Aloittelevan ohjaajan pohdintoja ohjelmien haltuunotosta

Kuinka kauan kestää opetella uusi koreografia Les Mills-tunnille nimenomaan ohjaajan näkökulmasta? Siinä kysymys, jota itse ihmettelin ennen ohjaushommin ryhtymistä ja joka myös multa on kysytty muutamaan otteeseen.

Olen aina ajatellut, että BodyJam on haastava Les Mills-laji, koska siinä tapahtuu koko ajan ja paljon. Tanssi nyt on muutenkin sellaista, että eihän pitkää koreografiaa voi rakentaa, ellei erilaisia liikkeitä ja niiden yhdistelmiä ole tarpeeksi paljon. Nykyisessäkin BJ79-ohjelmassa hip hop -koreota rakennetaan siten, että kerralla tulee aina kolme uutta liikettä ja ne yhdistellään samantien toisiinsa. Housepätkässä joudun oikein painottamaan ekakertalaisille, että ei kannata säikähtää, vaikka heti ekassa biisissä tapahtuu todella paljon! Toistoja kuitenkin tulee hurja määrä, ja sitä kautta kroppa oppii liikkeet ja jokainen pääsee varmasti mukaan tanssiin. Ja aina pitää jäädä jotain vähän hampaankoloonkin niin sanotusti – olisi tylsää, jos heti ekan kerran jälkeen osaisi jo kaiken. BodyJamissa se ei mielestäni mene niin. Jamitunneilla täytyy käydä yleensä ainakin 2-3kertaa uutta ohjelmaa, jossa koreografia alkaa olla miellyttävällä tavalla hallussa. Toki yksilöllistä tämäkin. Mutta se on vähän niinkuin BodyJamin idea omasta mielestäni, ja siksi toivoisin, ettei ensikertalaiset heti heittäisi hanskoja tiskiin. Itsellänikin menee jalat solmuun, kun menen asiakkaana uutta koreota ensimmäistä kertaa.

Ja itsestäni puheenollen, mitenkä sitten lavan toisella puolen, ohjaajana – mitenkä käy haltuunottoajan, kun täytyykin opettaa toisille kokonaan uusi koreografia?

20170121_131948

Koska oma kokemukseni ohjelmien harjoittelusta ulottuu vain edelliseen syyskuuhun, eli olen opetellut vasta kaksi ohjelmaa, puhun vain omasta puolestani. Tämähän on sellaista hommaa, jossa kokemuksen myötä kehittyy koko ajan. Ja tällä hetkellä olen siis ihan aloittelijan kengissä, ja haltuunottoaika on mahdollisesti todella pitkä verrattuna konkareihin. Itselläni on mennyt uuden ohjelman ohjauksen opetteluun viikosta jopa kahteen! BJ78-materiaalit sain noin viikkoa ennen koulutusta ja koulutusviikonlopun jälkeen oli sitten valmis vetämään kokonaisen ohjelman. Kokonaisharjoitteluaika jotakuinkin puolitoista viikkoa. Ja BJ79-ohjelmasta vedin puolet neljä päivää materiaalien saamisen jälkeen. Mutta kokonaisen ohjelman vasta puolentoista viikon kuluttua.

Mikä vaikuttaa siis harjoitteluun? Sanoisin rehellisesti, että aika ja muu elämä. BJ79 materiaalit sain perjantaina käsiini, joten mulla oli kolme kokonaista päivää aikaa opetella ohjelmaa. Treenasinkin sitä useamman tunnin ajan lauantaina, osallistuin jatkoille sunnuntaina ja maanantaina sattui olemaan aamuvuoro töissä, joten menin heti klo 14 koko loppupäiväksi tanssimaan. Tiistaina olinkin valmis vetämään puolet uutta ohjelmaa – yea! Mutta jos materiaalien saaminen osuu arkiviikolle, omaksumistahti ja käytettävissä oleva aika on luonnollisestikin pienempi. Ohjauksen harjoittelussa tarvii koreografian osaamisen lisäksi kuunnella paljon biisejä, jotta tuntee niiden kulun ja valmistella tunnin kulku oman puheen kautta – millä sanoilla aikoo ohjata. On siis luonnollisestikin paljon enemmän tehtävää, kuin asiakkaana, jolloin voi opetella ainoastaan koreografian.

Snapchat-948783295

Tällä viikolla opettelin BJ79-ohjelmaan MASH IT!-combon miksaamista varten, ja käytin sen omaksumiseen kaiken alkuviikon vapaa-ajan. Työvuorot arkityössä osuivat siten, että aikaa oli itseasissa kovin vähän: Maanantaina pääsin viideltä töistä, joten kokosin illalla soittolistan ja kuuntelin sen läpi. Tiistaina pääsin neljältä töistä, joten kerkisin tanssia setin parin kertaa läpi. Ja keskiviikkona ennen ohjausta jammailin sen vielä kertaalleen, ja totesin, että olen valmis viemään sen tunnille. Käytettyjä tunteja siis ainoastaan muutamia, vaikka päiviä kului kolme. Verrattuna tuohon aimmin mainitsemaani viikonloppuharjoitteluun täysin eri tilanne, vaikka kummassakin oli tavallaan kolme päivää käytetty.

Ja miten meni vai? Pääosin todella hyvin, varmasti välittyi, kuinka rakastan tota snäpissäkin hehkuttamaani Reload-biisiä ja yritän saada asiakkaaktin rakastamaan, hehe. Tein kyllä yhden virheen tunnin aikana, sillä tanssittiin hiphopkoreo toiseksi viimeisessä biisissä läpi vain kerran, vaikka se olisi kuulunut tanssia kahdesti. Ei iso juttu, ja seivasin sen freestylejammailuilla, hehe. Mutta ensi viikolla sitten paremmin! Oon jotenkin perfektionisti, ja jää harmittamaan tollaiset, vaikkei se tunnin fiilikseen varmasti vaikuttanutkaan. Lisää harjoittelua vaan!

Ja tosiaan, ensi viikolla vaihtuu myös helmikuu, mikä tarkoittaa sitä, että mun Sh’Bam-materiaalini saapuvat! Samoin BodyJamin 80-ohjelman jatkokoulutus lähenee, eli ensi kuussa harjoitellaankin sitten kaksi uutta ohjelmaa, yea! Ohjaaminen on sairaan kivaa, ja yritän kehittyä siinä koko ajan. Kuten mainittu, olen jonkinlainen perfektionisti, eli se luo oman haasteensa ohjelmien opetteluun. Tottakai on hyvä, että haluaa osata kaikki biisit ehdottoman hyvin, ennen kuin menee ohjaamaan, mutta täytyy opetella myös kestämään näitä tipluja ja sitä, ettei kaikki aina mene täydellisesti. Myönnän, että uusien ohjelmien harjoittelu vie multa todella paljon aikaa ja energiaa. Saatan ottaa itselleni jopa vähän paineita siitä, kun haluan olla mahdollisimman hyvä ja tarjota uudet ohjelmat niin pian kuin mahdollista – elää vähän niinkuin kokeneiden konkarien tahdissa. Mutta kai sekin on inhimillistä, että ei määräänsä enempää pääkoppa ja kroppa ota uutta vastaan. Tarvii harjoitella osissa ja nukkua välissä öitä, jotta opittu tieto jää muhimaan järjestelmään.

20160715_130313

Toivottakaa onnea, kun helmikuussa on kaksi uutta ohjelmaa opeteltavana ja sen päälle jamimiksaukset! Konkareiden mielestä voi kuulostaa vähältä, mutta tässä kohti uraa se on mulle ihan sopivan kokoinen haaste suoritettavaksi – uskotteko? Jos sä oot ohjannut pitkään Les Mills-lajeja, kerro ihmeessä, missä kohti uraa haltuunotto nopeutuu? Vai riippuuko se myös paljon lajista ja ohjelmasta. Otinhan mä kuitenkin 3-4 päivän aikana puolet uutta jamia haltuun, mutta vastapainoksi hiphopin opettelu veikin puolet enemmän aikaa… Vitsit, kun voiskin vaan tanssia, eikä tartteis päivätöissä käydä ollenkaan, hehe.

ps. Käythän tykkäämässä blogista Facebookissa , saat suoraan uutisvirtaasi uusimmat päivitykset! Ja arkista matskua löytyy myös snapchatissa nimimerkillä millariutta sekä tietysti instagramissa. Ootko muuten huomannut, että myös tänne portaaliin on tullut tykkäysmahdollisuus. Tossa postauksen otsikon alla on pieni sydän, jotka klikkaamalla tuet blogini näkyvyyttä portaalissa, Kiitos <3