoilleen. Lisäksi videon saa helposti ulos ja siirrettyä koneelle. Vielä tuli pari juttua muuten mieleen! Helpottaa, jos on joku kaveri kuvaamassa varsinkin tollasella liikkuvalla tunnilla, voi tarpeen tullen säätää kameraa eikä tarvi ite käydä stoppaamassa tai käynnistämässä kuvausta :D Mulla loppui Attackin kuvauksissa puhelimesta tallennustila, ja kaveri sitten kuvasi omalla puhelimellaan loput ❤️ Kannattaa myös tehdä lyhyt testivideo, mistä katot, että valaistus on riittävä ja ääni kuuluu videolla hyvin jne. Kuvaukset menee varmasti hyvin ja pieni jännitys kuuluu asiaan 👍🏼

  • Mä otin oikee screenshotit puhelimella näistä neuvoista, et jäi varmasti mieleen kaikki tärkeä! Et todellakin oli apua :-) Kuvasin eilen ekan version, et sai justiinsa testattua et riittää muisti tabletissa ja et ääni kuuluu ja näkyy kaikki oleellinen yms yms. Ja huomasin nyt, että tosiaan tabletin kaiutin on jotenkin huono, ja se musiikki ei kuulu hyvin sieltä. Tärkeintä lienee et ohjaus kuuluu, mut täytyy ottaa ens sunnuntaina toinen versio. Ehkä niinpäin, et kuvaan puhelimella ja siirrän biisit tablettiin…..

 2. Hei! Siitä vaan kuvaamaan, kun tunnet olevasi valmis! Kannattaa tosiaan varautua siihen, että eka tallenteessa voikin olla jotain teknisiä ongelmia (esim. päästäsi on lähes koko ajan jäänyt puolet pois), joten parempi, ettei jätä kuvaamista viime tippaan.

  Kyllähän niissä arvioinneissa katsotaan, etää kyseessä on ALOITTELEVA ohjaaja, joka tulee vielä kehittymään huikeasti ja niistä kehittymiskohteista annetaan palautetta. Ja jollei lisenssivideo menisikään läpi eka kerralla, niin sitten vain filmaamaan uutta;) ei se varmaankaan ihan huippunoloa ole.

  Mä olen ollut mukana jumppaamassa niin monella tunnilla, joilla on kuvattu lisenssivideo, ja monesti oma mielipiteeni on ollut, että ohjaaja oli melko epävarma ja jännittynyt, suullinen ohjeistus ollut puutteellista ym. siis mun mielestä vaivaannuttavan kehno/kehnohko tunti, mutta niin vain lisenssi on tulla heilahtanut.

  Oikeastihan mä en rivijumppailijana noista tiedä enkä ole tunneillasikaan käynyt, mutta ei siitä lisenssivideoinnista kannata mitään mörköä itselleen tehdä, aivan takuulla läpäiset kun kerran läpäisit peruskoulutuksenkin kiitettävin kommentein!

  • Joo mä ryhdyin heti tuumasta toimeen, kun mahdollisuus tuli ;) Ja sama meininki jatkuu tälläkin viikolla! Tietääkö ne tosiaan siellä arviointipäässä, että olen vasta aloitteleva ohjaaja. Tai no, tottakai bodyjamin suhteen. Mutta muutoin taitaa olla sama seula kaikille…

   Kyllä toi kuvaaminen toi munkin eilisen tunnin alkuun vähä jännitystä, mutta onneksi rentouduin sitten ekaan blokkiin lähtiessä. Ei muuta ku samalla tahdilla eteenpäin vaa, täytyy sit valita noista joku, minkä lähettää les millsille ;) Ihana, kun kannustatte mua. Kiitos <3

  • Joo lisäselvityksenä, siis tarkoitin aloittelevalla ohjaajalla sen lajin aloittelevaa ohjaajaa, joka ei ole vielä ehtinyt kehittyä täyteen kukoistukseensa ja löytää sitä omaa ohjaajapersoonaansa.

 3. Pakko tulla vinkkaamaan, että huomasithan että joku oli maininnut sut gogo.fin tähtihetkissäkin ;)

  • En ollu huomannut, mut menin tietty heti tän sun kommentin lukemisen jälkeen kattomaan sen! Vau, aika siistiä. Tuntuu jotenkin niin kivalta, että vaikka on ihan aloitteleva ohjaaja, niin ihmiset on sun puolella jotenkin. Kannustaa ja tulee tunneille ja antaa palautetta, vaikka kaikki ei olekaan heti alkuun kovin täydellistä. Kiitos vinkistä, tuli kyl hyvä mieli kun kävin sen lukee ;)

 4. Mua kyllä kiinnostaa kans tää lisenssiasia. Vuosikaudet oon Les Milssiä veivannut, mut viimeksi tällä viikolla ihmettelin miten luokattoman huono ohjaaja voi joskus olla… Tää kyseinen henkilö ei osannut käyttää mikrofonia, puhui epäselvästi ja kaiken lisäksi muisti lähes koko koreografian väärin (kyseessä oli kaiken lisäksi GRIT-tunti, joten muistettavaa koreografiaa on ylipäätänsä tosi vähän). Kyllä oikeen ärsytti, kun lähdin pois salista :D Pari kertaa oon myös törmännyt ohjaajiin, jotka tekevät jonkun liikkeen perustavanlaatuisesti väärin. Vähän ihmetyttää, miten on nää tapaukset saaneet joskus lisenssinsä läpi. Valitettava seuraus tällaisista ohjaajakokemuksista on, etten enää palaa tunnille, jos kyseisen ohjaajan nimi komeilee aikataulussa. Onneksi tällaisia tapauksia on oman jumppailuni aikana tullut vastaan ehkä alle kymmenen :)

  Tsemppiä sulle alkavaan ohjaaja-uraan! :)

  • Toi ohjeteksti lisenssivideon kuvaamiseen ja arviointiin liittyen on kyllä aika pitkä ja kattava. Mun mielestä vaatimukset on kovat, niinkuin täytyykin olla, jotta sama laatu voidaan taata ympäri maailman. En tiedä, kuinka helposti niitä missäkin lajissa jaetaan, en usko, että kovin helpolla. Mutta toki itsekin olen kyllä ollut kaikenlaisilla tunneilla jumppaurani aikana – joiltakin vain homma hoituu ja toisilta ei. Voihan olla, että tää sun kehnohko tunti oli aloittelevan ohjaajan tunti? Saanhan mäki nyt ohjata, vaikkei mulla lisenssiä vielä ole. Ja kuka tietää, saanko sitä edes koskaan. Vaikka kyllähän mä aion sen saada. Just toi mua pelottaa kans, kun ihmiset harvoin palaa huonosti ohjatulle tunnille, et mitä jos teen samanlaisen ensivaikutelman ja sit ihmiset ei enää tuukkaan tanssimaa :D

 5. Moikka!
  Oon sun blogia jo useemman vuoden seuraillu, kun tykkään sun tavasta kirjottaa ja tunnut maanläheiseltä mimmiltä :)
  Aikasemmin oon ohittanu nää bodyjam jutut, kun ei oo ryhmäliikunta ollu mun juttu. Nyt kuitenkin tekis mieli alottaa tanssi muutaman vuoden tauon jälkeen, ja mun salilla fressillä menis näitä bodyjamtunteja. Uskaltaako niille mennä vaan ekaa kertaa koska vaan, vai miten noi ohjelmat ja koreografiat vaihtuu ja kuinka usein? :D miten niiden uusien koreoiden opettelussa mennään eteenpäin? Pitäiskö mennä tiettyyn aikaan että pääsis jyvälle missä mennään?

  • Kiitos palautteesta,kiva kuulla :-)

   BodyJam-tunnilla mennään tällä hetkellä ohjelmaa nro78. Se vedetään siis joka tunnilla läpi samalla kaavalla siihen saakka, kunnes aletaan miksata. Sisällöllisesti bodyjam rakentuu siis about siten, että alussa on lämmittelybiisit, sitten rakennetaan eka pitempi sarja pala palalta ja tää päättyy loppubileisiin, joissa jammataan koko koreo läpi- Sitten palauttelubiisi, jonka jälkeen toinen samanlainen pitempi sarja ja loppubileet. Sit vielä palauttelubiisi loppuun ja kotiin ;)

   Salien käytännöt vaihtelee tosi paljon esimerkiksi miksausten suhteen. Luulisin, että suurimmassa osassa mennään siten, että noin 2 kuukautta uutta ohjelmaa ja sitten kuukausi vanhojen ohjelmien miksauksia. Les Mills -ohjelmat vaihtuvat siis neljästi vuodessa, eli noin kolmen kuukauden välein. BodyJamin suhteen tällä 78 ohjelmalla on nyt menty syys- ja lokakuu, eli marraskuu todennäköisesti miksataan monessa paikassa. Helpoin tapa hypätä kelkkaan mukaan on mennä heti silloin tunnille, kun uusi ohjelma vaihtuu. Eli sun tilanteessa menisin siinä joulukuun tienoila, kun BodyJam79 lanseerataan! Silloin ohjelma on kaikille uusi, ja ohjaajakin joutuu kertomaan yksityiskohtaisesti koreoon liittyvät jutut.

   MUTTA, pakko sanoa, että kun sulla kuitenkin on tanssitaustaa, niin kyllä sä pääset hyvän ohjaajan tunnilla mukaan ihan koska tahansa – oli kyse sitten tästä ohjelmasta tai miksauksista! BodyJamilla on jotenkin sellainen maine, että se on haastava tunti ja sinne on korkea kynny osallistua. Mutta oikeasti se on huikeen hauska tanssillinen jumppatunti, missä kyllä kaikki saa hien pintaan ja pääsee nauttii musiikista ja liikkeestä <3 Toisella tai kolmannella kerralla samaa koreota mennessä pystyy sit jo antaa tanssille siivet, ja ihan vaan jammailee täysiä, ettei tarvii niin paljon keskittyä koreografian etenemiseen – siinä vaiheessa kroppa muistaa sen jo hyvin :) Mutta mukaan tunnille pääset varmasti ihan vaikka heti huomenna, kunhan astut jumppasalin ovien paremmalle puolelle.

   Tuu hei kertoo, kun oot käyny kokeilee! Oon ihan tosi kiinnostunut kuulemaan, mitä tykkäsit ja miltä tuntui!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta