Voisitko olla päiväkodissa töissä, jos sulla olisi omia lapsia?

Edellisen postaksen mielipiteet herättivät mukavasti kommentointiaktiivisuutta teissä lukijoissa, kiitos siitä! Ympäristöasioiden lisäksi eräs epäsuosittu mielipide ja keskustelun herättäjä on ikisuosikki nimeltä lapset. Kysymyksiä, ihmettelyjä ja ihan vaan pähkäilyjä tuli kommenttikenttään sekä sähköpostitse. Eikä nämä olleet toki ainoita sarjassaan. Aiheesta on aiemminkin keskusteltu sekä ystävien kanssa että esimerkiksi työpaikalla. Mutta blogiin en ole aiemmin tätä aihetta oikeastaan koskaan tuonut. Tavallaan tietoinen valinta. Nyt kuitenkin herätän eloon keskustelun, jota aina välillä ihmetellään. Kysymys siis kuuluu:

Voisitko olla päiväkodissa töissä, jos sulla olisi omia lapsia?

Niin, mitä mieltä sä olet? Herättääkö suoraan mielipide jompaan kumpaan suuntaan? Uskon, että ajatus taustalla epäilevään sävyyn esitettyyn kysymykseen on se, että kasvatustyö on melko raskasta työtä, joten jos sulla on vielä kotonakin samaa hommaa odottamassa, niin sehän on vähän niinkuin ympärivuorokautista työntekoa! Yksinkertaisesti ajateltuna näin. Mutta onhan todellisuus kuitenkin jotain muuta. Selventäisinköhän vähän tarkemmin, mitä ajatusta haen takaa? ;)

screenshot_20161211-203101

Töissä lastentarhanopettajana sä teet työtä ammattilaisena, toimit lakien ja asetusten mukaisesti koulutuksesi ja kokemuksesi tuomalla osaamisella persoonallisuutta unohtamatta. Olet tärkeä osa yhteiskunnan tarjoamaa laadukasta varhaiskasvatusta. Lastentarhanopettajan työnkuvasta saisi ihan oman postauksensakin kirjoitettua, mutta tässä kohti mainittakoon, että se on nykyisin kovin laaja. Asiakaskuntaa on lapset perheineen. Tai niin ainakin itse sosionimina (AMK) näen tekemäni työn. En koe kasvattavani vain lapsia, vaan kasvatuskumppaanuus ja tietynlainen herkkyys nähdä lapsi osana perhettään sekä ylipäänsä palveluohjaustaito ovat yhtälailla olennaisia osia työtäni. Työpäiväni aikana teen paljon muutakin kuin olen suorassa vuorovaikutuksessa lasten kanssa.

Meinasi heti lähteä ohi aiheen, mutta tuo edellinen siis pohjustuksena sille, että lastentarhanopettajan työ on niin paljon enemmän. Se on varhaiskasvatuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia. Tavoitteellista toimintaa, jolla voi antaa pienille kulkijoille perheineen paljon aineksia tulevaisuutta varten. Teen työtä rakkaudella ja ilolla, täydellä ammattitaidollani. Mutta jos mulla olisi omia lapsia, olisihan se ihan eri asia. kotona omalle lapselle en olisi ammattiminä, päikyntätimilla, olisin toisessa roolissa.

Omiin lapsiin sulla syntyy rakkausside. Työssä sä osoitat erilaista kiintymystä. vaikka se tietyllä tapaa onkin tunnepitoista. Omien lasten kanssa sä oot nille vanhempi. Työssä vain turvallinen aikuinen. Omien lasten kanssa sä toimit monessa tilanteessa eri tavalla. Töissä et voi edes joutua kaikkiin sellaisiin tilanteisiin, joihin takuuvarmasti omiesi kanssa joudut. Tai pääset, miten sen haluaa nähdä. Uskon, että vanhemmat näyttävät lapsilleen monenlaisia tunteita, reaktioita ja tapoja. Ammattilaisen roolissa näiden kirjo on vähän suppeampi. Enkä kiellä sitä, etteikö vuorovaikutustyössä syntyisi erilaisia tunteita myös itsessä. Tottakai syntyy ja niitä on hyvä tutkia ja tiedostaa, mutta ammatillisuus rajaa meidän käyttäytymistä, luonnollisestikin.

screenshot_20161211-203024

Lastentarhanopettajana tunnen lapsen kasvun ja kehityksen opiskeluiden pohjalta erittäin hyvin,  ja lisäksi seuraan toki ajankohtaisia tutkimuksia tai muuta hyödyllistä uutta tietoa aiheeseen liittyen. Kartutan tietotaitoani koko ajan. Työni hyvä puoli on se, että ainakin näen läheltä, mitä lapsiperheiden arki on. Mutta silti sanon näin: jos sulla on oma lapsi, se on aivan eri asia kuin olla päiväkodissa töissä. Tämä on siis mielipiteeni juurikin nyt, tottakai se voi muuttua aikojen kuluessa. Ammattini puolesta uskon, että en tulisi olemaan niin sanotusti avuton tai kädetön oman lapsen kanssa, jos sellainen tilanne joskus tulisi olemaan mun elämääni. Mutta vanhemmuus on joka tapauksessa työ. Ja se on ihan hitsin erilainen työ, kuin mitä me päiväkodissa tehdään. Eikä mun mielestä nämä kaksi sulje toisiaan pois.

Tottakai ymmärrän, että jos vänkäät päivän aikana kahdesti, viikon aikana kymmenesti ja kuukauden aikana yhteensä neljästikymmenesti lasten kanssa esimerkiksi kurahousujen pukemisesta päiväkodissa, voi tuntua raskaalta vängätä samasta asiasta heti oman lapsen kanssa kotona. Jos nyt sattuu, että sekä töissä että kotona on juuri se 3-vuotias. Mutta herran jestas – sun omat lapset on alle kouluikäisiä niin pienen hetken! Viisi vuotta, ja ne vuodet on ohi. Siis just ne, joita ei enää ikinä takaisin saa. Työura päiväkodissa voi kestää vaikkapa kolmekymmentä vuotta. Siinä vähän vertailupohjaa.

Jokainen vanhempi jatkaa työpäivänsä jälkeen sitä kasvatustyötä kotona – oli se arkinen työ sitten päiväkodissa tai jossain ihan muualla. Osasinkohan nyt tarpeeksi hyvin perustella ajatukseni? Sen, että oman lapsen kasvattaminen on kuitenkin ihan eri asia kuin ammattikasvattajan rooli lapsiryhmässä? Ei se sama jatku päiväkodista kotiuduttuani, vaikka tietysti lasten maailmassa tietyt rutiinit kuuluvatkin sekä päikkypäivään että kotiin. Eli vastaukseni otsikon kysymykseen – mikä ettei! Mitä sä ajattelet? Saa olla eri mieltäkin, jätä ihmeessä kommenttiboksiin, jos heräsi jotain pohdintoja :-) Kunhan keskustellaan asiallisesti toisillemme, kiitos.

ps. Käythän tykkäämässä blogista Facebookissa , saat suoraan uutisvirtaasi uusimmat päivitykset! Ja arkista matskua löytyy myös snapchatissa nimimerkillä millariutta sekä tietysti instagramissa

Milla

16 vastausta artikkeliin “Voisitko olla päiväkodissa töissä, jos sulla olisi omia lapsia?”

 1. Anteeksi kovasti ettei mun kommentti liity tekstiin mitenkään, vaikkakin se oli hirmu mielenkiintoinen ja tosi taitavasti kirjoitettu ja perusteltu! Mulla vaan ei ole oikein kantaa, kun aihe ei tällä hetkellä mua millään tavalla kosketa.

  Mutta eksyin tänään pitkästä aikaa jamitunnille ja olipa kiva yllätys huomata kesken tunnin että sähän siinä mun edessä tanssit! :D mutta vau miten hyvin tanssit, kateellisena katselin ja ihailin! Hitsi kun itsellekin tuli hyvä mieli kun susta oikein huokui se ilo ja nautinto :) olis niin kiva päästä joskus sun tunnille, toivottavasti pääset gogolle pitämään tunteja pian!

  • Ei tarvitse pyytää anteeksi, kaikki kommentit on nimittäin tervetulleita eikä tosiaan tarvii liittyä ”päivän aiheeseen” :-) Kiva kun kirjoitit! Olipa kauniita sanoja, kiitos ♡

   Mä koitan kovasti ottaa ton 79-ohjelman haltuun, kiva sit ohjata kun on 100% varma et menee hyvin. Ja hei, aiheeseen gogo & bodyjam liittyen – pysy kuulolla! Mä ilmoittelen taas ku tulee ohjauksia,ja 28.12 ke oon ainaki Hermiassa.

 2. Ehkä ollaan joskus tästä aiheesta puhuttukin (vähemmän suopeastikin joskus marraskuun loskan väsyttämänä) ja oot kyllä niin oikeassa. Niin lton työnkuvassa kuin siinä, että niiden omien lasten päiväkoti-ikä on niiiiin lyhyt. Ja sit vielä se, että lton hommat (vaikkakin persoonalla tehtyä ja tunteisiin menevää onkin) on työtä ja omien lasten kanssa arki on sun elämää 😍.. kurahousuineen ja pusuineen 💛
  Tsemppiä perinteisen hulluun joukukuuhun päikyssä, ens vuonna oon taas mukana siinä touhussa 😂
  -Saara

  • Hei hauska kun kommentoit, en tienny, et käyt lukemassa vielki mun juttuja täällä! Vai oliko otsikko nyt semmonen, et oli pakko avata :D

   Joka tapauksessa, kiva kuulla, että mun pointti tuli jotakuinkin selkeästi ilmi täältä (etenkin mun esikuva-lto:lle!), vaikka sitä olikin yllättävän vaikea kuvata. Toi sun lause tiivistää kyllä kaiken, toinen on työtä ja toinen omaa elämää. Kiitos tsempeistä, on kyllä ollut paras joulukuu ikinä <3 Tai no okei, toi vatsatauti ei ollu kiva ja epidemiat tuo aina omaa hulluttaan arkeen. Mutta jos päikyn joulusta puhutaan, niin oikein ihana. Ja paras on vielä edessä, torstai-illan joulujuhla ;)

   Toivottavasti kuullaan ja nähdään taas muutenkin kun tän välityksellä, ennen kuin teilläki on jo kohta koululainen siellä :D

 3. Heip, mulla olisi yks vähän ehkä tyhmäkin kysmys liittyen tohon lastentarhanopettajan ammattinimikkeeseen. Osaatko vastata, ketkä kaikki tuota nimikettä voivat käyttää? Lastentarhanopettajathan opiskelevat yliopistossa, joten miksi myös sosionomit käyttävät lastentarhanopettajan ammattinimikettä, voiko joku muukin käyttää sitä?

  • En tiedä, miksi tähän liittyy kovin vahvasti tämä sinunkin esittämäsi epäselvyys – ettäkö nimike olisi jotenkin ainoastaan yliopistoon liittyvä? Ei ole. Lastentarhanopettajan nimikettä käyttävät kaikki, joilla on tutkinnon kautta pätevyys kyseisen ammatin harjoittamiseen. Suomen koulutusjärjestelmässä käytännössä siis kasvatustieteen kandit sekä sosionomit(AMK), jotka ovat valinneet varhaiskasvatuksen opinnot ja täten opiskelleet tarvittavan opintopistemäärän aiheeseen liittyen. Sosionomeilla on tosiaan mahdollisuus valita myös sosiaalisen kuntoutuksen tai palveluohjauksen suuntautymisopinnot, mutta nämä sosionomit eivät ole siis tutkinnollaan päteviä lastentarhanopettajan työhön.

   Kukaan ei siis opiskele varsinaisesti ammattia ”lastentarhanopettaja” (että paperissa lukisi valmistumisen jälkeen näin), vaan se on ammatti, jossa voi näillä edellämainituilla tutkinnoilla (kasvatustieteen kandi ja sosionomi AMK.) toimia.

   Selvensikö? :)

  • No ei itseasiassa selventänyt :D

   Sanoit, että kukaan ei opiskele varsinaisesti ammattia lastentarhanopettaja, mutta eihän se ole niin. Yliopistossa koulutus on nimenomaan nimeltään ”Lastentarhanopettajan koulutus”, en siis ymmärrä mitä tarkoitit tuolla? Sosionomit sen sijaan valmistuvat sosionomeiksi, mutta ehkä erikoistuvat varhaiskasvatukseen, ollen siis kuitenkin ammatiltaan sosionomeja.

   Mielestäni sekin on hämmentävää, että sosionomeilla ei kaiketi ole käytynä kasvatustieteiden perus- ja aineopintoja, eikä pedagogisia opintoja, mutta ovat siitä huolimatta päteviä toimimaan lastentarhaopettajien ammattinimikkeellä.

  • Olikohan tämä sun kysymys nyt kuitenkaan niin hyväntahtoinen kuin aluksi ymmärsin.. En tiedä. Yritän nyt kuitenkin vielä vastata jotenkin järkevästi.

   Eli tarkoitin siis sitä, että sekä yliopistossa että amkissa opiskellaan kyllä varhaiskasvatusta ja pedagogiikkaa, mutta kummankaan paperissa ei lue valmistumisen jälkeen ”lastentarhanopettaja”. Vaan toinen on valmistuttuaan kasvatustieteen kandi ja toinen sosionomi (AMK) – kumpikin opintopolku on siis yhtälailla lastentarhanopettajuuteen tähtäävää koulutusta. Mutta voi olla, että oon siis luullut väärin, en nimittäin ole sellaista yliopiston paperia nähnyt.

   Joka tapauksessa, lastentarhanopettajana toimiminen vaatii tiettyä määrää pedagogiikan ja varhaiskasvatuksen opintoja, eli kyllä näitä on myös sosionomeilla. En tiedä, miksi mulla tuli nyt sellaiset fibat, että sun mielestä sosionomit ei olisi päteviä, tai oikeastaan sun mielestä Sosionomien ei tulisi olla päteviä lto:n ammattiin? Ite ainakin koen olevani erittäin hyvä työssäni, mulla on vahva pedagoginen ote arkeen ja mulla käy eri päiväkodeistakin ihmisiä opintokäynnillä tutustumassa kehittelemiini työtapoihin. Ja kyllä vain, sosionomi (amk) ja vakituinen virka kaupungilla. En usko, että virhe kenenkään mielestä. Harmittaa toki, jos joutuu kyseenalaistetuksi tällain yleisellä tasolla ihan vaan koulutuksen puolesta..

  • Ymmärrän, että kommenttini saattoi vaikuttaa tympeältä, pahoittelut siitä. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut kyseenalaistaa päiväkodissa työskentelevän sosionomin ammattitaitoa, ehkä otan enemmän kantaa koulutuksen sisältöön ja siitä saataviin valmiuksiin. Aivan varmasti löytyy lastentarhanope- sosionomeja, jotka ovat parempia työssään kun jotkut yliopistosta valmistuneet lastentarhanopettajat, ja päinvastoin. Tarkoitus ei siis ole asettaa vastakkain eri koulutustaustan omaavien lastentarhanopettajien ammattitaitoa.

   Ja oikeasti olin kiinnostunut aluperin tuosta ammatinimikkeen käytöstä, eli ei ollut tarkoitus asettaa ketään mihinkään järjestykseen. Mielestäni se vain on ehkä hieman hämmentävää, että kun kerran on lastentarhanopettajan koulutus, niin muullakin koulutuksella saa saman pätevyyden ja ammattinimikkeen. Onhan esim lastentarhanopettajan koulutukseen jo vaikeampi päästä kuin sosionomin koulutukseen.

   Olen itse luokanopettaja ja erityisopettaja, ja suhtaudun tunteella muun muassa näihin varhaiskasvatukseen liittyviin keskusteluihin :D Ehkä myös omien opintojen vuoksi pitäisin tärkeänä, että sosionomien koulutukseen sisällytettäisiin tiettyjä asiasisältöjä lastentarhanopettajan koulutuksesta (jälleen tarkoittaen nyt koulutuksen kehittämistä, en kyseenalaistaen sosionomien pätevyyttä toimia työssään). Mutta joo, en tarkoittanut kommenttiani pahalla, enkä lainkaan epäile ettetkö vaikka sinä olisi erittäin hyvä työssäsi :) Pidän vain tärkeänä laadukasta koulutusta varhaiskasvatuksen ammattilaisille, ja tarkoituksena oli lähinnä pohtia asiaa koulutuksen näkökulmasta..

  • On nyt pakko tulla laittamaan oma lusikka tähän soppaan näin viikon päästä valmistuvana sosionomina. Itse en ole suorittanut lastentarhanopettajan kelpoisuuteen johtavia opintoja, mutta muun muassa opiskelijajärjestössä olen ollut mukana osallistumassa hetki sitten ajankohtaisena olleeseen keskusteluun siitä, pitäisikö sosionomien olla kelpoisia lastentarhanopettajiksi.

   Olen vähän eri mieltä tuon kanssa, että sosionomit ovat ”ammatiltaan sosionomeja”, vaikka kyllähän niinkin nyt sanoa. Rohkenen väittää, että missään työnimikkeenä ei ole sosionomi, vaan esimerkiksi ohjaaja, sosiaaliohjaaja tai lastentarhanopettaja. Olemme siis koulutukseltamme sosionomeja ja koulutuksemme mahdollistaa esimerkiksi sosiaaliohjaajan ammatissa toimimisen. Sosionomien suuntaavat opinnot taas vaihtelevat koulun mukaan. Meillä vaihtoehtoina olivat ainoastaan lapsi-, nuoriso- ja perhetyö sekä sosiaalipalvelutyö. Meillä lapsi-, nuoriso- ja perhetyö suuntaavan valinneet saavat lastentarhanopettajan kelpoisuuden vain, jos ovat suorittaneet vähintään kaksi harjoittelua päiväkodissa (meidän koulussa vähintäänkin ensimmäinen ja suuntaava) sekä tehneet opinnäytetyön päiväkotimaailmaan ja tietysti suorittaneet kaikki tarvittavat opintojaksot. Lastentarhanopettajan kelpoisuutta tavoittelevien sosionomien tulee suorittaa vähintään 15 opintopisteen edestä harjoittelua varhaiskasvatusympäristössä, omassa koulussani näistä harjoitteluista kertyy opintopisteitä 23 eli enemmän kuin vähimmäisvaatimus.

   Sosionomit voivat toimia lastentarhanopettajina, mutta esiopetusryhmän vastuulastentarhanopettajan kelpoisuuden voi saada ainoastaan suorittamalla kasvatustieteiden kandidaatin tutkinnon.

   Aihe ei nyt varsinaisesti käsitellyt sitä, onko sosionomi pätevä lastentarhanopettajaksi, mutta haluan siihenkin tuoda mielipiteeni julki. Tämä mediassakin käyty keskustelu, jossa kasvatustieteen kandit ja sosionomit asetetaan vastakkain on ihan järjetön. On vahvuus, että lastentarhanopettajina toimii sekä kasvatustieteen kandeja että sosionomeja. Heillä asiantuntemus ja osaaminen voivat painottua eri aloille, joten he voivat täydentää toistensa osaamista ja moniammatillisen yhteistyön avulla edistää lasten ja heidän perheidensä kokonaisvaltaista hyvinvointia.

 4. Tätä tässä mietin itsekin =) Olen itse lastenhoitajana päiväkodissa, tällä hetkellä kylläkin kolmannen (1v11kk) kanssa kotona hoitovapaalla. Sen verran työ vaikuttaa, että olen kaikki kolme hoitanut niin kauan kotona kun on ”saanut” eli sen kolme vuotta (ja sen jälkeen menivät perhepäivähoitoon). Ajatus, että veisin oman vaikka 1-vuotiaani hoitoon ja menisin itse hoitamaan jonkun muun lapsia on aivan mahdoton! Pidän tätä pikkulapsiaikaa niin arvokkaana, että haluan nähdä sen mahdollisimman läheltä.
  Työkin menee nykyään niin ”kirjakieliseksi”, että en tiedä osaanko enää edes… Omien lasten mukana tulee kyllä rutosti perspektiiviä työhön verrattuna aikaan ennen omia lapsia.

  • Ihana, että sulla on ollu mahdollisuus hoitaa omia kotona noin pitkään ♡

   Kyllä tämä työ antaa perspektiiviä omien kanssa toimimiseen ja varmasti myös toisinpäin. Mustaki näin ensialkuun ajateltuna tuntuisi kyllä hassulta viedä vuoden ikäinen päiväkotiin muille hoitoon ja lähteä sitten itse hoitamaan toisten lapsia. Toivottavasti en siihen tilanteeseen joudu, vaikka tiedän, että moni tekee niin pakon edessä, raha kun on niin kovin pakollista tässä elämässä…

   Onneksi me ammattilaiset näemme pikkulapsiajan joka tapauksessa arvokkaana, oli se sitten vietetty päiväkodissa tai kotona. Tuetaan kaikella osaamisella ihan vain lapsuuden itseisarvoa ♡ Ihan varmasti säkin oot hyvä sun työssä, kun taas sen pariin palaat!

 5. Heiii… ihan pakko vielä myös tunkea lusikkani tähän lastentarhanopettaja-sosionomi-soppaan.
  Elikkäs.. kukaan ei tähän maailman aikaan opiskele lastentarhanopettajaksi, aivan kuten Milla jo sanoi.

  Yliopistossa opiskellaan kasvatustieteen kandiksi (josta mahdollisuus edetä kasvatustieteen maisteriksi jne) ja ammattikorkeakoulussa opiskellaan sosionomi (amk) tutkinto, jota voi myöhemmin täydentää ylemmällä amk-tutkinnolla.
  Joskus aikanaan opiskeltiin nimenomaan lastentarhanopettajaksi opistotasolla, tämä oli ennen kuin kandiksi opiskeltiin yliopistossa ja ennen ammattikorkeakouluja.

  Kun kaupunkiin haetaan lastentarhanopettajia, kelpoisuusvaatimus on joko kandin (tai maisterin) tutkinto tai pedagogisia opintoja sisältävä sosiaalialan tutkinto (sosionomi AMK).
  Ihan vain tämä vielä kertauksena, vaikka Milla tämän jo sanoikin, nämä EIVÄT nimittäin ole mielipideasioita. Eli lain mukaan molemmat opintopolut valmistavat kelpoiseksi ltoksi. Tasavertaisesti. Aamen.

  Se, onko sosionomi mielestäsi pätevä lto, niin noh.. jokaisella saa siitä olla henkoht mielipide, mutta kannattaa tutustua asiaan ihan konkreettisella tasolla. Uskallan nimittäin väittää, että on 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta